Sony KD-55XF8505
test

Sony KD-55XF8505

Zlatá střední cesta do náruče Googlu
1

Mezi největší výrobce televizorů s operačním systémem Android TV patří bezpochyby japonské Sony. V aktuální nabídce výrobce figurují velmi dobře vybavené modely, které vám nabídnou plný požitek ze systému od Googlu a současně zprostředkují vysoce kvalitní obraz a zvuk. Počítat navíc můžete s elegantním vzhledem a tenkými rámečky.

Až donedávna jsme mohli mít pocit, že Sony produkuje výhradně chytré televizory s Androidem. To se však změnilo, což jsme si ukázali v nedávné recenzi modelu s Linuxem. Naštěstí nedochází k odklonu a Sony nadále nabízí spoustu televizorů se systémem Android TV. V dnešním testu se blíže podíváme na model KD55XF8505BAEP, který – jak název napovídá – disponuje 55palcovou úhlopříčkou a svou cenou kolem 30 tisíc korun se řadí do střední třídy, která dokáže zaujmout funkcemi a současně je dosažitelná pro široké spektrum zákazníků.

Technické parametry Sony KD-55XF8505

Rozměry bez stojanu 123,1 × 71,3 × 5,2 cm
Rozměry se stojanem 123,1 × 77,6 × 31,5 cm
Hmotnost bez stojanu 19,1 kg
Hmotnost se stojanem 20 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (139 cm)
Typ displeje LCD s LED podsvětlením
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano (HDR 10, Dolby Vision, HLG)
Výkon reproduktorů 20 W
Operační systém Android TV 7.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth ano
HDMI
Ethernet
USB 3.0
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 39 000 Kč s DPH

Konstrukční zpracování: neobvyklý stojan

Na dnešních televizích zdánlivě není prostor pro designérskou práci. Vše je vlastně pouze obrazovkou, respektive displejem. Na malých částech se však jednotliví výrobci přeci jen mohou odlišit. Japonci tentokrát vsadili na matný hliníkový rámeček, který je skutečně velmi tenký. Sony si nehraje s průhlednými či zeštíhlujícími prvky. Nemá totiž žádný důvod. Rámečky po celém obvodu vám po pár minutách takřka splynou s obrazem a vy při sledování nabudete dojmu, že vaše nová televize rámečky ani nemá.

Tenké rámečky vám po chvíli takřka splynou s obrazem.

Příjemný prvek se nachází přesně uprostřed spodního rámečku. Vyjma nezbytného loga Sony je zde ještě tenký proužek s LED diodou. Ta při zapnutí televize bíle svítí a pokud tisknete tlačítka na dálkovém ovládání, dioda poblikává. Získáváte tak zpětnou vazbu. Na druhou stranu může být dioda pro někoho rušivým elementem nejen po vzhledové stránce, ale především při sledování televize, typicky večer. Naštěstí jí v nastavení můžete deaktivovat.

Pro potřeby testu nám dorazil model s 55palcovou úhlopříčkou (v nabídce této modelové řady však najdete kousky od 43 do 85 palců). Hloubka bez stojanu činí necelých 5,2 centimetrů. Hmotnost samotného televizoru je 19,1 kilogramů a pokud připočítáme i stojan, zvýší se hmotnost o přibližně 1 kilogram. Televize je tak již vcelku velká a těžká. Ve výsledku rozhodně nepočítejte, že si s ní například vyběhnete sami do druhého patra. Zabraňují tomu rozměry. Jistotu bezpečné manipulace zajistí až další pár rukou.

Stojan televize je pro někoho řešený netradičně. Po vybalení z krabice totiž zdánlivě najdete dva. Záhy zjistíte, že jeden samotný by televizi neudržel. Dnes testovaný kousek balancuje „na čtyřech nohách“, přičemž každý pár je umístěn na jednom z krajů televize. Výsledek působí netradičně, a přesto je televize skutečně stabilní. Pro instalaci podstavců však doporučuji nahlédnout do návodu a nic neuspěchat. Výrobce dobře radí k instalaci využít v balení nacházející se polystyreny. Stejně tak opět nepodceňte asistenci druhé osoby, zejména při stavění televize „na nohy“.

Líbilo se nám
  • konzervativní a elegantní vzhled
  • velmi tenké rámečky
  • originálně řešený podstavec

Konektivita: vše nač si vzpomenete

Základem je technologie Bluetooth ve verzi 4.1, díky které k televizoru připojíte například bezdrátovou klávesnici nebo myš. Pokud Bluetooth nestačí, je tu Wi-Fi 802.11b/g/n/ac. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast. To se vždy hodí, navíc vám ušetří nemalé peníze.

K dispozici je i zrcadlení pomocí technologie Miracast. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat nepostradatelnou aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i přes jablečné produkty (MacBook, iMac, iPhone).

Internet samozřejmě můžete přijímat i kabelově, a to skrze ethernetový konektor. Na boční straně se dále nachází trojice USB portů (jeden v konfiguraci 3.0, další dva v konfiguraci 2.0), dostalo se i na čtveřici HDMI 2.0 konektorů (dva z boční strany, dva zezadu). Samozřejmostí je digitální optický výstup pro zvuk a CI/CI+ slot. Aby byl výčet kompletní, nechybí samozřejmě klasický 3,5mm jack pro sluchátka, ten je však umístěn vcelku nevhodně zezadu – boční umístění by se nám zamlouvalo více.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • dostatek konektorů
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: stále stejná písnička

Dálkový ovladač Sony příliš nemění a napříč svým portfoliem využívá jednotný vzhled, který lze označit slovem „fádní“. Kvádrovité tvary s mírným zaoblením opravdu příliš neuchvátí. Alespoň že se pohodlně drží a je příjemně lehký. Tlačítka jsou pogumovaná a nepodsvětlená, což by nijak zásadně vadit nemělo – přeci jen před sebou máme levnější model. Větší komplikací je, že tlačítek je na ovladači opravdu nespočet. Ovládání sice standardně probíhá skrze směrový ovladač s potvrzovacím středem, ale redukce ostatních kláves by měla být tím prvním, co Sony v další generaci udělá.

Sony KD-55XF8505

Většina tlačítek není nijak barevně odlišena. Jasně si tak všimnete jen zeleného tlačítka pro zapnutí televize a následně dvou kláves, které jsou vyhrazeny pro přímý vstup do aplikací Google Play a Netflix. Jejich funkci samozřejmě nelze nijak změnit, což se dalo čekat.

Co by vás mohlo vyloženě rozladit je skutečnost, že s ovladačem nutno mířit skutečně přímo na televizi. Stačí dálkové ovládání jen mírně vychýlit a povel již k televizi nedoputuje. Nemusíme zřejmě dodávat, jak otravné to je. Osobně tak jen vzpomínám na staré televize, které bylo možné ovládat zespod peřiny či odrazem o protější zeď. S tím u Sony rozhodně nepochodíte. Nijak povedené není ani zpracování. Plast zadní strany ovladače je obyčejný a po pár dnech poškrábaný, a to s ním nemusíte dělat psí kusy, stačí jej pouze odkládat na stůl.

Sony KD-55XF8505

Vždy se může stát, že vám ovladač vypoví službu. Tím nejprostším problémem budou vybité baterie, v ovladači je využívána dvojice „mikrotužek“.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • působí velmi lacině
  • špatný dosah
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: spolehlivé Sony

Jak již víte, na dnešní test dorazila televize Sony s úhlopříčkou 55 palců, což znamená 139 centimetrů. Na této ploše lze již docenit vysoké 4K rozlišení, které samozřejmě nechybí. Barvy jsou opravdu ostré a vytříbené, není se ostatně čemu divit – Sony neponechalo nic náhodě a dynamický rozsah vylepšují technologie HDR, HDR10 a HLG, které oceníte především při konzumaci obsahu z UHD Blu-ray disků či Netflixu.

Sony KD-55XF8505

Na displej či chcete-li obrazovku je skutečně radost pohledět. Samozřejmě nejvíce vše vynikne u kvalitních audiovizuálních materiálů. Nijak nás nepřekvapuje, že vás televize dokáže hned zpočátku zásobovat krásnými tapetami, které jsou doslova pastvou pro oči. LED technologie také zajišťuje, že se televize vyvaruje tzv. cloudingu. Nemusíte se obávat nežádoucích „bílých skvrn“. Podobně důležité je podání jiných odstínů, například šedého. Ani při tom však Sony nezaváhá. Barvu zobrazí ve shodném odstínu po celé ploše.

V nastavení si vše můžete doladit k obrazu svému. Osobně se ale přiznám, že nemuset psát recenzi, možná bych nastavení zcela minul. V Sony dokázali obraz od počátku vyladit k dokonalosti a uživatele nenapadne nic měnit.

Technologie frčí neuvěřitelně kupředu, avšak musíme vzít v potaz, že většina českých diváků přijímá televizi přes digitální pozemní vysílání. A zde se je nutné vesměs spokojit s prehistorickým SD rozlišením. Dnes testované Sony si však i s nekvalitním obrazem dokáže poradit a výsledek je z rozumné vzdálenosti (alespoň 2 metry) koukatelný, tedy alespoň co se týče hlavních programů šířených v Multiplexu 1 a 2. V dalších sítích už není problémem jen rozlišení, ale mnohdy i nízký datový tok.

Stačí však, když si přepnete na mnohem kvalitnější HD kanál, který lze aktuálně naladit i na nové síti DVB-T2. Tím se dostáváme také k tomu, že Sony KD55XF8505BAEP je oficiálně certifikováno pro příjem tohoto vysílání na českém území.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • ideální nastavení již od výrobce

Zvuk: na běžné sledování stačí

V námi testovaném modelu se nachází dvojice reproduktorů umístěných vzadu o celkovém výkonu 20 W, které směřují dolů. Zvuk je čistý, výšky srozumitelné a hloubky patrné, avšak jako špičkový externí reproduktor vám XF85 určitě neposlouží. Pokud chcete sledovat filmy, přijde vhod nějaký zvukový systém. Výstup do sluchátek je klasický a uspokojí zřejmě každého. Zvolit si můžete, zda se má zvuk linout jen do sluchátek, nebo současně i do reproduktorů.

Líbilo se nám
  • solidní zvuk

Uživatelské prostředí: zdánlivě přívětivý Android

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu i u televizorů na platformě Android TV. Pokud vlastníte telefon nebo tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Ne vždy je to však tak snadné, jak to vypadá. Televizi jsme neúspěšně párovali s novým telefonem Sony, neuspěli jsme ani na několikátý pokus. Veškeré úvodní nastavení jsme museli provádět ručně skrze dálkové ovládání.

Sony KD-55XF8505

Základní nastavení (obraz v obraze, přepínání mezi vstupy i mezi streamovaným vysíláním, například skrze službu LepsiTV či SledovaniTV) lze přepínat pomocí tlačítka Action Menu, zbylé nastavení je nutné hledat přímo v prostředí operačního systému Android TV, kterým je televizor vybaven.

Nastavení prostředí

Ladění televizních kanálů se vyplatí nechat na automatice, vše trvá několik málo minut. Velmi intuitivní je seřazení naladěných kanálů dle vašich preferencí. V tomto Sony vskutku vyniká. Vždy stačí jen kanál označit a šipkami přesunout na požadované místo. Přeskládání přibližně 40 kanálů, které lze aktuálně v síti DVB-T/T2 chytit, je tak otázkou zhruba 10 minut. Kromě digitálního pozemního vysílání můžete přijímat také kanály skrze satelit (DVB-S/S2) či kabel (DVB-C).

Sony KD-55XF8505
Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • nezdařené spárování se smartphonem Sony

Chytré a multimediální funkce: příslib do budoucna

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena operačním systémem Android TV. Ten je jeden z aktuálně nejvyspělejších systémů, který můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu.

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, případně Google Play (filmy), můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v centrální části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte vertikálně.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také funkce HbbTV (Hybridní televizní vysílání), které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Nesmíme zapomenout ani na možnost si pouštět vlastní obsah ze sítě či připojitelného zařízení. I obyčejný flash disk nepředstavuje problém a po připojení dojde k automatickému načtení. Vy jen vyberete, zda budete konzumovat obrázky, video či hudbu. Nativní video přehrávač je poměrně schopný, ale občas narazíte na to, že vám některé video nepřehraje. Problém? Kdepak. Stáhněte si VLC přehrávač a již vždy přehrajete cokoliv.

Sony KD-55XF8505

Televizoru pochopitelně nechybí speciální EPG aplikace, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku umožní daný pořad také nahrát. Pokud se navíc připojíte k internetu, televize vyhledá i další podrobnosti, případně vám zpřístupní trailer skrze aplikaci YouTube. Opomenout nesmíme ani tlačítko pro hlasové zadávání ve vrchní části televize. Ať už se nacházíte kdekoli v prostředí, po stisku tlačítka můžete v českém jazyce vyhledávat obsah dle vašich preferencí.

Celkově hodnotíme prostředí Android TV na Sony KD55XF8505BAEP jako plynulé, k menším zaškobrtnutím („seknutí“ animace) docházelo jen zcela výjimečně. Bohužel se párkrát stalo, že televize doslova stávkovala – nechtěla se zapnout či zobrazit obraz. Vše vyřešilo až odpojení od elektrické sítě.

Líbilo se nám
  • přehledné přehrávání multimédií
  • možnost párovat mnohá zařízení bezdrátově
  • 16GB interní paměť
Nelíbilo se nám
  • prostředí trpí nedostatkem aplikací
  • občasné restarty celého televizoru

Zhodnocení: pěkná, chytrá a vůbec ne drahá

Cena dnes testovaného modelu od Sony se v případě českého trhu nachází pod hranicí 40 tisíc korun. To už není zanedbatelná částka, avšak současně ani zdaleka nejde o drahou televizi. Přesto už můžete být nároční. Za své peníze získáte televizor s úhlopříčkou, po které sahá většina zákazníků. Vysoce nároční můžete být na kvalitu obrazu, kde Sony skutečně vyniká. Pěkná je novinka i po stránce vzhledu – příjemně tenká, nijak zásadně těžká a s originálním stojanem.

Sony KD-55XF8505

Kritiku si zaslouží ovladač. Pevně doufáme, že se v Sony již v tomto ohledu chytí za nos. Své rezervy má i systém Android TV. Nesporné výhody kazí málo aplikací. Horší je to také s ovládáním a přehledností. Sice jde samozřejmě o zvyk, avšak konkurence to alespoň zatím zvládá lépe.

Pakliže však věříte Androidu a hledáte televizi s ideální velikostí ve střední třídě, bude novinka od Sony tou pravou volbou.

Klady
  • příjemný vzhled televize
  • velmi tenké rámečky
  • kvalitní obrazové podání
  • úplná konektivita
  • vestavěný Chromecast
  • výhody Android TV
Zápory
  • nevýhody Android TV
  • méně povedený dálkový ovladač
  • nedokonalá optimalizace prostředí
Diskuze ke článku
silentium
Ahoj, mám televizor Sony 55xe8505. Televize je mimo provoz. Společnost Sony proto nabídla nový televizor Sony 55xf8505. Má panel 55xe8505 VA. Modul 55xf8505 má panel IPS. Jsou černé barvy a kontrastní poměr uspokojivé? Bude tato změna smysl? Doporučil byste? Tento text jsem napsal v češtině a omlouvám se, jestli jsou nějaké chyby.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze