TP-Link Deco M3W
test

TP-Link Deco M3W

Levný, ale šikovný

O Wi-Fi mesh už jsme na fZone.cz napsali mnohé. Ač se jedná o investici nemalou, nákup se většinou vyplatí, tedy pokud chcete kvalitně rozšířit signál v rámci většího objektu. Pokud vám v domě zůstalo menší „hluché“ místo a nechcete investovat do další jednotky, popřemýšlejte o Deco M3W. Signál rozšíří kvalitně také a navíc za menší sumu.

fZone.cz se rozšířením Wi-Fi signálu zabývá dlouhodobě. Mohli jste si přečíst už recenzi výkonných extenderů, síťových karet powerline a také o Wi-Fi mesh řešení, které lze obecně charakterizovat sice jako nákladnější, ale také jako nejlépe fungující.

TP-Link Deco M3W

Po nedávné recenzi Deco X60 se podíváme na zoubek Deco M3W, které se liší nejen designem, ale také využitím. Jedná se totiž spíše o dodatečnou jednotku, která pomůže vyplnit „hluchá“ místa v domě či bytě.

Obsah balení: vše podstatné

  • 1× Deco M3W
  • stručná dokumentace

Design a konstrukce: jiná písnička

Zatímco do této doby jsme byli zvyklí od TP-Linku na puky a válce různých tvarů i rozměrů, Deco M3W vypadá úplně jinak. Jak? Spíše jako extender. Místo kabelů se zapojuje rovnou do zásuvky, což je u extenderů poměrně běžné. Přesto o extender jako takový nejde, o čemž si povíme později.

Bez „zástrčky“ do elektrické sítě jsou rozměry 124 × 69 × 35 mm, což není zrovna málo. Je nutné počítat s tím, že pokud máte zásuvky hned vedle sebe, zabere M3W poměrně hodně místa, může tak zamezit přístupu k dalším zásuvkám. To lze samozřejmě vyřešit tak, že M3W umístíte „vzhůru nohama“, ovšem ani tak jistotu nemáte. Je s tím zkrátka nutné počítat, ideálně ještě před nákupem.

Design nevybočuje z představy o Wi-Fi extenderech.

Design a zpracování nijak nevybočuje ze standardu, kterého se produkty od TP-Link drží. Jedná se o plastovou krabičku s výdechy po stranách, které mají nejen estetickou, ale hlavně praktickou funkci – ochlazují totiž zařízení jako takové. Plasty jsou téměř kompletně matné, vše je velice pevné, nejedná se tak o žádné chrastítko. Naopak zařízení působí bytelně a elegantně zároveň.

TP-Link Deco M3W

Na přední straně jsou hned 4 LED, které informují o stavu. To je praktické, navíc nemusíte mít obavu, že by vás svit nějak rušil. Stejně jako u dalších modelů z řady Deco lze svit diod v aplikaci vypnout, případně nastavit speciální „Noční režim“, kdy diody pohasnou ve večerních hodinách. Na boku pak ještě nalezneme důležité resetovací tlačítko, na zadní straně pak potřebné technické údaje a MAC adresy.

TP-Link Deco M3W

Celkově na nás Deco M3W působí jako klasický extender, ale velmi kvalitně zpracovaný. Pokud vám nebude překážet jeho velikost, oceníte elegantní design, který zapadne i do moderních interiérů. Rozmístění prvků a diod je logické, ihned máte představu o tom, zda síť funguje, jak má. Oceňujeme i bytelné provedení, nemáme tak strach, že by Deco M3W nepřežilo například menší pád, pokud by se například stalo objektem zájmu vašeho domácího mazlíčka.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • praktické LED
  • bytelné provedení
Nelíbilo se nám
  • poměrně velký
  • není k dispozici v jiné barvě

Specifikace: vyplní místa signálem

Konečně se dostáváme k tomu podstatnému – ač je Deco M3W na pohled klasickým extenderem, jeho příslušnost do řady Deco je jasně daná. To znamená, že nefunguje samostatně s vaším modemem, ale jen s dalšími jednotkami Deco. Je přitom jedno, jakou variantu Deca máte, všechny jsou kompatibilní, což je velmi podstatné a také pohodlné, nemusíte řešit problémy s kompatibilitou.

Deco M3W

Vzhledem k rozměrům a zaměření nemůžete očekávat takové výsledky jako u klasických jednotek Deco. TP-Link uvádí pokrytí prostoru zhruba 140 metrů čtverečních. To je stále více, než nabízí většina extenderů, ale podstatně méně, než kolik dokáže pokrýt klasický satelit Deco. To však ničemu nevadí, právě kvůli zaměření a finální ceně.

Ve všech ostatních aspektech je Deco M3W právoplatným příslušníkem rodiny. Nabízí vcelku slušné přenosové rychlosti, na 2,4 GHz jde o 300 Mbit/s, na 5 GHz to je 867 Mbit/s, což jsou stejné hodnoty jako u Deco P9. To vše díky dvěma integrovaným anténám, které zůstávají uvnitř zařízení, není tedy třeba připojovat antény externí, jako je tomu běžné právě u klasických extenderů. Důležité je, že na těle M3W nenaleznete žádný LAN, takže slouží pouze pro rozšíření Wi-Fi sítě. Tu šíří stejně jako další jednotky Deco, vytváří tedy Wi-Fi roaming síť. To znamená, že jakmile Deco M3W spárujete, začlení se do již existující sítě, kterou posílí, nevytvoří separátní, což má za následek plynulé přepojování mezi satelity a právě Deco M3W. Hlavní výhoda celého řešení zkrátka zůstává zachována.

Technické parametry TP-Link Deco X60

Rozměry 124 × 69 × 35 mm
Wi-Fi 802.11 ac/n/a 5 GHz, 802.11 b/g/n 2.4 GHz
Rychlost Wi-Fi 300 Mbit/s na 2.4 GHz, 867 Mbit/s na 5 GHz
LAN ne
Powerline ne
Udávané pokrytí až 140 m2
Počet antén 2×, integrovaná
Cena od 900 Kč
Líbilo se nám
  • slušné pokrytí i přenosová rychlost
Nelíbilo se nám
  • chybí LAN

Aplikace: snadno a rychle

Hned na úvod můžeme uklidnit všechny zájemce o Deco M3W, kteří již nějakou zkušenost s Wi-Fi mesh řešením od TP-Linku mají – aplikace je stále tak přehledná a nastavení tak snadné, jako jsme si na fZone.cz již několikrát řekli. Vzhledem k tomu, že uživatelskou přívětivost stavíme na první místo, nebudeme TP-Link kritizovat. Začneme prvotním párováním skrze aplikaci Deco, která je ke stažení pro Android i iOS. Vše je velmi snadné: do již existující Wi-Fi sítě, kterou jste v minulosti vytvořili, satelity Deco M3W přidáte, jako kdybyste přidávali satelit nový, akorát ve výběru vyberete Deco M3W.

Nastavení Deco M3W

Pak postupujete podle aplikace (v češtině), přičemž zhruba do minuty je spárováno. Následně proběhne začlenění extenderu do sítě vy si můžete užít signálu tam, kde předtím nebyl. Vzhledem k rozměrům Deca M3W je citlivost poměrně slušná, pokud byste jej však umístili příliš daleko, informuje vás o tom LED, která bude problikávat červenou barvou. Pokud je vše v pořádku, bude svítit bíle.

Samotná aplikace pak umožní zkontrolovat připojená zařízení (telefony, tablety, televize a další elektroniku) i vybraným zakázat přístup, případně je vhodně přejmenovat. Aplikace umožní i zakázat upozornění na nově připojená zařízení (ve výchozím stavu jsou aktivní), ale to už není zásluha Deca M3W, ale právě samotné aplikace, respektive satelitů Deco, ke kterým se Deco M3W jen připojuje.

Líbilo se nám
  • v českém jazyce
  • přehledná
  • snadné párování

Zkušenosti: prostě to funguje

Deco M3W jsme testovali v mezonetovém bytě o výměře 120 metrů čtverečních. Jako výchozí jednotka bylo použito Deco P9. To jsme testovali ve variantě 3 satelitů a pro potřeby testu M3W jsme jeden ze satelitů nahradili právě tímto extenderem. Začlenění do sítě bylo díky aplikaci velmi snadné a rychlé. V bytě jsme využívali přípojku s rychlostí 150 Mbit/s a díky Deco M3W, které jsme umístili do spodní ložnice mezonetového bytu, jsme dosáhli téměř srovnatelné rychlosti připojení jako v blízkosti hlavního satelitu u modemu.

Běžně jsme se pohybovali okolo hranice 145 Mbit/s, což naznačuje, že komunikace mezi satelity a M3W byla zcela bezproblémová. Je tedy jasné, že pokud máte přípojku do 300 Mbit/s, nepoznáte téměř rozdíl. Pokud máte připojení rychlejší, bude třeba sáhnout po klasickém satelitu, jestli chcete zachovat maximální přenosovou rychlost. Nevýhodou může být, že Deco M3W se kvůli absenci LAN nehodí k signálu šíření tam, kde je ethernet, tedy například v místnosti se stolním PC bez podpory Wi-Fi.

Zhodnocení: snadné a efektivní řešení

Je zcela jasné, že Deco M3W se hodí pouze pro majitele satelitů z rodiny Deco, bez nich zkrátka nefunguje. Nejde o klasický extender, pouze tak vypadá a smysl má podobný. Velkou výhodou je, že začlenění je extrémně snadné, rozšíření signálu jisté a hlavně okamžité. Díky podpoře Wi-Fi roamingu ani nepoznáte, že se vaše zařízení připojuje k jinému šiřiteli signálu, v tomto případe k Decu M3W. Vše je zkrátka až absurdně snadné a za to má od nás TP-Link velký palec nahoru.

TP-Link Deco M3W

Stojí přitom cca 900 Kč. Za tuto cenu běžně neseženete ani kvalitní extender, proto nemůžeme jinak než doporučit. Pokud doma již nějaké Deco máte a chcete si pomoci s rozšířením signálu do další místnosti, můžete, cenově dostupně a bez nutnosti kupovat další satelit za více než dvojnásobnou částku.

Klady
  • kvalitní pokrytí signálem
  • slušné přenosové rychlosti
  • pořizovací cena
  • snadné párování
  • elegantní a bytelné provedení
Zápory
  • chybí LAN
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze