TCL 32ES580
test

TCL 32ES580

Svět Android TV za hubičku
1

Televize již po celá desetiletí neodmyslitelně patří do našich obývacích pokojů. V poslední době již nejen do nich, ale do kterékoliv další místnosti. Přesně na takové zákazníky cílí TCL s tímto 32palcovým modelem. Jde o základní chytrou televizi, která však za necelých 5 tisíc korun přináší komplexní možnosti Android TV. A to již stojí za zamyšlení.

Pořídit si chytrou televizi bylo možné již v minulé dekádě. Tehdy jste však byli vždy odkázáni na proprietární řešení jednotlivých výrobců. Doba se však změnila a dnes se o slovo hlásí Android TV od Googlu. Najdete jej ve všech cenových patrech a kromě zavedených výrobců, jako je Sony či Philips, na něj vsadilo také čínské TCL. To ve druhé polovině roku 2019 český trh zahltilo nespočtem cenově zajímavých modelů. Z portfolia jsme si na poprvé vybrali vůbec nejnižší model s označením 32ES580. Na českém trhu jej seženete za necelých 5 tisíc korun, což znamená, že výrobce musel přistoupit k jistým kompromisům a tím nemyslíme pouze menší úhlopříčku. Na druhou stranu má Android TV, díky čemuž skýtá téměř neomezené možnosti zábavy.

Technické parametry TCL 32ES580

Rozměry bez stojanu 72,2 × 43,5 × 7,5 cm
Rozměry se stojanem 72 × 48 × 19 cm
Hmotnost bez stojanu 4,3 kg
Hmotnost se stojanem 4,4 kg
Úhlopříčka displeje 32 palců (81,3 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 1 366 × 768 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2×5 W
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 4.1
HDMI
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 4 999 Kč

Konstrukční zpracování: obyčejné, ale dostačující

32palcová televize je dnešní optikou neskutečně malá, stejně tak její balení, které snadno vezmete do podpaží a odnesete si ho z obchodu domů. Televize je také příjemně lehká, za což vděčíme primárně plastovým materiálům. TCL se samozřejmě snažilo šetřit, ale zároveň uchovat alespoň částečně moderní vzhled. Rámeček z čelní strany působí obyčejně a ve spodní části opticky zdvojeně. Vrchní část je kovová, díky čemuž televize vypadá přeci jen o něco lépe. Kovový rámeček je mírně broušený, což shledáváme jako lepší variantu než jen obyčejnou lesklou plochu. Pod spodní částí rámečku je samozřejmě ještě nezbytná kontrolka bílé barvy. Pakliže by vás její svícení obtěžovalo, lze ji zcela vypnout.

TCL 32ES580
Televize nešokuje, ale dobře slouží.

Ačkoliv před sebou máme malou a lehkou televizi, zvolil výrobce dvě samostatné nožky na dvou styčných bodech. Na nožkách je asi nejvíce vidět, jak TCL šetřilo. Jsou kompletně plastové, lesklé a působí neskutečně lacině. Na druhou stranu televizi dobře a stabilně drží, což je nejdůležitější. U takto malé televize bychom však přivítali spíše klasický stojan na jedné noze přívětivější k menším prostorů, kam tato televize bude asi často mířit.

Souhrnně řečeno je TCL 32ES580 obyčejně vypadající televizor, který však bez obtíží zapadne takřka do jakkoliv zařízeného bytu. Nesnaží se šokovat, ale chce svým vzhledem dobře posloužit, a to shledáváme jako podstatné.

Líbilo se nám
  • konzervativní a praktický vzhled
  • malý a lehký
Nelíbilo se nám
  • velmi laciné nožky

Konektivita: jen nezbytné minimum

Nabídka konektorů je přesně místo, kde TCL mohlo a také šetřilo. Malá skupinka se shlukla na pravém boku v lehce nepřístupné pozici. Zcela nahoře je jediné USB 2.0, které slouží například pro připojení externího disku nebo flashdisku. Zejména menší „flešky“ budete mít problém připojit. Konektor je hodně zapuštěný. Nechybí nezbytné HDMI konektory ve verzi 1.4 v počtu dvou kusů, což běžnému uživateli bude postačovat. Samozřejmostí je 3,5mm jack, audio/video vstup a také ethernetový konektor pro případné drátové připojení k internetu.

TCL 32ES580

Pokud jde o bezdrátovou konektivitu, levné TCL je vybaveno Wi-Fi se standardy b/g/n a také Bluetooth. Wi-Fi využijete například při zrcadlení plochy z telefonu, k čemuž slouží vestavěný Chromecast. K dispozici je i zrcadlení pomocí Miracastu. Pokud vyžadujete například AirPlay, stačí skrze Obchod Play doinstalovat aplikaci AirScreen, která je dostupná zcela zdarma a umožní sdílení i z Apple produktů. Pro potřeby telefonů s Androidem můžeme doporučit aplikaci Google Home, která sice primárně slouží k ovládání chytré domácnosti, ale nabízí i rychlé zobrazení displeje telefonu na vaší televizi. Zde je pouze potřeba zmínit, že je nutný dostatečně výkonný telefon.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi
  • Bluetooth
  • vestavěný Chromecast
Nelíbilo se nám
  • pouze jedno USB

Dálkový ovladač: tlačítka, kam se jen podíváte

Dálkový ovladač je na první pohled obyčejný: příjemně tenký a lehký, dobře padne do ruky. Tlačítka jsou gumová, ale tisknou se poměrně jistě. Plastový a matný povrch bude dobře odolávat zubu času.

Stinnou stránkou je počet tlačítek. Je jich zbytečně moc, i zkušenému uživateli chvíli trvá, než si zvykne. Tlačítka jsou často zbytečně duplikovaná a v různých částech prostředí funguje buď jedno, nebo druhé. Typicky ve chvílích, kdy je nutné se v nabídkách vrátit o krok zpět (výše). Trendem dnešní doby je klávesa Netflix, nechybí ani zde.

Líbilo se nám
  • příjemně lehký
Nelíbilo se nám
  • působí trošku lacině
  • zbytečně moc tlačítek

Obraz: návrat do dřevních dob

Pokud TCL někde skutečně šetřilo, je to obrazovka. Na 32 palcích (81 cm) je nasazeno velmi nízké HD Ready rozlišení. Nutno podotknout, že takto nízké rozlišení je na televizích v posledních několika letech velmi vzácné. Důkazem budiž fakt, že i modely s cenou kolem 7 tisíc korun mají dle úhlopříčky Full HD/4K. My však máme tu čest s televizí, která stojí necelých 5 tisíc korun a v těchto cenových hladinách je důležitá především úspora.

HD ready rozlišení již zapříčiňuje hrubší rastr obrazovky

Již při prvním zapnutí si všimnete viditelného rastru a poněkud mdlých barev. Malou televizi sledujete běžně z menší vzdálenosti a ze zhruba 2 až 3 metrů je nízké rozlišení stále viditelné. Barvy jsou vždy lehce vybledlé a celkově je obraz nepříliš ostrý. Abychom jen nekritizovali, pozorovací úhly nejsou vůbec špatné a na běžné sledování televizních pořadů i tento model postačí. Jen musíte mít na paměti, že obraz bude pravděpodobně horší než na vaši i 10 let staré televizi. Jednoznačnou výhodu představuje certifikace Českých radiokomunikací pro příjem televizního signálu v novém standardu DVB-T2.

Líbilo se nám
  • připravena pro příjem DVB-T2
Nelíbilo se nám
  • velmi nízké rozlišení
  • méně syté barvy

Zvuk: nutný základ

I v této oblasti je u levné televize opět na prvním místě úspora peněz. Výkon 2× 5 W nepřekvapí. Výsledek však skutečně neohromí a je zde opět čistě účelový. Laciné plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Stejně jako u obrazu je však nutné si říci, k čemu bude televize využívána. Půjde-li o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek

Uživatelské prostředí: delší čekání na Android

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej.

Samotné zapnutí televize je však nezvykle dlouhé a zabere více než půl minuty. Napoprvé jsme to přičítali úvodnímu zapnutí, jenže TCL 32ES580 se velmi dlouho zapíná pokaždé. Netřeba dodávat, že je to poměrně otravné, když se vaše televize zapíná mnohem déle než například mobilní telefon či notebook. Naštěstí existuje řešení, jako televizi „popohnat“. V nastavení lze najít položku zvanou Okamžité zapnutí, po jejíž aktivaci dojde k zapnutí do zhruba 10 vteřin. Je však nutné brát v potaz, že televize nikdy není zcela vypnutá a má o něco vyšší spotřebu. Záleží tedy jen na vás, jak spěcháte.

TCL 32ES580

Prostředí samotné TV, nikoliv operačního systému Android, působí velmi obyčejně. Výrobce se s grafickou úpravou nepáral a upřednostnil čistě účelové zobrazení jednoduchých řádků s textem. Na druhou stranu to prospělo přehlednosti a nastavení je snadno zapamatovatelné.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá jen pár minut. Televize dokázala naladit v součtu 99 kanálů, které lze aktuálně chytit v sítích DVB-T a DVB-T2 v severních Čechách. Jde samozřejmě nejen o televize, ale také rozhlasové stanice. Řazení je nativně abecedně, ale vše lze poměrně jednoduše přeskládat dle vašich preferencí.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • delší zapínání TV

Chytré a multimediální funkce: s levnou TV je zábava

Jak už jsme zmínili, dnes testovaná televize je vybavena Android TV 9.0, jedním z aktuálně nejvyspělejších systémů, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu. V případě TCL 32ES580 je nutné opětovně vyzdvihnout, že jde o jednu z vůbec nejlevnějších televizí s ním.

Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v spodní části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu. Mezi nainstalovanými aplikacemi pak procházíte horizontálně. Zde bychom si ovšem dovedli představit možnost volby a změny řazení. Naštěstí si lze aplikace nechat zobrazit i na domácí obrazovce a zde je již řadit.

Výběr aplikací se může jevit jako skromnější, ale stále jich je poměrně dost. Pro videa doporučujeme VLC, které zvládne takřka všechny soubory, jež budete po televizi chtít přehrát. V obchodě nechybí nespočet her, některé lze ovládat i samotným dálkovým ovladačem. U her jste však limitování také výkonem a menší 8GB interní pamětí.

Na druhou stranu je obchod Google Play zásoben i jinými aplikacemi. Máte možnost využívat nejen zmíněný Netflix, ale například i HBO Go, LepšíTV nebo SledováníTV. Z levné televize tak rázem získáte, dle zvolené služby, praktické multimediální centrum se zásobou pořadů.

Díky připojení k internetu si můžete užívat také hybridní televizní vysílání, které dnes nabízí prakticky každý televizní kanál – postačí stisknout červené tlačítko. Konzumovat tak můžete doplňkový obsah, který se skládá z archivů nejrůznějších pořadů, informací či jednoduchých her, které jsou uzpůsobené dálkovému ovladači.

Televizoru pochopitelně nechybí speciální aplikace EPG, která vyhledá podrobnosti k danému obsahu a v případě připojení externího disku jej umožní také nahrát. Dostalo se také na hlasové vyhledávání, které ale registruje až samotná televize a nikoliv ovladač. Pokud není v místnosti skutečně ticho, není hlasové ovládání příliš použitelné, což je trochu škoda, protože Android TV jinak česky rozumí velmi dobře.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • jen 8GB paměť

Zhodnocení: vstupenka do světa Android TV

TCL v loňském roce vtrhlo na český trh a uvědomilo si, že zde chybí tvrdá konkurence mezi cenově dostupnějšími TV. Model 32ES580 přináší doposud nevídané možnosti mezi televize s cenou do 5 tisíc korun. Ano, televize je obyčejnější na pohled a největší kritika se bude snášet na kvalitu obrazu, kdy HD rozlišení rozhodně nenadchne, pokud však hledáte „dospělou“ chytrou televizi, která vám kompletně zprostředkuje všechny možnosti Android TV, jde o nejlevnější možnost. Na trhu sice najdete ještě několik málo konkurenčních modelů, která s cenou kolem 5 tisíc korun nabízejí podobnou výbavu, avšak jejich nevýhodou je výrazně starší verze systému.

TCL 32ES580
Klady
  • nejnovější Android TV
  • kompletní internetová konektivita
  • malé rozměry a nízká hmotnost
  • připravena na DVB-T2
  • velmi nízká cena
Zápory
  • pouze HD Ready rozlišení
  • menší 8GB interní paměť
  • špatně dostupné konektory
  • komplikovanější dálkové ovládání
  • delší zapínání
Diskuze ke článku
mazuch
koupil jsem tuto televizi,ale nemohu spustit satelitní zakodované programy.Když dám satelitní
kartu do starší televize tak jdou zakodované satelitní programy dobře,když ji dám do nové
televize ,tak to pořád píše,že je program šifrovaný a nejde s tím nic udělat.Neví někdo co s tím?
Prosím poraďte. mazuch.j@seznam.cz děkuji Mazuch

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze