TCL C725
test

TCL C725

Chytrý základ pro všechny

Před Vánoci jde na odbyt veškerá spotřební elektronika, televize samozřejmě nevyjímaje. V rámci cenově dostupných modelů na českém trhu zaujme letošní TCL C725 s QLED panelem a reproduktory Onkyo. Potěší moderní HDMI 2.1 i Android TV, překvapit pak mohou dva dálkové ovladače v balení.

Chytrou televizi si nekupujeme každý rok či dva. Zpravidla očekáváme, že vydrží více než 5 let, výjimkou nebudou ani nároky na dekádu. Přesto však ne každý hodlá za TV utratit většinu měsíční výplaty. Naštěstí je současný trh velmi bohatý i na cenově zajímavé novinky, mezi které se směle řadí i letošní TCL C725. Chytrý televizor dostupný ve všech oblíbených úhlopříčkách klade důraz na audiovizuální zážitek a díky systému Android TV vám snadno zpřístupní svět streamovacích služeb, a tím i stovky hodin neomezené zábavy. To vše si pak výrobce cení na zhruba 17 tisíc korun.

Technické parametry TCL C725

Rozměry bez stojanu 122,7 × 71,2 × 8,1 cm
Rozměry se stojanem 122,7 × 76,8 × 30,2 cm
Hmotnost bez stojanu 14,4 kg
Hmotnost se stojanem 14,7 kg
Úhlopříčka displeje 55 palců (138 cm)
Typ displeje LCD
Rozlišení displeje 3 840 × 2 160 pixelů
HDR ano
Výkon reproduktorů 2× 10 W
Operační systém Android TV 11
Hlasové vyhledávání ano
EPG ano
Internetový prohlížeč ano
Obchod s aplikacemi Google Play
Počet tunerů (pozemní)
Počet tunerů (satelitní)
Příjem signálů DVB-T/T2, DVB-S/S2, DVB-C
Wi-Fi 802.11b/g/n
Bluetooth verze 5.0
HDMI 2.1
Ethernet
USB 2× (1× 3.0, 1× 2.0)
Záznam na USB úložiště ano
Výstup na sluchátka ano
Cena 16 999 Kč

Konstrukční zpracování: tenké rámečky

TCL C725 spoléhá na tradiční vzhled. Zapůsobit však dokáže důmyslně řešenými rámečky, které jsou velmi tenké a mírně zkosené, což opticky ještě zmenšuje jejich šířku. Rámečky se také kladně projevují na celkových rozměrech, kdy se můžete spolehnout, že v rámci 55palcových televizí je TCL 725 velmi kompaktní a současně i příjemně lehká.

Cena se naopak podepsala na větší tloušťce, kdy má televize na zádech možná až zbytečně velký hrb. Připevnění na zeď tak v tomto případě nebude úplně nejlepším nápadem, protože televize bude od stěny poměrně daleko. Mnohem lépe se televize vyjímá na stole či v obývací stěně, ačkoliv i zde máme drobnou výtku. Model C725 je vybaven dvěma nohami, které jsou spíše na krajích. K postavení je tak vyžadován širší stůl.

TCL C725

Celkově TV působí poměrně slušně. Kromě kovových nožek je spoléháno na plast, avšak nepůsobí vůbec lacině. TCL C725 tak krásně zapadne do drtivé většiny obývacích pokojů.

Líbilo se nám
  • moderní vzhled
  • zajímavě řešený podstavec

Konektivita: moderní sestava

Příjemným překvapením je konektivita. Na boku jsou hned tři HDMI 2.1, tedy ty nejmodernější. Přenesou 4K obraz při 120 snímcích za vteřinu, novinka se tak skvěle hodí pro herní konzole Playstation 5 či Xbox Series X. Dále nechybí dvojice USB, přičemž jedno je typu 3.0, ethernetový vstup a optický výstup. Bezdrátovou konektivitu zajišťuje Bluetooth 5.0 a Wi-Fi, avšak jen se standardy b/g/n. Přesto výrobce uvádí podporu obou pásem 2,4 GHz a 5 GHz. Samozřejmostí je také 3,5mm jack pro připojení sluchátek. Praktický je zase vestavěný Chromecast, pomocí kterého se lze snadno propojit s vaším telefonem.

TCL C725
Líbilo se nám
  • HDMI 2.1
  • vestavěný Chromecast

Dálkový ovladač: každý si vybere

Novinkou je přítomnost hned dvou dálkových ovladačů v balení. Nechybí samozřejmě standardní podlouhlý ovladač s numerickou částí, který však skutečně nenadchne. Působí lacině a jeho přesnost je mizerná. Je nutné mířit přímo na televizi, což je neskutečně otravné. Druhý ovladač je přibližně o třetinu kratší, působí moderněji a postrádá numerickou část. Jinak pro něj ale, bohužel, platí totéž, co pro dlouhou variantu.

TCL C725
Líbilo se nám
  • dva ovladače
Nelíbilo se nám
  • špatné reakce
  • obyčejný vzhled

Obraz: nároční mohou být všichni

Do cenově dostupné televize TCL nasadilo kvalitní QLED panel se 4K rozlišením. Na rozdíl od modelu C728 se však nekoná 100Hz technologie, ale pouze základních 50 Hz. Smutnit nicméně nemusíte. Pokud nehrajete každý den akční hry nebo nesledujete primárně sportovní přenosy, nebude vám tato průměrnost v případě obnovovací frekvence nijak vadit. Televize si velmi dobře dokáže poradit se 4K obsahem a stejně tak s upscalingem z Full HD na 4K. Nijak špatně nevypadá ani obsah, který má jen HD rozlišení. Barevné podání se nám líbí, stejně tak kontrast. Výsledný obraz působí živě a špatně nevypadají ani temné odstíny. Dodejme, že televize podporuje standardy HDR10+ a Dolby Vision.

Líbilo se nám
  • 4K panel

Zvuk: běžný základ

Výkon 2× 10 W nepřekvapí. Výsledek příliš neohromí a je čistě účelový. Lacinější plastové zpracování nedovoluje menším reproduktorům rozvinout své schopnosti. Jestli jde však o běžné sledování televizního vysílání, lze zvuk hodnotit jako dostatečný. Využít můžete již zmíněný výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • výstup do sluchátek
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný zvuk

Uživatelské prostředí: osvědčená klasika

Úvodní nastavení telefonu s operačním systémem Android je snadné, smartphone vás provede krok po kroku. Nejinak je tomu u televizorů s Android TV. Pokud vlastníte telefon/tablet s Androidem, je nastavení otázkou pár klepnutí na jejich displej. Občas si však párování postaví hlavu a vy se dočkáte chybové hlášky. Následně vás televize nepřímo donutí udělat vše manuálně, což se buď povede, nebo se dostanete do paradoxní situace, kdy vás televize obšťastní hláškou, že jste přeci již vše nastavili. Počáteční peripetie mohou leckoho naštvat, ale na druhou stranu bude tento proces každý absolvovat pouze jednou.

Prostředí samotné TV, nikoliv operačního systému Android TV 11, působí velmi obyčejně. Výrobce se s grafickou úpravou nepáral a upřednostnil čistě účelové zobrazení jednoduchých řádků s textem. Na druhou stranu to prospělo přehlednosti a nastavení je snadno zapamatovatelné.

Líbilo se nám
  • přehledné nastavení

Chytré a multimediální funkce: takřka nejnovější

Tento model je vybaven Android TV 11, kdy se například domácí obrazovka liší od té, kterou můžete znát z televizí s Google TV. Podrobněji jsme se systému od Googlu věnovali v samostatném testu. Na každý pád se v modelu C725 prozatím nenachází vůbec nejnovější 12. verze Android TV, která nedávno dorazila. Do chytré části se dostanete stisknutím tlačítka Home. Pokud však plánujete zavítat do aplikace Netflix, můžete se tam dostat vyhrazeným tlačítkem v spodních částech obou ovladačů. Prostředí Android TV je velice intuitivní a všechny aplikace se řadí podle druhu (aplikace, hry, vstupy, nápověda a důležité informace). Pokud nainstalujete aplikaci z Obchodu Play, automaticky se zařadí dle druhu.

TCL C725

V obchodě Google Play najdete nejen dostatečné množství základních her, ale také spoustu klientů pro streamovací služby a internetové televize. V tomto ohledu vás TCL C725 rozhodně nezklame a umožní vám přístup k nepřetržitému proudu zábavy a informací. Vždy však musíte pamatovat na to, že interní paměť má 16 GB a reálně se do ní vejde 10 GB dat.

Líbilo se nám
  • možnost instalace aplikací
  • přehledný systém
Nelíbilo se nám
  • menší paměť

Zhodnocení: vstupenka do multimediálního světa

Během testování v nás TCL C725 zanechala veskrze pozitivní dojmy. Vše začíná velice příznivou cenou, kdy novinku na českém předvánočním trhu pořídíte pod hranicí 17 tisíc korun. Za tuto částku získáte velký televizor s dostatečně kvalitním obrazem, moderní konektivitou a systémem Android TV, který otevírá široké možnosti zábavy. Lehkou limitací je pouze průměrný zvuk, ale ten lze řešit například soundbarem.

TCL C725

Pakliže například doposud chytrou televizi nemáte, nebo jde o výrazně starší model a nechcete do nového investovat více než 20 tisíc korun, rozhodně si TCL C725 zařaďte do hledáčku. Jde o povedený kousek, který málokoho zklame.

Foto: TCL

Klady
  • povedený vzhled
  • tři HDMI 2.1
  • tenké rámečky
  • dva ovladače v balení
  • dobře fungující prostředí
  • příznivá cena
Zápory
  • horší zvuk
  • obyčejně vyhlížející ovladače
  • pouze 16GB interní paměť
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze