Sony Bravia KD-55AG9 (MASTER Series) a Sony HT-X8500
test

Sony Bravia KD-55AG9 (MASTER Series) a Sony HT-X8500

Obraz ostrý jako břitva a zvuk, který vás pohltí
1

Loňská výkladní skříň Sony s označením AF9 MASTER Series v nás zanechala skvělé dojmy a její nástupce, model Sony AG9 MASTER Series, má před sebou nelehký úkol tento úspěch zopakovat nejen u nás, ale i u potenciálních zákazníků. V dnešní recenzi se navíc podíváme nejen na samotnou televizi, ale i na neméně zajímavý soundbar HT-X8500, díky kterému jsme si mohli v obýváku bez nadsázky vytvořit opravdové domácí kino se vším všudy.

Pokud chcete tu nejlepší domácí podívanou, pravděpodobně se často dočkáte rady typu „kup si OLED televizi“. Ale která z široké nabídky různých výrobců je ta nejlepší? Odpovědí na tuto otázku by mohla být letošní Sony AG9 MASTER Series, jejíž předností rozhodně není nízká cena. Hlavním prodejním argumentem má být 4K OLED panel se zvukem vycházejícím přímo z obrazovky, našlapaný procesor X1 Ultimate pro zpracování obrazu a elegantní, i když oproti loňské AF9 méně odvážný design. Jak si nová Sony AG9 vede, navíc v tandemu se soundbarem HT-X8500 téhož výrobce, to se dozvíte v dnešní recenzi.

Sony AG9

Technické parametry Sony Bravia KD-55AG9

Rozměry 122,6 × 71 × 4 cm
Rozměry se stojanem 122,6 × 71,4 × 25,5 cm
Hmotnost bez stojanu 18,7 kg
Hmotnost se stojanem 22,3 kg
Hmotnost celého balení 31 kg
Úhlopříčka displeje 54,6 palců (138,8 centimetrů)
Typ panelu OLED
Obrazový procesor X1 Ultimate
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 2× 20 W + 2× 10 W
Operační systém Android TV 8.1
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 2.0b 1× boční, 3× dolní
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 1× boční 3.0, 2× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm
Cena 75 322,50 Kč

Konstrukční zpracování: prvotřídní práce

Sony AG9 k nám dorazila v 55palcové verzi, kterou na českých e-shopech najdete jako Sony Bravia KD-55AG9, avšak v prodeji je také ve variantě s 65palcovou a 77palcovou uhlopříčkou. Přestože je ta naše z nabízených verzí nejmenší, jedná se i tak o poměrně velkou televizi, čemuž odpovídá rovněž balení. K vybalování si tedy přizvěte pomoc, jak nabádá rovněž přibalený manuál, neboť v jedné osobě se jedná o takřka nemožnou misi. Samotné uvedení televize do provozuschopného stavu vám zabere přibližně 10 až 15 minut, neboť je opravdu důkladně zabalena, což je vzhledem k cenovce přesahující sedmdesát tisíc korun pochopitelné.

Sony AG9

V krabici kromě televize, dálkového ovladače a napájecího kabelu najdete také masivní kovový stojánek o šířce 47 centimetrů a hmotnosti necelých 4 kilogramů. Oproti předchůdci AF9 zde Sony sáhlo po značně méně odvážném řešení a výklopný stojánek nahradilo klasickým placatým stojanem, do kterého musíte televizi vsunout a zajistit šroubky. Další variantou je pak zavěšení na stěnu, a to například pomocí držáku SU-WL450 s klínovým designem Wedge nebo VESA standardu s roztečí 30 × 30 centimetrů.

Sony AG9

Po úspěšném nainstalování a zapnutí obrazovky vás uchvátí krásný obraz (ke kterému se dostaneme později), ale také velmi tenké rámečky, a to jak na bocích, tak nahoře i dole. Zadní strana je neméně zajímavá, neboť na ní najdeme bohatou konektorovou výbavu, ale také designový povrch ve tvaru čtverců a otvory reproduktorů. V balení navíc najdeme plastové záslepky, kterými lze zakrýt místa s konektory a vytvořit tak celistvý dojem zadní plochy. Pochválit musíme také možnost uspořádat všechny kabely do háčků na stojánku, který lze následně překrýt plastovým krytem.

Sony AG9
Zavěšená televize pěkně přilne ke stěně.

Zajímavostí televize a podstavce je také minimální prostor mezi těmito dvěma částmi. Televize se tak z větší vzdálenosti tváří, jakoby takřka stála na stole či podlaze, a to podle toho, kde ji máte položenou. Oproti AF9 může toto řešení mnohým vyhovovat více. Rozhodně lze ocenit, že nyní televize bez výklopného stojánku pěkně přilne ke stěně, kam si ji mnozí majitelé jistě pověsí. Nevýhodou tohoto stojánku naopak může být, že se pod televizi již nic nevleze (například soundbar). Celkově je zpracování AG9 na velmi vysoké úrovni a neměli jsme k němu sebemenších výtek. Cena tak rozhodně odpovídá kvalitě toho, co dostanete.

Líbilo se nám
  • tenké rámečky obrazovky
  • televize pěkně přilne ke stěně
  • praktický cable management
  • líbivý design

Konektivita: takřka prvotřídní

Po stránce konektivity se nemá Sony AG9 absolutně za co stydět, ba naopak. Na televizi najdeme hned čtveřici HDMI 2.0 konektorů a nechybí ani tři USB konektory, kdy žel jen ten na boku je verze 3.0, či optický výstup zvuku. Televize disponuje rovněž HDMI eARC, avšak bohužel již ne VRR (variabilní snímková frekvence), ALLM (Auto Low Latency Mode, který se automaticky zapne v herním režimu) nebo QMS (Quick Media Switching slouží k eliminaci černých snímků při přepínání), které by nabídlo HDMI 2.1. Přítomnost nejnovějšího HDMI by mohla být užitečná i vzhledem k tomu, že tuto televizi si zákazníci pravděpodobně plánují ponechat pár let a HDMI 2.1 má používat například nová generace herních konzolí či další zařízení. Letošní modely jihokorejského LG navíc konektory HDMI 2.1 již disponují a je tedy škoda, že se pro stejný krok nerozhodlo i Sony.

Nechybí ani trojice USB, LAN konektor či možnost bezdrátového spojení (a propojení) skrze Wi-Fi standardu 802.11a/b/g/n/ac s podporou zrcadlení Miracast nebo Bluetooth 4.2, který přijde vhod pro spárování s dalšími zařízeními. V průběhu roku by měla být rovněž přidána podpora AirPlay 2 a HomeKitu.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí
Nelíbilo se nám
  • televize by mohla mít alespoň jedno HDMI 2.1

Dálkový ovladač: neobejdete se bez něj

Dálkové ovládání Sony AG9 vychází z předchozích modelů. Ovladač je tedy vcelku podlouhlý s imitací kůže na zadní plastové straně a kovovým povrchem, což považujeme za zlepšení oproti plastu. Rovněž barevná kombinace kovově šedé s černou vypadá zajímavěji. Najdeme na něm všechna důležitá tlačítka včetně těch multimediálních pro spuštění služby Netflix nebo Google Play. Uživatelé mají rovněž možnost využít hlasových pokynů. Tuhost tlačítek je v pořádku a ovladač se obecně vzato dobře drží. Na první pohled se však může zdát tlačítek až příliš a pravděpodobně vám tak chvíli potrvá, než si zvyknete.

Dálkový ovladač pro zařízení Sony AG9 a Sony HT-X8500
Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • hodnotnější vzhled než obvykle

Obraz: vážně se povedl

Při pohledu na poměrně vysokou cenovku i úspěchy předchozích generací řady MASTER Series byste právem očekávali skvělý výkon i u Sony AG9. A televize rozhodně nezklame. Obsah vypadá jednoduše skvěle, a to nehledě na (de)aktivované HDR, které je podporováno ve formátech HDR10, HLG a Dolby Vision. Pochopitelně nechybí ani několik režimů (Živé barvy, Standardní, Kino, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark, Kalibrovaný Netflix) ruku v ruce s dostatečně vysokou svítivostí.

Sony AG9

Sony AG9 tak není problém umístit i v blízkosti zdroje silného světla – díky integrovanému senzoru okolního osvětlení se s tím televize poměrně elegantně vypořádá. Režim Netflix se spustí pouze při využití aplikace v televizi. Pokud byste si tak chtěli tento režim vychutnat například při přehrávání obsahu Netflixu ze zapojeného PlayStationu či počítače, máte smůlu. U hraní her můžeme zmínit, že televize dokáže snížit input lag v herním režimu až na přibližně 27 ms (bez zapnutého HDR), což není špatná hodnota, ale rozhodně ani ne ta nejlepší na trhu.

Podání černé barvy je skvělé.

Trápit by vás nemělo ani vypalování, kterému Sony zamezuje speciálním algoritmem. Ten dokáže v případě potřeby upravovat světelnost. Perfektní jsou pozorovací úhly. Nezáleží tak na tom, zdali se na televizi díváte zepředu, ze strany či zespodu – vždy uvidíte to, co vidět máte. Nakonec můžeme zmínit podání tmavých odstínů a černé barvy, které je skvělé. Televize disponuje téměř nekonečným výčtem různých technologií, které obraz nějakým způsobem více či méně vylepšují. Za nás můžeme potvrdit, že se to Sony daří velmi dobře a ke kvalitě obrazu nemáme absolutně žádných výtek. Kvalita obrazu sice zůstává víceméně shodná s modelem AF9 a k nějakému výraznému zlepšení zde nedošlo, ale i tak se stále jedná o jednu z nejlepších.

Líbilo se nám
  • skvělý obraz s HDR i bez
  • perfektní pozorovací úhly
  • vysoký jas
  • množství technologií vylepšujících zážitek

Zvuk televizoru: Acoustic Surface

Co se týče zvuku z televize, tak Sony nezklamala ani tentokrát. Technologie Acoustic Surface, díky které vychází zvuk přímo z obrazovky, funguje skvěle a výsledný dojem tak nekazí ani úbytek zesilovačů ze tří (u AF9) na dva (u AG9). Podle Sony jsou nové 2.2. zesilovače větší a měly by tak nabídnout přinejmenším stejný zvukový zážitek.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk vycházející přímo z obrazovky

Zvuk soundbaru Sony HT-X8500: pohladí i nabudí

Testovaný soundbar jsme měli možnost vyzkoušet zároveň s televizí, přestože si jej musíte dokoupit samostatně. Po konstrukční stránce je zpracován na jedničku, tedy podobně jako samotná televize. Výrobce vsadil na kombinaci kovové mřížky reproduktorů doplněné o zadní plastovou část, která je pro změnu tvořená imitací kůže. Vzadu najdeme konektorovou výbavu v podobě HDMI s podporou eARC, obyčejného HDMI a optického vstupu. Nechybí tu ani výřezy pro případné zavěšení soundbaru na zeď.

Technické parametry soundbaru Sony HT-X8500

Rozměry 89 × 6,4 × 9,6 cm
Hmotnost 3,1 kg
Typ zesilovače Digitální zesilovač, S-Master
Kanály zesilovače 3
Stavba reproduktoru 2.1 (vestavěný subwoofer)
Bezdrátové připojení televizoru ano
Možnost upevnění na zeď ano
Režimy zvuku Kino, Hudba, Hra, Zprávy a Sport
Bluetooth 5.0 LE
Vstupy a výstupy optický vstup a HDMI (ARC/eARC)
Cena 10 489,50 Kč

S ohledem na úctyhodný výkon 320 W možná překvapí nízká hmotnost pohybující se kolem tří kilogramů. Soundbar podporuje HDMI, Dolby Atmos a DTS X. Na horní straně uprostřed najdeme několik dotykových tlačítek pro zapínání a vypínání, Bluetooth propojení či například ovládání hlasitosti. Tlačítka jsou doplněna o diody, které signalizují Dolby Atmos či DTS:X nebo připojení skrze HDMI či Bluetooth.

Duální subwoofer se postará o mohutné basy.

Pod mřížkou uprostřed najdeme duální subwoofer, který se postará o opravdu mohutné basy. Díky Vertical Surround Engine a simulaci 7.1.2 prostorového zvuku vás zvuk obklopí ze všech stran. Díky podpoře pěti zvukových režimů – Kino, Hry, Sport, Hudba a Zprávy (pro zřetelné dialogy) – si navíc můžete upravit zvukové podání podle dané situace. Subwoofer Sony HT-X8500 představuje možnost, jak podstatně vylepšit zvukový zážitek při sledování televize, a doporučil bych jej těm, kteří si nemohou dovolit rozmístit klasickou sestavu reproduktorů po pokoji, ale zároveň chtějí zvuk jako v kině. Soundbar navíc vypadá i velmi stylově, což je dalším bodem k dobru.

Líbilo se nám
  • prostorový zvuk
  • podpora HDMI eARC
  • výkon
  • design
  • možnost propojení přes Bluetooth

Uživatelské prostředí: milá zkušenost

Spuštění televizoru, respektive prvotní nastavení, probíhá poměrně rychle a zabere vám pouze pár minut. Uživatelské prostředí je navíc intuitivní a zbytečně uživateli neplete hlavu složitým nastavováním hned na začátek, neboť si vše může vyladit až později.

U Sony AG9 došlo ke snížení operační paměti na 2,5 GB.

O plynulost chodu prostředí Android TV, pod nímž se nachází samotný software výrobce, se stará čipset MediaTek, který se nacházel například i v modelu XG95. Oproti loňskému A9F zde bohužel došlo z nepochopitelných důvodů ke zhoršení. Čipset je sice stejný (5893), ale operační paměť byla snížena ze 4 GB u A9F na 2,5 GB u A9G. I tak se naštěstí nesetkáte s žádnými záseky, přestože je škoda, že Sony nepoužila větší RAM, kterou by zákazníci ocenili třeba v budoucnu.

Sony Bravia AF9
Uživatelské prostředí Sony AG9 je identické s tím u Sony AF9

Pochválit můžeme podporu DVB-T2/S2/C a rychlé ladění kanálů, které jsme nechali na automatice a zabralo pouze pár minut. Ovládání základních funkcí, jako je nastavení zdroje či základních parametrů zobrazení, probíhá skrze vyjížděcí menu ze spodní strany, obdobně jako je tomu dnes u většiny televizí.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí
Nelíbilo se nám
  • méně RAM oproti AF9

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Android TV je v případě Sony jakousi nadstavbu vlastního operačního systému Sony, skrze který se upravují nejrůznější parametry a nastavení, zatímco Android TV slouží primárně k poskytování zábavy. Nejedná se tedy o případ, kdy byste vše řešili skrze OS Android TV, jak by se na první pohled mohlo zdát. Zážitek z používání je shodný s AF9, kde běží identický operační systém, a tak vás odkážeme na kapitolu v příslušné recenzi. Jak již bylo zmíněno, v průběhu roku by měla přijít rovněž podpora AirPlay 2. Přesné datum však pravděpodobně závisí více na společnosti Apple než Sony.

Sony AG9
Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • zábavní funkce
Nelíbilo se nám
  • zatím bez podpory AirPlay 2

Zhodnocení: levná není, ale stojí za to

Sony opět jednou dokázalo, že televize umí. Svůj vrcholný model vybavilo technologiemi, které i náročnému divákovi zajistí opravdu skvělou podívanou. Jedinou menší výtkou je snad jen absence HDMI 2.1, které by uživatelé mohli využít s příchodem nových herních konzolí (zejména PlayStationu 5). Celkově se však jedná o velmi podařený televizor se špičkovou kvalitou obrazu a neméně kvalitním zvukem, který vychází přímo z obrazovky.

Sony AG9

Pokud vlastníte předchozí model AF9, důvod k nákupu v podstatě nemáte, neboť na žádné zásadní změny nedošlo. Pokud však uvažujete o kvalitní televizi a nemáte problém do ní investovat o něco více, měli byste Sony AG9 rozhodně zvážit.

Klady
  • špičkový obraz
  • kvalitní zpracování
  • zvuk vycházející z obrazovky
  • líbivý design
Zápory
  • absence HDMI 2.1
Diskuze ke článku
samurraj
hmmm, hezký, ale z článku vyplývá, že nový model ag9 je vlastně očesaná verze loňského modelu af9, který je o 30 klacků levnější. Takže nechápu, proč bych měl utrácet 75 klacků za horší model, když můžu za poloviční cenu mít model lepší.. Dobrá strategie SONY....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze