Sony Bravia XR-65X95K
test

Sony Bravia XR-65X95K

Rozjasní váš den

Technologii Mini LED můžeme znát z dražších iPadů od Applu, pomalu se však začíná objevovat i v televizorech. Jak se v redakčním testu osvědčila chytrá televize Sony Bravia XR-65X95K s 65" uhlopříčkou za bezmála 100 tisíc korun?

Sony Bravia XR-65X95K se snaží oslovit zejména uživatele, kteří nechtějí být omezování obecně nižším maximálním jasem u OLED televizorů a zároveň si chtějí dopřát co nejlepšího podání černé. V čem přesně mě Mini LED technologie u testovaného modelu zaujala?

Technické parametry Sony Bravia XR-65X95K

Rozměry 144,3 × 83,5 × 6,6 cm
Rozměry se stojanem 144,3 × 84,6 × 34,3 cm
Hmotnost bez stojanu 32,1 kg
Hmotnost celého balení 43 kg
Úhlopříčka displeje 64,5" (164 centimetrů)
Typ panelu Mini LED
Obrazový procesor Cognitive Processor XR
Režimy obrazu Živé barvy, Standardní, Kino, IMAX Enganced, Hra, Grafika, Fotografie, Vlastní, Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark a Kalibrovaný Netflix
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
Kompatibilita HDR HDR10, HLG a Dolby Vision
Výkon reproduktorů 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W + 10 W
Operační systém Android TV 10
Interní paměť 16 GB (cca 9 GB volných)
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč Vewd
Obchod s aplikacemi Google Play (for Android TV)
Počet tunerů (pozemní/kabelové) 2× digitální, 1× analogový
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T2/S2/C
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Bluetooth 4.2 LE
HDMI 1× boční, 3× dolní
Standard HDMI 2.1 ano; 4K120/eARC/ALLM/VRR (podpora ALLM a VRR v budoucnu)
Chromecast integrovaný
LAN port 1× dolní
USB 2× boční, 1× dolní 2.0
Záznam na externí úložiště ano, o maximální kapacitě 4TB
VESA standard 30,0 × 30,0 cm

Konstrukční zpracování: nenápadně elegantní

Sony Bravia XR-65X95K po designové stránce nijak nepřekvapí a podobně jako ostatní (novodobé) modely se drží osvědčeného vzhledu s decentním logem výrobce v levém dolním rohu a hodnotnými kovovými nožičkami, které lze umístit doprostřed i po stranách. Oproti některým jiným TV rozhodně chválím, že instalace nožiček je možná i do středu televizoru o uhlopříčce 65", v minulosti jsem se totiž setkal s tím, že tato možnost byla dostupná až u verzí s větší uhlopříčkou, což je škoda. V úvahu samozřejmě připadá i klasické pověšení na zeď pomocí držáku VESA (30 × 30 cm), u nějž oceníte usazení konektorů (kabely poté vedou dolů), které vám dovolí přitisknout televizor ke stěně, jak jen to je možné.

Zbytek TV je na poměry daného cenového segmentu vcelku standardní. Těšit se můžete na pěkně tenké rámečky podél obrazovky a environmentálně smýšlející zákazníky jistě potěší i fakt, že v televizoru najdeme i plastové komponenty recyklovatelné z 85 %. Z praktického hlediska udělá radost i dostatečně dlouhý (zhruba dva metry) napájecí kabel, který je napevno spojen s televizorem.

Líbilo se nám
  • možnost nasadit nožičky až třemi způsoby
  • velmi tenké rámečky okolo obrazovky
  • elegantně nenápadný design

Konektivita: ideální společník pro PlayStation 5

Ve výbavě XR-65X95K najdeme hned dvě moderní HDMI 2.1 (3. a 4. z celkových čtyř) s podporou přenosu obrazu v rozlišení 4K při 120 snímcích za sekundu, což využijete například při propojení s PlayStationem 5, u něhož využijete také VRR či ALLM. Drobnou nevýhodou je snad jen to, že pouze jeden z nich podporuje eARC/ARC. Na zadní straně dále najdeme optický výstup, ethernetový port i trojici USB-A s maximálním napětím 5V pod proudem 900 mA.

Spolehnout se můžete na propojení skrze Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac s podporou Apple AirPlay i integraci do Apple HomeKit. Přímo v televizi je rovněž zabudovaný Chromecast. Dále se můžete těšit na technologii Bluetooth 4.2, která přijde vhod například pro spárování se sluchátky. Pokud byste však chtěli poslouchat zvuk z televize vzdáleni od obrazovky bez nasazených sluchátek, mohu vám doporučit originální dálkový „ovladač“ Sony SRS-LSR200. Naprostou samozřejmostí jsou anténní přípojky i možnost snadného zapojení televizoru k domácímu kinu, kdy poslouží jako centrální reproduktor.

Líbilo se nám
  • několik USB-A
  • dvojice HDMI 2.1

Dálkový ovladač: menší a lepší

Sony bylo ještě donedávna známé dodáváním celkem velkých ovladačů, to však neplatí u testovaného modelu. S televizorem dorazilo dálkové ovládání kompaktních rozměrů, které postrádá číselný blok a naopak nově disponuje dedikovaným tlačítkem pro videostreamovací službu Bravia Core, která je pro Sony evidentně hodně důležitá a kromě televizorů je dostupná i v prémiových smartphonech Xperia. Zmenšení ovladače podle mě prospělo celkovému zážitku z používání, kromě Bravia Core nechybí ani několik dalších dedikovaných tlačítek (pro Netflix, Disney+ a Prime Video) či pěkně zpracované podsvícení. Energii ovladači dodává dvojice tužkových AAA baterií.

Sony Bravia XR-65X95K
Líbilo se nám
  • intuitivní ovládání
  • podsvícení
  • dedikovaná tlačítka pro různé služby

Obraz: nechte se oslnit

Sony Bravia XR-65X95K vyniká Mini LED panelem, který vyniká především vysokým jasem. Nenechte se zmást, (relativně) vysoký jas dnes nabídnou i moderní OLED obrazovky, standardně však výrobcem udávaný maximální jas mohou vyvinout pouze v určité oblasti na displeji. Při plně rozsvícené obrazovce (či větší rozsvícené ploše) pak bude maximální jas nižší a v některých případech třeba i nedostatečný při sledování v dobře osvětlené místnosti v průběhu dne. Stejné pravidlo pak platí i pro Mini LED (tedy že čím větší plocha využívá maximální jas, tím menší jas bude), Mini LED však zároveň dosahuje podstatně vyššího celkového jasu. Sledování televizoru během dne je tak velmi komfortní i v případě, že se nachází v blízkosti okna. Mini LED pak zároveň zvládne zhasnout mnohem více ploch než klasický Full Array LED, tudíž se dočkáte i kvalitnější černé. Oproti OLED panelům se nelze těšit z nekonečného kontrastu, ten je však i tak špičkový a HDR obsah s mnoha tmavými a světlými místy v jednom záběru vypadá na obrazovce zkrátka parádně.

Sony Bravia XR-65X95K

Ve výbavě je navíc osvědčený „Cognitive Processor XR“, který má (zjednodušeně řečeno) lépe chápat, jakým způsobem obraz zpracovává lidský mozek a podle toho jej upravit, aby vypadal co nejlépe. Také díky tomu vypadá obsah v adekvátní kvalitě až neskutečně realisticky v otázce detailů i barevného podání.

Při uvažování o pořízení nového Mini LED televizoru stojí za zmínku i pozorovací úhly, které zpravidla nejsou tak skvělé jako u OLEDu. Zpravidla se však díváme na televizor z pohovky před ním a ani při bočním pohledu od nedaleké kuchyňské linky jsem nezaznamenal žádné deformace. Těch bychom se dočkali při prohlížení až z velmi nestandardních úhlů, což běžného uživatele trápit nemusí.

Na závěr dodám, že pro hráče je zde možnost hrát ve 4K se 120 FPS a nechybí ani upscaling pro obsah v nižším než 4K rozlišení, který funguje velmi dobře a výsledek vypadá povedeně.
Líbilo se nám
  • extrémně vysoká svítivost
  • špičkový Mini LED panel
  • široké možnosti nastavení
  • možnost hrát ve 4K/120 FPS
  • dobře fungující upscaling

Zvuk: roztančí vás i váš porcelán

V konstrukci televizoru se ukrývá celkem šest reproduktorů o kombinovaném výkonu 60 W, a to včetně subwooferu. Při prvním spuštění navíc proběhne kalibrace reproduktorů na základě umístění televizoru, což v praxi vypadá tak, že TV vydá sekvenci zvuků, kterými si „osahá“ okolní prostředí. Audio hodnotím jako nadprůměrné, takže i v případě, že si televizor nepřipojíte k domácímu kinu nebo soundbaru, budete spokojeni.

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk

Uživatelské prostředí: staré známé

Prvotní nastavení televizoru je otázkou chvilky a zvládnou jej i laikové bez zkušeností. Stejně tak jednoduchý je pohyb v uživatelském prostředí, kde můžete stisknutím ozubeného kolečka na ovladači přejít do sekce nastavení. Zde si můžete upravit režim obrazu, jas, režim zvuku nebo například časovač vypnutí. Naprosto každý pak ocení velmi rychlou odezvu televizoru, takže rozhodně nebudete zdlouhavě čekat, než se nějaká aplikace nebo podmenu načte. Možností nastavení je opravdu mnoho a velmi intuitivní je rovněž přepínání mezi jednotlivými zdroji signálu, případně rychlé spuštění Netflixu, YouTube a dalších služeb pomocí dedikovaných tlačítek.

Líbilo se nám
  • snadné nastavení
  • intuitivní prostředí

Bravia Core: filmová galerie jako bonus

Příjemným benefitem u vybraných televizorů Sony je filmová galerie Bravia Core, kterou jsem měl rovněž možnost otestovat. Jedná se o streamovací službu, která je v mnohém podobná Netflixu či HBO GO. Pokud se na ni nebudete dívat jako na konkurenci těchto streamovacích gigantů, ale jako na příjemný bonus k televizoru, nelze jí moc co vytknout.

Sony Bravia XR A90J

V galerii Bravia Core najdeme několik stovek filmů roztříděných do několika podsekcí. V jedné například najdeme pouze filmy s podporou IMAX Enhanced nebo třeba Pure Stream se streamovací rychlostí až 80 Mbps (umožňuje-li to internetové připojení). Kromě horkých novinek, které si můžete koupit za kredity (při nákupu tohoto televizoru obdržíte pět kreditů), je k dispozici také katalog starších, avšak obvykle kvalitních, filmových klasik typu Muži v černém nebo Na Hromnice o den více.

Nabídka filmů se má postupem času rozrůstat.

Nabídka se má postupem času navíc rozrůstat o chystané novinky včetně videoherních adaptací (například Uncharted), které Sony v současnosti natáčí. Jediné, co mě při používání mírně zklamalo, je nedostupnost anglických titulků u novějších filmů.

Líbilo se nám
  • kromě horkých novinek jsou v nabídce i osvědčené filmové klasiky
  • možnost přehrávání ve vysoké kvalitě
  • příslib rozšíření nabídky
Nelíbilo se nám
  • nepřítomnost anglických titulků u nových filmů

Chytré a multimediální funkce: osvědčená Android TV

Osvědčený systém Android TV je v Bravii XR-X95K dostupný ve verzi 10 a podobně jako u ostatních televizorů od Sony s tímto systémem se můžete těšit na přehledné rozhraní, ve kterém se rychle zorientujete. Samozřejmě nechybí možnost si doinstalovat celou řadu aplikací. Již po zapnutí v televizi najdete stálice, jako je YouTube, Spotify, Netflix či VLC Media Player. Aplikace pro sledování televizního vysílání můžete stáhnout dodatečně, doporučit můžeme například Sledování TV s přehlednou aplikací. Další aplikace a hry na vás čekají ve virtuálním obchodu Google Play.

Líbilo se nám
  • možnost nainstalovat mnohé aplikace
  • důležité aplikace již v základu

Zhodnocení: zaslouží si doporučení

Vyšší pořizovací cena televizoru Sony Bravia XR-65X95K je vykoupena fantastickým maximálním jasem, který si poradí i s velmi světlými prostory a zároveň nabídne ve světě LED technologie tu nejlepší možnou černou. Pochválit mohu rovněž přepracované dálkové ovládání, které se dočkalo zmenšení, špičkový zvuk, spolehlivé propojení s konzolí PlayStation 5 i povedený operační systém.

Foto: Ioannis Papadopoulos, fzone.cz; Sony

Klady
  • přehledný systém
  • vysoce kvalitní zvuk
  • modernizované dálkové ovládání
  • galerie Bravia Core jako bonus
  • ukázková konektivita včetně dvou HDMI 2.1
  • špičkový Mini LED panel
  • velmi vysoký maximální jas
Zápory
  • lokalizace do češtiny u Bravia Core
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze