TP-Link Deco X60
test

TP-Link Deco X60

Síla Wi-Fi 6 v elegantním balení

Ti, kteří to s rozšířením Wi-Fi myslí vážně, většinou sáhnou po Wi-Fi mesh řešení, kterému se často věnujeme i na fZone.cz. Tentokrát se podíváme na výkonné řešení Deco X60, které se chlubí vysokými přenosovými rychlostmi, elegantním designem i přívětivým uživatelským prostředím.

fZone.cz se rozšířením Wi-Fi signálu zabývá dlouhodobě. Mohli jste si přečíst už recenzi výkonných extenderů, síťových karet powerline a také o Wi-Fi mesh řešení, které lze obecně charakterizovat jako nákladnější a nejlépe fungující. Po nedávné recenzi Deco P9 se podíváme na Deco X60, které se liší nejenom designem, ale hlavně přenosovou rychlostí.

Deco X60

Wi-Fi mesh řešení funguje na podobném principu jako extendery, přesto se výkonem nedají srovnávat. Dodávají se většinou po třech, mezi sebou komunikujících kusech, které sdílí stejnou síť. Nabízí snadnou obsluhu, kvalitní šíření signálu, propracovaný ekosystém a ve většině případů také podstatně vyšší přenosové rychlosti. Za to vše si však musíte připlatit. To, zda se investice ve výši zhruba 15 tisíc korun vyplatí, prozradí dnešní recenze.

Obsah balení: vše podstatné

  • 3× Deco X60
  • 3× síťový adaptér s proprietární koncovkou
  • 1× ethernet kabel
  • stručná dokumentace
Obsah balení

Design a konstrukce: „puk“ nám nabobtnal

Ke konci roku 2017 jsme pro vás otestovali Deco M5, Wi-Fi mesh řešení, které zaujalo už designem. Šlo totiž o trojici „puků“, které okamžitě upoutaly pozornost téměř každé návštěvy. Nebylo se čemu divit, design překvapil i ty, kteří už s Wi-Fi mesh řešením nějakou zkušenost měli. S novou generací na to jde TP-Link jinak, stejně jako Deco P9 má Deco X60 válcovitý tvar, je však menší a na pohled určitě elegantnější. Rozměry činí Ø110 mm × 114 mm.

Deco X60

Dalo by se skoro říci, že se TP-Link chtěl vrátit ke kořenům, tedy už zmiňovanému Deco M5. S ním totiž Deco X60 sdílí zkosenou vrchní stranu, která vytváří zajímavý přechod. Na rozdíl od Deco M5 však v tomto přechodu není LED, o jejím umístění si více povíme na následujících řádcích.

Dioda je prakticky skrytá.

Na zadní straně válce dále nalezneme dvojici LAN portů a také napájecí konektor, který je opět proprietární, kulatý. Dioda na spodní hraně z přední části je očím skrytá, viditelná je nejvíce v odrazu od podložky, protože právě na ní její svit směřuje. Tím TP-Link skvěle vyřešil fakt, že dioda zbytečně nepřitahuje pozornost v případě, že jednotku máte například hned vedle televizoru. Světlo navíc můžete později v aplikaci i vypnout.

Deco X60
Srovnání s Deco M5

Deco X60 je precizně zpracované, žádných nepříjemných zvuků se obávat nemusíte. Konstrukce je plastová, plasty jsou však matné a bílá barva skvěle zapadne do většiny interiérů. Plasty jsou ještě pevnější a bytelnější než v případě Deca P9. Opět bychom srovnávali s Deco M5, což je vlastně velká pochvala. Za Deco X60 se rozhodně stydět nebudete, neutrální design osloví většinu a matné plasty navíc tolik nepřitahují otisky prstů.

Líbilo se nám
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • malé rozměry
  • kvalita plastů
  • ukrytá LED

Specifikace: přeborník v rychlosti

Nedávno testované Deco P9 se chlubilo podporou powerline, i to jsme si na fZone.cz představili. Jinak řečeno: jednotky mezi sebou komunikují bezdrátově i pomocí rozvodů v domě pro dosažení maximální přenosové rychlosti. Deco X60 powerline nenabízí, soustředí se na maximální rychlost Wi-Fi. Podporuje totiž Wi-Fi třídy 6.

Deco X60

Díky tomu může TP-Link nabídnout kvalitnější porytí – výrobce udává až 650 metrů čtverečních v případě, že máte k dispozici tři jednotky, které jsou součástí základního balení. Samozřejmě jde o ideální situaci, lepší je vždy počítat s menším prostorem, ovšem v tomto případě záleží na správném rozestavění jednotlivých satelitů.

Deco X60

TP-Link zapracoval také na přenosových rychlostech, které garantuje. Tam, kde Deco P9 garantuje na 2,4 GHz 300 Mbit/s a 867 Mbit/s na 5 GHz, Deco X60 láká na 574 Mbit/s na 2,4 GHz a 2 402 Mbit/s na 5 GHz. To vše díky podpoře Wi-Fi 6 (802.11 ax). Pochopitelně nechybí ani podpora gigabitového LAN, a to na obou portech, kterými jednotlivé satelity disponují.

Technické parametry TP-Link Deco X60

Rozměry Ø110 mm × 114 mm
Wi-Fi 802.11 ax/ac/n/a na 5 GHz, 802.11 ax/n/g/b na 2,4 GHz
Rychlost Wi-Fi 2 402 Mbit/s (5 GHz), 574 Mbit/s (2,4 GHz)
Rychlost LAN 2× 1 Gb/s
Powerline ne
Udávané pokrytí až 650 m2
Počet antén 4× v jednom satelitu
Cena od 14,5 tisíce
Líbilo se nám
  • větší maximální pokrytí
  • gigabitový LAN
  • Wi-Fi
  • vysoké přenosové rychlosti

Aplikace: snadno a rychle

Hned na úvod můžeme uklidnit všechny zájemce o Deco X60, kteří již nějakou zkušenost s Wi-Fi mesh řešením od TP-Linku mají– aplikace je stále tak přehledná a nastavení tak snadné, jako jsme si na fZone.cz již několikrát řekli. Vzhledem k tomu, že uživatelskou přívětivost stavíme na první místo, nebudeme TP-Link kritizovat. Začneme prvotním párováním skrze aplikaci Deco, která je ke stažení pro Android i iOS. Vše je velmi snadné: budete potřebovat jeden satelit Deco, váš modem a propojovací LAN kabel. Nejdříve vypnete modem, spojíte satelit Deco a modem LAN kabelem a modem zapnete. Během chvíle začne na Decu blikat modré světlo, které napoví, že může započít proces párování.

Stáhnout TP-Link Deco

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Pak postupujete podle aplikace (v češtině), stačí se přihlásit k nově vytvořené síti satelitu Deco, vybrat heslo, umístění a párkrát potvrdit. Během chvíle převezme Deco roli modemu a vy se můžete připojit k nově vytvořené síti. Další satelit Deco stačí umístit do jiného patra, případně vzdálenější místnosti, a zapojit do zásuvky. Během chvíle se opět rozbliká modré světlo a v aplikaci zvolíte přidání nového zařízení, samozřejmě už bez nutnosti připojovat další satelity k modemu. Doplníme, že pokud vyberete takové SSID a heslo, které má váš původní modem, síť se zcela nahradí, vybrat však můžete i funkci, kdy Deco funguje jako klasický opakovač: vytvoří tedy zcela novou Wi-Fi síť.

Aplikace Deco

Nastavit celé řešení trvá méně zkušeným uživatelům zhruba 10 minut. V průběhu nastavování aplikace několikrát ověří, že je připojení stabilní a LED na vrchní ploše Deca prozradí, zda jsou satelity ve vhodné vzdálenosti. Pokud svítí zeleně, je vše v pořádku. Když oranžově/červeně, jsou satelity daleko od sebe a bude nutné zvolit lepší (kratší) vzdálenost mezi nimi.

Samotná aplikace působí až extrémně jednoduchým dojmem.

Samotná aplikace pak umožní zkontrolovat připojená zařízení (telefony, tablety, televize a další elektroniku) i vybraným zakázat přístup, případně je vhodně přejmenovat. Dále lze nastavit pojmenování Wi-Fi sítě, změnit heslo, sdílet heslo i Deco aktualizovat. Také lze ovládat svit LED na těle Deca. Pokud tedy v noci nechcete pozorovat světlo, lze jej vypnout, případně nastavit noční režim. Aplikace umožní i zakázat upozornění na nově připojená zařízení (ve výchozím stavu jsou aktivní).

TP-Link ctí vaši bezpečnost, proto nabízí balíček služeb, kterým přezdívá HomeCare. V tomto balíčku (který spravujete přímo v rámci aplikace) se nachází antivirus, rodičovská kontrola a také QoS – prioritizace vybraných zařízení. Antivirus představovat nemusíme, funguje dle předpokladů a na úrovni satelitů monitoruje případné nebezpečné weby či podvodné chování. Rodičovská kontrola umožňuje například internet povolit jen na určitou dobu, případně jen v určitou dobu. Vše lze nastavit jako automatizaci opakující se vybrané dny v týdnu. Tento balíček služeb je na 3 roky zdarma.

Samotná aplikace působí až extrémně jednoduchým dojmem, vše je přehledné a velmi intuitivní, což ocení zejména méně zkušení uživatelé. Stejně tak se hodí, že je aplikace kompletně lokalizována do češtiny, což není vždy standardem.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • kompletně lokalizovaná
  • rodičovská kontrola
  • HomeCare
Nelíbilo se nám
  • chybí podrobnější nastavení, například na webu

Zkušenosti: pro rychlé přípojky

Ač se může zdát, že Wi-Fi mesh řešení od TP-Linku je v podstatě neustále stejné a liší se jen designem, není tomu tak. Liší se funkčností i přenosovými rychlostmi. Z toho se dá odvodit, že Deco X60 bude dávat největší smysl v domácnostech, kde je přítomna vysokorychlostní přípojka, protože kvůli internetu od O2 s přenosovou rychlostí 20 Mbit/s si zřejmě Deco X60 pořizovat nebudete. Ne snad, že byste nemohli, ale nevyužijete obrovský potenciál satelitů. Deco X60 by mimochodem, dle slov výrobce, mělo bez problémů obhospodařit zhruba 150 zařízení připojených k internetu. To vše díky technologiím OFDMA a MU-MIMO, které souvisí právě s podpořou Wi-Fi 6.

Deco X60
Deco X60 a Deco P7

My jsme Deco X60 testovali v mezonetovém bytě o výměře 120 m², který je rozdělen na tři úrovně (spodní část, vrchní část a terasa). V bytě využíváme přípojku s rychlostí 300 Mbit/s a při správném rozložení satelitů nedošlo ke snížení rychlosti, dokonce ani na terase, která je oddělena plechovou střechou a která byla například pro Deco M5 poměrně velkým oříškem. To znamená, že u většiny běžných internetových přípojek nepocítíte omezení rychlosti naprosto žádné. Je přitom jedno, zda jste v bytě, nebo máte dům. A to je přesně to, co od Wi-Fi mesh očekáváme.

TP-Link Deco P9
Připojení k vybrané Wi-Fi je stabilní po celém domově

Kromě precizního pokrytí signálem oceňujeme také stabilitu řešení. Díky podpoře Wi-Fi 6 je stabilita a kapacita mnohem větší, konkrétně čtyřnásobně. Samozřejmě se však očekává, že doma máte zařízení, která Wi-Fi 6 podporují, jinak nedává smysl Deco X60 pořizovat. Za celou dobu několikatýdenního testování se nám nestalo, že by Deco odmítalo spolupracovat, případně se restartovalo. K restartu nedošlo ani jednou, a to běžně trávím na internetu více než polovinu dne. O plynulý chod se stará čtyřjádrový procesor od Qualcommu s taktem 1 GHz.

Hlavní benefit Wi-Fi mesh řešení spočívá v jednoduchosti spojení, kterému se přezdívá Wi-Fi roaming. Ať už se nacházíte kdekoli v bytě, telefon se automaticky bez vašeho přičinění připojuje k satelitu, který nabízí nejlepší parametry připojení. Nemusíte se tak přepojovat mezi více sítěmi, jako je tomu běžné u extenderů atp. Zkrátka chodíte po bytě a stále jste připojení k jedné stabilní Wi-Fi síti. Pokud vás zajímá, k jakému satelitu je vaše zařízení připojené, můžete si tento fakt ověřit přímo v aplikaci u daného zařízení. Pokud si přejete, můžete zakázat přechod určitého zařízení, to znamená, že například televizi přidělíte jeden konkrétní satelit.

Zhodnocení: skvělý, ale ne pro všechny

Deco X60 není nejlevnější Wi-Fi mesh řešení a vzhledem k podpoře Wi-Fi 6 na tom není nic divného. Deco X60 je ideální do domácností, kde již rychlá přípojka existuje a je velký potenciál pro to, že se v domácnosti objeví v nejbližší době vícero zařízení s podporou Wi-Fi 6. Bez toho totiž maximální přenosové rychlosti zůstanou jen na papíře.

Deco X60

I za 16 tisíc Kč, což rozhodně není málo, nákup můžeme směle doporučit. Zejména, pokud víte, že budete připojovat velké množství elektroniky. Deco bez problému zvládne stovku zařízení, která se připojují k internetu.

Klady
  • kvalitní a stabilní pokrytí i velkého domu
  • podpora Wi-Fi 6
  • vysoké přenosové rychlosti
  • poctivé zpracování
  • snadné úvodní nastavení skrze aplikaci
  • přehledná a lokalizovaná aplikace
  • elegantní design
Zápory
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze