Tesla Smart Pet Fountain
test

Tesla Smart Pet Fountain

Vždy čerstvá voda pro vašeho mazlíčka
1

Potřebujete odjet na několik dní pryč, nebo jen hledáte nejnovější vychytávky pro vašeho mazlíčka? Chytrá fontána od Tesly pro vás může být tím správným řešením. Zajistí vodu na několik dní, kterou přefiltruje, a navíc vše můžete ovládat z mobilní aplikace.

Vodní fontány pro domácí mazlíčky nejsou na trhu úplnou novinkou, o to více se však jednotlivé společnosti snaží vymyslet něco navíc. Třeba je udělat chytré. S fontánou od Tesly se s cenou vejdete pod 1 500 Kč, dostanete přitom šikovného pomocníka pro kočky a menší psy. O vodu se nemusíte starat až 5 dní, navíc s pomocí aplikace můžete fontánu vypínat/zapínat nebo nastavit časovač, který je vhodný pro všechny chronické zapomnětlivce.

Technické parametry Tesla Smart Pet Fountain

Objem nádoby 2 litry
Typ filtru filtr z organické bavlny
Čistící materiál aktivní uhlí a pryskyřice, bavlna
Napájení DC 5V, 1A
Rozměry 230 × 175 × 160 mm
Provozní teplota 0 – 50 °C
W-Fii ano
Podporované OS Android, iOS
Podpora Apple HomeKit ne
Cena cca 1 300 Kč

Obsah balení: úhledně a jednoduše

Krabice je jen o pár centimetrů větší než samotná fontána a nahoře je šikovná rukojeť. Vevnitř je zasazená do polystyrenu samotná fontána, která je ještě zabalená v bílém plastovém sáčku. Zbývající komponenty jsou vevnitř fontány, stačí zatáhnout za silikonový jazýček za místem, kde vyvěrá voda. Součástí balení je samozřejmě návod, dostatečně dlouhý napájecí kabel, který má na konci kruhový proprietární konektor, a organický filtr.

Líbilo se nám
  • krabice včetně plastové rukojeti
  • filtr je součástí balení

Konstrukce a zpracování: zapadne všude

Fontána je z lesklého bílého plastu, což vypadá elegantně, je však z logiky věci magnetem na vlasové škrábance. Tvar má oválný a vepředu jsou dvě průhledné rysky, které naznačují, kam až můžete fontánu naplnit vodou. Maximální objem činí 2,5 litru. Mezi ryskami jsou i dvě LED – jedna signalizuje zapnutí/vypnutí, druhá připojení k Wi-Fi. Pod nimi je lehce vystouplé tlačítko pro zapnutí/vypnutí. Pokud fontánu obrátíte, všimnete si již pouze otvoru pro napájecí kabel s kulatým proprietárním konektorem. Celá fontána působí jednolitě, minimalisticky a hodí se do jakékoliv místnosti. Pokud si připlatíte cca 500 Kč, je možné zakoupit model s UV světlem, které vodu čistí ještě důkladněji.

Tesla Smart Pet Fountain
Celá fontána působí jednolitě, minimalisticky a hodí se do jakékoliv místnosti.

Vrchní část fontány jde oddělit od spodní. Jedná se o mělkou misku, do které vyvěrá voda z malého otvoru. Povrch je opět vysoce lesklý a hladký. Za tímto otvorem je silikonový jazýček, který slouží k celkovému rozebrání fontány. Po oddělání této vrchní části na druhé straně nalezneme malé čerpadlo, místo pro vložení filtru a dvě malé kovové destičky, které přímo dosedají na kovové konektory. Místo, kam se vkládá filtr, se dá oddělat pro jednodušší čištění a výměnu.

Napájecí kabel je dobře ohýbatelný a obmotaný umělou tkaninou pro větší odolnost. Fontánu lze zapojit do USB, případně do zásuvky. Filtry jsou dva – jeden základní, který slouží pro odfiltrování větších částic, a druhý rozdělený hned na dvě části. Ten je naplněn pryskyřicí a aktivním uhlím.

Líbilo se nám
  • lesklý povrch působí moderně
  • design nijak nevyčnívá, hodí se do všech prostor
Nelíbilo se nám
  • silikonový jazýček je malý, špatně se s ním manipuluje

Aplikace: jednoduché ovládání

Aplikaci Tesla Smart si stáhnete do mobilu samozřejmě zcela zdarma, je dostupná jak Android, tak pro iOS. Zprvu po vás bude chtít registraci, případně přihlášení. Pokud se budete registrovat, přijde vám ještě do e-mailu potvrzovací kód a poté si nastavíte heslo – je to jednoduché.

Po nastavení hesla se vám ukáže možnost přidat zařízení, přičemž samotná aplikace se snaží najít jej automaticky. Pokud je však fontána vypnutá, nebo není nastavena do režimu vyhledávání, aplikace ji nenajde. Jednoduše ji však najdete v sekci Péče o zvířata. Jakmile vyberete fontánu, poradí vám, co máte udělat pro úspěšné spárování. Po spárování si můžete změnit název fontány v pravém horním rohu.

Ovládání je velmi jednoduché, což koresponduje s možnostmi fontány. Na úvodní obrazovce máte velký vypínač, kde je volba ON/OFF. Je také suplován v menší verzi v levém dolním rohu. V pravém dolním roku je možnost kliknutí na plánování. Zde si můžete nastavit časovač, kdy chcete, aby se fontána zapnula/vypnula. Zde je třeba se soustředit na to, co nastavujete, jelikož je vypínač automaticky nastaven na volbu „zapnuto“, takže pokud chcete nastavit fontánu i pro vypnutí, je potřeba režim přepnout. Aplikace nevnucuje automaticky jeden čas na zapnutí a jeden na vypnutí. Kromě času můžete nastavit i konkrétní dny v týdnu.

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání
  • možnost časovače
Nelíbilo se nám
  • méně přehledné nastavení u časovače zapnutí/vypnutí

Zkušenosti: ušetří čas

Tesla Smart Pet Fountain jsme mohli testovat delší dobu a i když je fontána konstruována co nejjednodušeji a funguje stále bez potíží, po delším používání se přeci jen objevilo pár menších nedokonalostí.

Tesla Smart Pet Fountain
Fontána má jednoduchou konstrukci, na jejíž pochopení nepotřebujete ani návod.

Fontána má jednoduchou konstrukci, na jejíž pochopení nepotřebujete ani návod. Přesně víte, kam co patří a vše do sebe zapadá. Nádrž na vodu má objem 2,5 litru a pokud nalijete vody málo, čerpadlo je hlučnější. Dle výrobce je však vyšší hlučnost záměrná, abyste věděli, že je ve fontáně málo vody. Jinak fontána funguje opravdu potichu. Pokud někomu vadí zvuk tekoucí vody, mohla by mu fontána například v obývacím pokoji vadit. Ve vedlejší místnosti však již voda slyšet není. Filtr vydrží dle návodu měsíc a výměna vás bude stát kolem 150 Kč, s tím je nutné počítat.

Pokud se fontána vypne, v misce zůstane trochu vody, takže i tak se mohou zvířata napít. Jde však jen o záchranu pro jedno až dvě napití, miska je velmi mělká. Voda vyvěrá jen málo, nečekejte tedy žádný vodotrysk, tedy ani louže okolo fontány. Pro napití je to dostatečné, navíc většinou zvířata pila z misky, kde byla voda již nalitá.

Tesla Smart Pet Fountain

Pokud máte tvrdou vodu, připravte se na čištění spojovacích částí mezi fontánou a čerpadlem. Prvních 14 dnů stačilo fontánu vždy jen opláchnout a nalít čerstvou vodu. Po této době se ale stalo, že fontána přestala fungovat. Problémem byl vodní kámen na kovových destičkách, kvůli kterému se nespojily s konektory čerpadla. Jelikož se jedná o přístroj pro zvířata, nedoporučuji používat chemické přípravky, ocet postačí. Není ani potřeba tyto destičky nijak drhnout, stačí jen otřít v octu namočeným hadříkem a vše opět bez problému fungovalo. V návodu je uvedeno, že se má fontána čistit alespoň jednou týdně, čím ale není upřesněno. Za tento problém nemůže ani tak fontána jako právě kvalita vody, jen je na to dobré v průběhu používání myslet.

Celkově ale převažují klady, jelikož vám fontána usnadní péči o mazlíčky i čas.

Líbilo se nám
  • pro spuštění nepotřebujete pročítat návod
  • fontána vás upozorní vyšší hlučností čerpadla, že je v ní už málo vody
  • po vypnutí zůstane trocha vody na napití
Nelíbilo se nám
  • při tvrdé vodě je potřeba fontánu častěji čistit
  • zanášejí se kontakty, které poté způsobí nefunkčnost přístroje

Závěr: usnadní vám život

Tesla Smart Pet Fountain splňuje vše, co slibuje. Oceňuji aplikaci v češtině, což není vždy standard. Ocenit to mohou i starší lidé, kteří sice neovládají angličtinu, ale chytré telefony už ano. A pokud někdo aplikaci nepotřebuje či vyloženě nechce, fontána funguje dobře i bez ní. Její objem je dostatečný i pro několik koček až na 5 dnů. Ačkoliv je na trhu aktuálně velký výběr fontán v různých cenových kategoriích, tato se určitě v dané cenové kategorii může řadit mezi ty lepší.

Tesla Smart Pet Fountain

Foto: Tereza Lásková, fZone.cz

Klady
  • filtr je součástí balení
  • design nijak nevyčnívá, hodí se do všech prostor
  • Wi-Fi, vlastní aplikace
  • jednoduché ovládání
  • možnost časovače
  • pro spuštění nepotřebujete pročítat návod
  • fontána vás upozorní na nedostatek vody hlučnějším čerpadlem
Zápory
  • silikonový jazýček je malý, což znesnadňuje úchop
  • méně přehledné nastavení časovače
  • zanášejí se kontakty, což může způsobit dočasnou nefunkčnost
Diskuze ke článku
Michal Motyčka
Michal Motyčka
Fontánku mám sice jinou, ale docela se mi osvědčilo dolévat pouze z filtrační konvice, jelikož v celém domě je poměrně tvrdá voda. A pro snížení hlučnosti pravidelně čistit i samotné čerpadlo (pokud to jde).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze