TP-Link Deco M5
test

TP-Link Deco M5

Vymalujte si signálem celý dům
1

Moderní a hlavně chytrá domácnost potřebuje přístup k internetu, ne každý router však dokáže rozprostřít dostatečně rychlý internet do všech zákoutí. Pokud nechcete ztrácet čas opakovači, nabízí se dražší, ale o to kvalitnější alternativa v podobě Wi-Fi mesh. Jedno takové řešení nabízí i TP-Link, a to za překvapivě slušnou cenu. Vyplatí se tedy nákup? To prozradí dnešní recenze.

Bez internetu si dnes nedokáže představit život valná většina lidí, pro vlastníky chytrých domácností je stabilní a kvalitní připojení k internetu prakticky podmínkou. Jedna věc je však internet samotný, druhá věc spočívá v tom, jak signálem zastřešit celou vaši domácnost. V souvislosti s inteligentními domácnostmi totiž nemluvíme jen o inteligentních bytech, ale také domech, kde se dosah Wi-Fi snižuje s každou příčkou a stěnou navíc. V takovém případě je nutné pořídit různé Wi-Fi opakovače, které však postupným „přeposíláním“ signálu ubírají rychlost, nebo o poznání elegantnější řešení – Wi-Fi mesh.

TP-Link Deco M5

Wi-Fi meshe fungují na podobném principu jako opakovače, přesto jsou svým způsobem jedinečné. Dodávají se většinou po třech, mezi sebou komunikujících kusech, nabízí snadnou obsluhu, kvalitní rozprostření originálního signálu, propracovaný ekosystém a ve většině případů také vyšší přenosové rychlosti. Za to vše si však případný zájemce musí připlatit, obvykle zhruba dvojnásobek oproti opakovači. Vyplatí se taková investice? A je TP-Link Deco M5 tím pravým řešením, pokud se pro Wi-Fi mesh rozhodnete? Na tyto otázky vám odpoví naše dnešní recenze.

Obsah balení: vše podstatné

  1. 3× Deco M5
  2. 3× adaptér do sítě s kabelem s USB-C koncovkou
  3. ethernet kabel
  4. stručná dokumentace
Deco

Design a konstrukce: minimalistický navenek, sofistikovaný uvnitř

Vzhledem k tomu, že si výrobci uvědomují, že investice do Wi-Fi meshe není zanedbatelná, snaží se své produkty od standardních Wi-Fi opakovačů odlišit a zpříjemnit uživatelský zážitek i po stránce designu. V balení se nachází tři identické routery, které působí velice elegantně, ač je jejich tělo plastové. Rozhodně se tak nemusíte zaobírat tím, kam je v interiéru schováte.

Deco M5 je na první i další pohled elegantní zařízení o velikosti většího puku s průměrem 120 mm a výškou 38 mm. Design ozvláštňuje jakási asymetricky vystouplá plastová část, která se postupně zvyšuje směrem k jedinému interaktivnímu prvku celého řešení, tedy k indikační LED diodě. Ta se tak nachází na samém vrcholku routeru a je viditelná i na větší vzdálenost.

TP-Link Deco M5

TP-Link si dal po stránce zpracování opravdu záležet, Deco působí velice elegantním a ne tolik technickým dojmem. Ihned po vybalení na vás dýchne poctivě zpracovaný kus elektroniky. Plasty působí kvalitně, nikde nic nevrže ani neskřípe.

V pásu po obvodu každého jednotlivého Deca jsou umístěné hned tři důležité prvky, konkrétně dva gigabitové LAN porty a USB-C konektor, kterým se routery nabíjí. Vše je elegantně ukryto pod menším záhybem plastového těla, LAN porty navíc nejsou nijak křiklavě odlišeny. Povrchu Deca vévodí bílá barva, kterou občas doplňují šedivé detaily. Vzhledem k neutrálnosti provedení zapadne Deco téměř do každého interiéru, tedy jak moderního, tak klasického.

TP-Link Deco M5

Základní technické specifikace

Rozměry 120 × 120 × 38 mm
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Rychlost až 1 267 Mbps*
USB-C
GLAN 2x
Bluetooth verze 4.2
Pokrytí až 420 m2
Antény 4× interní
Antivirový program HomeCare na 3 roky zdarma

*) 400 Mbps na 2,4 GHz + 867 Mbps na 5 GHz

Mobilní aplikace Deco

TP-Link chtěl jednoduchost dotáhnout do opravdové dokonalosti, a tak pro konfiguraci připravil mobilní aplikaci pro platformy iOS a Android. Webová samoobsluha neexistuje. Pokud patříte mezi hračičky a bez detailní konfigurace si nedokážete představit život, doporučujeme se poohlédnout u konkurence.

Konfigurujeme Deco

Aplikace je pochopitelně distribuována zdarma a ihned po její instalaci je důležité provést registraci, případně se přihlásit do služeb společnosti TP-Link. Pokud od společnosti již nějaký produkt vlastníte (například IP kameru, chytré žárovky nebo další inteligentní prvky), registračním procesem jste již prošli, a proto stačí využít již dříve získané registrační údaje. Po úspěšném spojení s cloudem společnosti TP-Link přichází na řadu konfigurace.

Pro detailní konfiguraci se musíte poohlédnout u konkurence.

Konfiguračním procesem vás aplikace provede opravdu dopodrobna, my si však celý postup detailně popíšeme. Prvním krokem je spojení základního Deca (které bude sloužit jako základní, to zůstává jen na vás) s vaším existujícím modemem/routerem, a to pomocí LAN kabelu, který je součástí balení. Po úspěšném zapojení stačí Deco zastrčit do elektrické zásuvky a počkat na prvotní konfiguraci, která se děje automaticky. Po zhruba půl minutě začne dioda na těle Deca blikat modrým světlem, což indikuje, že je Deco připraveno pro konfiguraci pomocí mobilní aplikace.

Jednoduše to již nejde...

V aplikaci zvolíme možnost párování a hledání Deca. V tomto momentě je důležité mít zapnuté Wi-Fi (být připojen na domácí síť) a ideálně mít zapnuté také Bluetooth, protože právě skrze Bluetooth probíhá hledání defaultního Deca. Po nalezení Deca projde aplikace automatickým postupem, ve kterém ověří stabilitu a sílu signálu a na závěr celého procesu vás požádá, abyste vybrali místnost, ve které se defaultní Deco (a tedy i modem s internetem) nachází. V posledním kroku vás aplikace Deco požádá o vytvoření nové sítě, ke které se budete k internetu připojovat. Tato síť doplní (ale ve skutečnosti nahradí) váš původní SSID a k této nově vytvořené síti se budete připojovat po celé bytě (bez nutnosti manuálního přepojování). Doporučujeme zvolit takový název sítě, který koresponduje s vaší bývalou domácí sítí, heslo by mělo splňovat základní normu bezpečnosti (speciální znak, velké i malé písmeno, číslice, alespoň 8 znaků dlouhé).

Konfigurujeme Deco

Toť vše, takhle jednoduchý proces konfigurace Deco nabízí. Vzhledem k tomu, že máme ještě další dva kusy, nastává důležitá chvíle – zbylé meshe musíme rozmísit po domě/bytě tak, aby byly stále v přijatelné vzdálenosti od centrálního Deca. Na druhou stranu se však musí jednat o takové území, aby se signál dostatečně rozšířil po celém obydlí. Jakmile taková místa nalezneme, stačí zbylá Deca zapojit do sítě a zahájit opětovné párování přímo v aplikaci („Add new Deco“). Zbylá Deca již pochopitelně nezapojujeme do dalšího zdroje internetového připojení – zbylá Deca komunikují s centrálním Decem, odkud čerpají signál, který dále šíří.

V tomto momentě opět stačí počkat na rozblikání modré diody na těle druhého a třetího Deca a zahájit párování. Deca se mezi sebou navzájem spojí a aplikace vás opět jen požádá o přidělení pole působnosti (v jaké místnosti se to které Deco nachází).

Přidáváme další Deco

Celý proces konfigurace (spárování všech tří Deco stanic) zabere asi 10 minut, nejdelší dobu zabere samotné ověřování stability a síly signálu, které však aplikace dělá automaticky bez vašeho přičinění. Troufneme si říci, že se základy angličtiny zvládne Deco nakonfigurovat i uživatel s naprosto základními technickými znalostmi. Aplikace bohužel není lokalizovaná do českého jazyka, a tak je případně nutné dodržovat obrázkový návod, který se zobrazuje současně s popisem v anglickém jazyce.

Možnosti nastavení

I když jsme již zmínili, že řešení TP-Link Deco není zrovna pro „hračičky“, základní (i lehce pokročilé) nastavení zvládne. A právě na možnosti Deca se nyní podíváme.

Na domovské obrazovce vidíme kromě stavu (připojeno/odpojeno) také jednoduchý test rychlosti, který snadno nahradí řešení různých poskytovatelů. Stačí kliknout a Deco provede automatické zjištění stavu stahování a odeslání, statistika se zobrazí zhruba během půl minuty. Statistiky odpovídaly tomu, co jsme naměřili právě různými „speed testy“ poskytovatelů, a proto jsme neměli důvod aplikaci Deco nedůvěřovat. Jako benefit si TP-Link připravil krátkou poučku k naměřeným rychlostem, respektive co jak můžete s danou rychlostí naložit.

Detailní informace o připojených zařízeních

Kromě rychlosti vidíme na úvodní obrazovce také počet aktuálně připojených zařízení k vytvořené síti. Tento prvek zde není jen tak na okrasu, po rozkliknutí této položky se zobrazí detailní popis připojených zařízení (název, aktuální rychlost) a při dalším rozkliku můžeme nastavit preference. Pokud si tedy přejete, aby váš smartphone/notebook dostával přednost před ostatními zařízeními v síti, můžete tyto preference snadno nastavit jediným kliknutím.

Do podrobnějšího nastavení se lze dostat po stisknutí žluté ikony v pravém spodním rohu aplikace.

Pro rodiče se stane zajímavou funkcí „Parental Controls“ neboli rodičovská kontrola. TP-Link si připravilo možnost, jak opravdu podrobně zamezit vašim potomkům v přístupu k internetu, a to jak ke konkrétním stránkám, tak také ke konkrétnímu obsahu. Zablokovat můžete jak pornografické, tak herní stránky, případně sociální sítě. Pokud vám některý z přednastavených profilů nevyhovuje, stačí vytvořit nový. Zkombinovat si můžete libovolný obsah s libovolnými stránkami (jako je například Facebook, Instagram a další). Omezení nemusí být trvalé, obsah můžete blokovat jak jednotlivé dny v týdnu (například školní týden), případně jen určité hodiny (typicky od večera do rána). Vždy je nutné daný profil pojmenovat, uvést o jakou osobu se jedná (dítě, dospívající, dospělý), díky čemuž se přizpůsobí vhodný obsah k blokování a samozřejmě také zařízení, kterého se bude blokování týkat (pokud má dítě tablet i mobil, můžete obsah blokovat současně, případně pro každé zařízení nastavit vlastní pravidla). Rodičovskou kontrolu lze kdykoli aktivovat a deaktivovat, změny se projeví zhruba do 5 vteřin.

Výhodou řešení od TP-Link je také přítomnost vlastního antiviru. Ten na pozadí dohlíží nad zobrazovaným obsahem a v případě nebezpečí zakročí (upozorní vás stejně jako běžný antivirus – buď výstražným oknem, nebo notifikací v aplikaci). K vyzkoušení je na 3 roky zdarma.

Deco myslelo i na nastavení svitu LED světla. I když dioda na povrchu Deca není nijak výrazná, přehlédnout ji však nejde, a tak lze její svit uzpůsobit, respektive jej můžete vypnout nebo zapnout. Pokud vám LED dioda vadí primárně v noci, můžete snadno nastavit, v jaký čas dioda zhasne a kdy se opětovně rozsvítí. Drobnost, ale potěší.

Detailní nastavení

Z dalších možností můžeme zmínit nastavení IPv4, IPv6, nastavení notifikací (upozorňování na připojené zařízení, na potřebu updatu softwaru) a nastavit si můžete i rezervaci IP adresy pro dané zařízení.

Praktické zkušenosti

Jak jsme již zjistili, nastavení Deca je poměrně snadné. Stejně tak potěší doprovodné nastavení, ke kterému vám stačí pouze mobilní telefon a nainstalovaná aplikace Deco. Jak se ale vlastně s Deco žije? Jedním slovem perfektně. Předávání signálu je natolik inteligentní, že i pokud se poměrně rychle pohybujete po domě, nedochází k výpadkům. Deca mezi sebou neustále komunikují a díky inteligentnímu algoritmu doporučí vždy nejvhodnější Deco, ke kterému se smartphone/tablet/notebook připojí. Vše se děje kontinuálně, bez znatelné ztráty rychlosti, zkrátka „za pochodu“. Žádné starosti s přepojováním, ani hlídáním, kde se modem nachází. Vše funguje naprosto spolehlivě jak v klasickém, tak také mezonetovém bytě. V našem případě se jednalo o mezonetový byt o výměře 130 metrů čtverečních, bez problému by však Deca vystačila i na prostor dvojnásobný. TP-Link uvádí až 420 metrů čtverečních, což je však jen teoretické maximum. Každé Deco je vybaveno čtveřicí interních antén a je to znát. Maximální rychlost 1 267 Mbps (dual-band 400 Mbps na 2,4GHz + 867 Mbps na 5 GHz) bude dostačovat většině domácnostem.

TP-Link Deco M5

Za zhruba dvouměsíční testování jsme nenarazili na žádný problém, ba naopak – v místech, kde dříve po signálu nebylo ani památky, nově smartphone ukazoval plný signál a přenosové rychlosti se daly měřit s těmi výchozími, neb docházelo jen k nepatrné ztrátě (řádově maximálně 20 %), a to i v nejvzdálenějším koutě bytu.

Zhodnocení: spolehlivé zastřešení

Sada tří kusů TP-Link Deco vyjde zhruba na 7,5 tisíce, každé další Deco lze sehnat za cenu okolo 2,5 až 3 tisíc korun. Pokud se vám zdá, že je cena nesmyslně přemrštěná, zřejmě jste ještě nezažili pravé problémy se signálem. Pokud máte opravdu velký byt či dům a kvalitní pokrytí máte jen v centrálních místnostech, můžete si na takový stav buď zvyknout, nebo vymyslet alternativní řešení. Využít můžete buď Wi-Fi opakovače za pár stokorun, které vám signál sice rozšíří, ale ve vzdálenějších místnostech bude rychlost maximálně čtvrtinová oproti původnímu zdroji, nebo sáhnete po elegantnějším řešením, které vám signál rozprostře po celém domě/bytě, a to s minimálními ztrátami. A přesně takové Deco je. Jakmile si na pocit luxusu v příjmu signálu zvyknete, budete na levnější řešení přecházet jen stěží. Přihlédnutím musíme i na fakt, že Deco patří ve své třídě k tomu levnějšímu, kdy dražší alternativy lze sehnat i za více než 10 tisíc korun.

Deco

Pokud bychom měli vyzdvihnout nedokonalosti, bude to absence přeložení aplikace do češtiny a také chybějící webové prostředí, což mnohé odradí. Vše zkrátka musíte nastavit skrze mobilní aplikaci.

Za nás však dostává TP-Link Deco palec nahoru. Pokud chcete rozšířit stávající signál po větším bytě pohodlně a bez větší námahy, je Deco jednou z vhodných možností.

Klady
  • opravdu slušné pokrytí
  • snadná správa
  • vzhledem k funkcím příznivá cena
  • elegantní design a poctivé zpracování
Zápory
  • chybí webové prostředí a podrobné nastavení
  • aplikace Deco není lokalizována do češtiny
Diskuze ke článku
lord
škoda té češtiny,jinak bych do toho asi šel.
ale podobných produktů a alternativ je na trhu dost, takže si mohu vybrat co mi vyhovuje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze