TCL C715
test

TCL C715

Velká a chytrá televize za příjemnou cenu

Na českém trhu se v posledních letech vyskytuje spousta méně známých výrobců TV. Mezi ty velmi aktivní patří čínské TCL, které se rozhodlo, že svůj úspěch postaví na agresivní cenové politice. Důkazem budiž i letošní model C715 s velkým 4K panelem s přímým zadním podsvícením, zajímavými nohami a samozřejmě sázkou na Android TV.

Televize je dnes dominantou většiny obývacích pokojů. Úhlopříčky postupně narostly a dnes není neobvyklé, že nejprodávanější jsou 55palcové a 65palcové. Ani to však nemusí znamenat, že za novou a chytrou televizi musíte vynaložit celou výplatu. Důkazem je například TCL, které se vždy snaží nabídnout zajímavý poměr cena versus výkon. Na dnešní test nám dorazil model pomyslné střední třídy s označením C715 v 55palcové verzi. Snaží se nabídnout vše, co i mnohem dražší televize. Jak se mu to ve výsledku daří při ceně necelých 16 tisíc korun?

Technické parametry TCL C715

Rozměry bez stojanu 123 × 71,6 × 7,6 cm
Rozměry se stojanem 123 × 76,6 × 30 cm
Hmotnost bez stojanu 14,7 kg
Hmotnost se stojanem 19,4 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138 cm)
Typ displeje QLED
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Android TV 9.0
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n/ac
Bluetooth verze 4.1
HDMI
Ethernet
USB
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 15 999 Kč

Konstrukční zpracování: čistě účelové

Po vzhledové stránce nejde na dnešních velkých televizích nic moc vymýšlet. Čelní strana má malé rámečky – jsou světle šedé a snaží se tvářit kovově. Jedná se však o obyčejný plast, který bohužel ani správně nedoléhá. Při manipulaci s televizí si ihned všimnete, jak se rámeček kolem samotné televize nepěkně kroutí a vydává i nepříliš lichotivé zvuky. Není to nic, čím by se výrobce mohl chlubit. U televize nad tím však lze přimhouřit oči, neboť ji zpravidla jednou usadíte na konkrétní místo a velmi pravděpodobně s ní několik let nebudete manipulovat.

TCL C715
Kvalitními rámečky se televize chlubit nemůže.

Přejděme ale k tomu, co se TCL naopak povedlo, tím jsou nožičky, na kterých televize stojí. V balení najdete hned dvě, které do televize zasunete a zajistíte šrouby. Na spodní hraně si však můžete všimnout, že otvory pro nožičky jsou celkem čtyři. Důvod je prostý – můžete se sami rozhodnout, jakou dvojici využijete. Zda dvě vzdálenější, nebo dvě blíže u sebe. Televize tak snadno umožňuje umístěni na užší stolky. Vyzkoušeli jsme obě řešení a vždy byla stabilita televize více než dobrá. Netřeba dodávat, že pokud máte možnost, rozhodně využijete umístění nožiček do vzdálenějších bodů.

V samotném rámečku je také logo výrobce a ve spodní části tenký látkový proužek, pod kterým svítí čtveřice LED. Ty jsou zde jen pro indikaci zapnutí TV a případně blikají, když využíváte dálkový ovladač. Smysl nasazení čtyř diod nemusíte hledat, jde pouze o jakousi zajímavost, kterou se TCL snaží odlišit od konkurence. Pakliže by vás svítící diody obtěžovaly, lze je samozřejmě deaktivovat.

Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • chytré řešení nožiček
Nelíbilo se nám
  • laciný rámeček

Konektivita: vše podstatné

Cenově dostupná televize od TCL má veškeré potřebné konektory po levém boku a je zde vcelku standardní nabídka. Nechybí trojice HDMI, dvě USB 2.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi se standardy ac, což znamená, že si poradí s pásmy 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi ac
  • Bluetooth 5.0
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: nepěkný a nepřesný

TCL k modelu C715 přibalilo svůj standardní podlouhlý ovladač. Bohužel nejde o něco, čím by se výrobce mohl chlubit. Na první pohled působí dálkové ovládání velmi obyčejně a osobní osahání vám dá za pravdu. Je z matného a křehkého plastu, který se kroutí. Tlačítka jsou gumová a tuhá, tudíž se hůře tisknou. Navíc jich je na ovladači příliš a chvíli trvá, než se zorientujete. Vůbec nejhorší ovšem je, že při ovládání je nutné mířit přímo na střed televize. Stačí, byť i sebemenší, odchylka a televize nereaguje. Takto špatně fungující dálkové ovládání jsem nezažil ani před více než 20 lety.

Dálkové ovládání
Nelíbilo se nám
  • ovladač špatně reaguje
  • velmi obyčejný vzhled

Obraz: velmi slušný standard

Užívat si můžete na 55palcové ploše 4K rozlišení, což je i v této třídě dnes již standard. Výhodou modelu C715 je však přímé zadní podsvícení, což se kladně projevuje na velmi slušném barevném podání. Bílé objekty netrpí halo efektem, naopak ale černá není tak sytá, jak by si náročnější uživatelé mohli představovat. Je třeba však mít na paměti, že před sebou máme spíše obyčejný QLED panel v levnější televizi.

TCL C715

Nastavení obrazu od výrobce není vyloženě povedené. Pokud chcete z televize dostat maximum, vyplatí se strávit několik minut nastavováním. Základem je využít režim Kino, který vylepší barvy i jas a následně již vše manuálně doladit tak, jak vám vyhovuje. Je to poměrně neobvyklá činnost, protože zavedení výrobci většinou nabídnou obraz na vysoké úrovni již při nativním nastavení. Dodejme, že televize podporuje standardy HDR10+ a Dolby Vision.

Líbilo se nám
  • 4K QLED panel
Nelíbilo se nám
  • méně sytá černá

Zvuk: běžný základ

I v této oblasti je u levnější televize opět na prvním místě úspora peněz. Výkon 2× 10 W nepřekvapí. Výsledek však skutečně příliš neohromí a je opět čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Stejně jako u obrazu je však nutné si říci, k čemu bude televize využívána. Jestli jde o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek

Uživatelské prostředí: lehce udýchaný Android

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Občas si však párování postaví hlavu a vy se dočkáte chybové hlášky. Následný pokus o manuální nastavení selže také, neboť televize hlásí, že nastavení již proběhlo automaticky. Na začátku se tak budete muset možná obrnit trpělivostí.

TCL C715

Prostředí samotné TV, nikoliv operačního systému Android TV, působí velmi obyčejně. Výrobce se s grafickou úpravou nepáral a upřednostnil čistě účelové zobrazení jednoduchých řádků s textem. Na druhou stranu to prospělo přehlednosti a nastavení je snadno zapamatovatelné.

Naladění televizních kanálů určitě nechte na automatice, vše trvá jen pár minut. Televize dokázala naladit v součtu 99 kanálů, které lze aktuálně chytit v sítích DVB-T a DVB-T2 v severních Čechách. Jde samozřejmě nejen o televize, ale také o rozhlasové stanice. Řazení je nativně abecedně, ale vše lze poměrně jednoduše přeskládat dle vašich preferencí.

TCL C715

Optimalizace prostředí se výrobci bohužel nepovedla a viníme za to především pouze 2GB operační paměť. Je citelné, že televizi často dochází dech, především při využívání aplikací či her. Náročnější uživatelé by se proto měli pohlédnout po výkonnějších modelech.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení
  • snadné řazení kanálů
Nelíbilo se nám
  • línější chod

Chytré a multimediální funkce: zábavy užijete dosyta

Dnes testovaná televize je vybavena Android TV 9.0, jedním z aktuálně nejvyspělejších systémů, které můžete v chytré televizi mít. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném testu. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v spodní části ovladače. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu.

Výběr aplikací se může jevit jako skromnější, ale je jich poměrně dost. Pro videa doporučujeme VLC, které zvládne takřka všechny soubory, jež budete po televizi chtít přehrát. V obchodě nechybí nespočet her, některé lze ovládat i samotným dálkovým ovladačem. U her jste však limitování také výkonem (2GB RAM) a menším 16GB úložištěm, ze které je k dispozici zhruba 10 GB.

Na druhou stranu je obchod Google Play zásoben i jinými aplikacemi. Máte možnost využívat nejen zmíněný Netflix, ale například i HBO GO, LepšíTV nebo SledováníTV. Z levné televize tak rázem získáte, dle zvolené služby, praktické multimediální centrum se zásobou pořadů.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • slabší výkon

Zhodnocení: velká televize s Android TV

TCL nemá ambice nabízet, alespoň nyní, zcela prémiové televize se špičkovými technologiemi. Naopak našlo díru na trhu. Tu představují cenově dostupné kousky, které však nenáročným uživatelům nabídnou spoustu moderních funkcí. Dnes testovaná TCL C715 se tak chlubí velkým a slušným 4K QLED panelem, veškerou základní konektivitou a nadějným operačním systémem Android TV. Smířit se je nutné s horším podáním černé, jen s velmi průměrným zvukem, obyčejnější konstrukcí nebo nepříliš povedeným dálkovým ovladačem. Na druhou stranu, u kolika televizí můžete říci, že si můžete vybrat, jak umístíte nožičky na postavení?

TCL C715

I toto chytré řešení tak z TCL C715 dělá zajímavý kousek, který byste si při ceně zhruba 16 tisíc korun za 55palcovou variantu měli rozhodně zařadit do hledáčku.

Klady
  • chytré umístění nožiček
  • slušný QLED panel
  • Android TV
  • kompletní konektivita
Zápory
  • špatný dálkový ovladač
  • slabší hardware
  • pomalejší chod systému
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze