Seagate PS4 Game Drive 2TB Marvel's Avengers Limited Edition
test

Seagate PS4 Game Drive 2TB Marvel's Avengers Limited Edition

Více místa, více zábavy

Seagate si pro milovníky marvelovských superhrdinů připravil exkluzivní edici externích disků určených speciálně pro herní konzoli PlayStation 4. Jak se tento disk osvědčil z pohledu náruživého hráče? To popíšu na řádcích níže.

Úložiště představuje pro výrobce nezanedbatelnou nákladovou položku u každé videoherní konzole, a to zejména s nástupem technologie SSD. Jestliže vám nestačí dedikované úložiště, není nic snazšího, než si místo pro hry a další data rozšířit skrze externí disk. Pokud máte navíc slabost pro limitované edice a nechcete mít vedle konzole jen nudnou černou „placku“, je zde pro vás speciální Marvel's Avengers Limited Edition od renomovaného výrobce Seagate.

Technické parametry Seagate PS4 Game Drive 2TB Marvel's Avengers Limited Edition

Rozměry 113,5 × 76 × 12,1 mm
Hmotnost 149 gramů
Velikost úložiště 2 TB
Rozhraní USB 3.0 Gen2 (USB-C konektoru)
Obsah balení HDD, USB 3.0 kabel, příručka
Cena 2 690 Kč

Obsah balení: vše potřebné

V poloprůhledné krabičce, která dává na odiv design disku, najdete kromě základní příručky rovněž kabel s podporou USB 3.0 zakončený běžným konektorem typu USB-A. Kabel je dostatečně dlouhý pro snadnou manipulaci s diskem v okolí herní konzole.

Zpracování a konstrukce: srdce „Marveláků“ zaplesá

Testovaný disk s vyobrazením Hulka je jen jednou z variant této speciální edice. Pokud by se vám Hulk nezamlouval, můžete si pořídit verzi s obrázkem postavy Captain America, Thora nebo celého týmu Avengers. Podobizna Hulka mírně vystupuje, což vytváří 3D efekt. Kromě zeleného hromotluka pak na disku najdeme také loga PlayStation a Marvel + tenkou notifikační diodu s bílým podsvícením, která uživatele upozorní na to, že HDD pracuje.

Díky kompaktním rozměrům i nízké hmotnosti časté přenášení disku nepředstavuje problém. Žádnou speciální ochranou v podobě pogumování však nedisponuje, takže je vhodné dbát zvýšené opatrnosti. Během používání jsem se zaměřil i na hlučnost. Ačkoliv je samotná herní konzole zpravidla výrazně hlučnější než disk, musím uznat, že i při přiložení ucha k disku je točení ploten takřka neslyšitelné.

Spodní strana je domovem povinných certifikačních informací, loga Seagate a copyrightu Marvel. Boky disku jsou ploché a nic zvláštního na nich nenajdeme, konektor pro propojení kabelu se pak nachází nahoře kousek od loga PlayStation.

Dojmy z používání: vhodný i pro PlayStation 5

Ačkoliv je tento disk, jak vyplývá z jeho označení, primárně určený pro PlayStation 4, používal jsem jej hlavně s konzolí PlayStation 5, kde poslouží přinejmenším stejně dobře. Jak je známo, nejnovější herní konzole od Sony disponuje 825GB SSD, ze kterého uživateli zůstane dostupných necelých 670 GB. Vzhledem k tomu, že se PlayStation 5 na trhu ještě příliš dlouho neohřál a do konce svého životního cyklu má ještě několik dlouhých let, na trhu zatím není nijak extrémně velké množství exkluzivních titulů. Velké množství hráčů si tak často rádo zahraje i vylepšené verze starších her pro PlayStation 4 a právě ty se vyplatí uložit na (pomalejší) externí HDD.

Jelikož nebyly hry pro PlayStation 4 vyvíjeny od začátku s ohledem na superrychlý disk PlayStationu 5, nedává smysl si jimi zbytečně zabírat cenné SSD, které využívají novější tituly právě pro PlayStation 5. V praxi jsem si tak na testovaný externí disk přenesl veškeré starší hry, které jsem přímo z externího disku následně hrál. Díky propojení skrze USB 3.0 jsou přenosové rychlosti dostatečně vysoké, takže nezpozorujete žádný rozdíl při srovnání s tím, kdybyste měli hru uloženou přímo v konzoli. Díky štědrému 2TB úložišti by se mělo podle výrobce vměstnat na disk přes 50 her o průměrné velikosti 38 GB. Každý titul může mít samozřejmě značně odlišnou velikost, i tak ovšem můžete počítat s tím, že na disk dostanete všechny hry, které si občas rádi zahrajete.

Ke spárování disku s konzolí je potřeba jej nejprve nechat systémem (herní konzole) naformátovat a poté s ním PlayStation automaticky počítá při každém zapnutí. Stejně tak je možné na disk ukládat hry v tzv. úsporném režimu. Pokud byste náhodou chtěli disk používat i jako úložiště pro soubory z počítače, je nutné jej nejprve znovu naformátovat, což však nelze mít PlayStationu (a už vůbec ne výrobci disku) z bezpečnostních důvodu nijak za zlé.

Zhodnocení

Seagate PS4 Game Drive 2TB Marvel's Avengers Limited Edition se osvědčil jako praktický pomocník, který umožní odložit si velké množství her a spolehnout se na 100% kompatibilitu s konzolemi PlayStation 4 i novějším PlayStationem 5. Bonusem navíc je stylový design s Hulkem, který pěkně doplní váš herní koutek.

Foto: Petr Vojtěch, fzone.cz

Klady
  • stylový design s oblíbenými superhrdiny
  • ideální pro majitele PlayStationu 5 jako úložiště PS4 her
  • 100% zajištěná kompatibilita s PlayStationem
  • velké úložiště
Zápory
  • pro použití s počítačem nutnost znovu naformátovat
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze