TP-Link TL-WPA7510 KIT
test

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Proč bourat, když už dráty máte?
2

Možná přemýšlíte nad rozšířením vaší domácí internetové sítě, ale investice do Wi-Fi meshe se vám zdá vysoká. Nevadí, alternativou budiž síťové karty powerline, které využijí vašich stávajících rozvodů elektrické sítě. Doba pokročila, maximální přenosové rychlosti již tak nejsou překážkou, nepřijdete navíc ani o Wi-Fi. To dokazuje například TP-Link TL-PA7010KIT, který si dnes podrobně představíme.

V dnešní době existuje mnoho možností, jak rozšířit váš internet po celém bytě či domě. Většinu z nich jsme na fZone.cz také otestovali. Připomeňme si například elegantní počin v podobě Wi-Fi meshe Deco od TP-Linku, který šíří vaši domácí Wi-Fi síť díky inteligentnímu propojení spolu komunikujících puků. Wi-Fi meshe jsou však poměrně nákladné řešení, startovní sada se 3 puky vyjde na 8 tisíc korun, přičemž každý další na necelé 3 tisíce korun.

Pokud je váš rozpočet napjatý, nabízí se Wi-Fi extendery, které fungují na podobném principu, avšak vaši původní přípojku zákonitě zpomalí. Hodně navíc záleží na správném umístění v prostoru. Pro velké domy je takové řešení méně vhodné, i když takový TP-Link RE650 opravdu příjemně překvapil. Tento repeater snížil při vhodném umístění rychlost zhruba jen o 1/4, avšak i tak jde o citelný pokles.

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Alternativními produkty jsou takzvané powerline síťové karty, které fungují skrze již existující rozvody elektrické sítě, a to jak v bytě, tak samozřejmě také domě. Chtělo by se říci, že powerline je takovým chudým příbuzným, případně méně hanlivě předchůdcem Wi-Fi meshů a repeaterům, avšak dnes testovaný set TL-WPA7510 KIT chce dokázat opak. Kombinuje totiž dovednosti pokročilých Wi-Fi repeaterů a právě powerline řešení, to vše za velmi příjemnou cenu 2 tisíce korun.

Výhody powerline řešení jsou zřejmé – není nutné vytvářet nové internetové přípojky vrtáním do zdi. Uplatní se tak i ve starších domech či bytech, kde se s rozšiřováním internetu příliš nepočítalo. Skvěle se například hodí i do mezonetových bytů, kde je obecně šíření signálu problém. Vše má samozřejmě i své mínusy, a i na ty se v dnešní recenzi zaměříme.

Technické parametry TP-Link TL-WPA7510 KIT

Rozměry powerlinu 98 × 60 × 36 mm
Rozměry repeateru 135,6 × 70,8 × 49 mm
Powerline standard HomePlug AV2
Typ Wi-Fi Dual-Band (2,4 + 5 GHz)
LAN 1× powerline i repeater
Ethernet maximálně 1 000 Mbit/s
LED diody Power, Powerline, Ethernet, 2.4G Wi-Fi a 5G Wi-Fi
Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac
Šifrování 128-bit AES
Dosah 300 m
Maximální spotřeba 8 W
Aplikace pro Android, iOS, macOS, Windows a webový prohlížeč
Cena setu 2 000 Kč

Obsah balení: dvě krabičky a dva kabely

Obsah základního balení je v případě setu TL-WPA7510 KIT poměrně strohý. Základ tvoří dva powerline adaptéry, přičemž jeden je větší, druhý menší (smysl vysvětlíme později). Dále se zde nachází dva dostatečně dlouhé ethernetové kabely a samozřejmě základní instruktážní brožurky. Nic více stejně ani není třeba.

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Konstrukční zpracování: velký a malý

Obsah balení tvoří zejména dvě zařízení, která se liší názvem a rovněž také funkčností. Ani jedno ze zařízení nelze jednoduše koupit separátně – jde o set. Proto se může zdát matoucí pojmenování společnosti TP-Link, kdy se větší z obou zařízení jmenuje skoro stejně jako dnes testovaný set.

Abychom obě zařízení odlišili, budeme menšímu říkat powerline adaptér a většímu repeater. Repeater samozřejmě také podporuje powerline přenos, jinak by byla celá sada k ničemu, ovšem nejde jen tak o nějaký powerline adaptér, neboť se chlubí dovednostmi navíc. Začneme však u menšího powerlinu. Ten disponuje rozměry 98 × 60 × 36 mm a jedná se tak o poměrně malou krabičku. Vzhledem k tomu, že zařízení nemá vlastní baterii a slouží pouze pro přímé zapojení do elektrické sítě, je zjišťování hmotnosti zcela zbytečné. My však jen dodáme, že powerline neváží více než běžný mobilní telefon.

Už na první pohled je zřejmé, že produkt náleží společnosti TP-Link. Charakteristické poznávací znaky totiž zůstávají. Jedná se o bílé plastové tělo, které je kvůli své lesklosti magnetem na vlasové škrábance. Opět nás to ale trápit nemusí, protože v elektrické zásuvce se powerlinu zřejmě nic nestane. Navrchu je děrovaný, což je jak efektní, tak také praktické – průduchy se zařízení chladí. Pod děrováním se nachází výrazné logo společnosti TP-Link, na horní hraně poté ethernetový konektor. Na levém boku najdete hned několik diod signalizujících aktuální stav, přičemž většina z nich se dokáže rozsvítit zeleně, oranžově a červeně). Dále se na těle nachází hardwarové tlačítko „Pair“ a samotná vidlice do elektrické zásuvky.

Repeater je o poznání větší a těžší zařízení. Svými rozměry 135,6 × 70,8 × 49 mm se nejvíce blíží právě běžným repeaterům bez funkce powerline. Opět nejde o závažný problém, přesto se vám repeater jen tak z očí neztratí. Vzhledem k jeho další funkci navíc není zcela vhodné schovávat jej například za televizor, případně do zásuvky, která je skrytá pod kusem bytelného nábytku.

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Po stránce designu a rozmístění prvků se repeater téměř neliší od powerline adaptéru. Na jeho těle tak nalezneme ethernetový konektor a několik LED diod, v tomto případě rovnou o dvě více. Na těle repeateru také mimo tlačítka Pair nalezneme i tlačítko LED a Wi-Fi. O jejich smyslu si povíme později. Nechybí samozřejmě ani resetovací tlačítko, které je zapuštěné a pro jeho stisk je nutné obstarat si tenký předmět.

Obě zařízení působí velice bytelným dojmem.

Pokud bychom měli zhodnotit kvalitu konstrukčního zpracování, obě zařízení působí velice bytelným dojmem a nějaký menší pád z poličky by je určitě nerozhodil. Oceňujeme velmi snadno přístupná hardwarová tlačítka i jejich jistou zpětnou vazbu. Otázkou zůstává umístění ethernetového konektoru na vrchní hraně. Pokud by vám však více vyhovovalo umístění ze spodní strany, můžete zařízení používat vzhůru nohama. Designová linka produktů TP-Link je nám dobře známá a v zásadě není nic, na co bychom si mohli stěžovat. Možná zamrzí, že zařízení neexistují ve vícero barevných variantách, ale to je už jen detail.

Líbilo se nám
  • bytelné provedení
  • elegantní design
  • děrování je jak elegantní, tak praktické
  • zařízení lze používat vzhůru nohama
  • snadno přístupná tlačítka
Nelíbilo se nám
  • lesklé plasty jsou magnety na škrábance

Nastavení: zapojíme a spárujeme

Produkty TP-Link nejsou jenom rozšířené, ale také uživatelsky velmi přívětivé. Možná právě to z nich dělá bestsellery napříč různými kategoriemi. Dnes testovaný set je stejně uživatelsky přívětivý jako nedávno testované repeatery, případně přenosné LTE routery, o čemž vás teď přesvědčíme.

Powerline adaptér je nutné zapojit do elektrické sítě poblíž vašeho routeru. Je přitom jedno, zda se jedná o klasický router, případně LTE modem – důležité je, aby měl volný ethernetový konektor. Následně powerline adaptér a router spojíte pomocí jednoho z přiložených LAN kabelů. Nyní přichází na řadu repeater, kterému vyberete místo na základě toho, kam chceme internet v domácnosti rozšířit. V mezonetovém bytě tedy vybereme zásuvku ve spodním patře, v domě například vzdálený pokoj. Vždy je třeba myslet na to, že obě zařízení musí být zapojená ve stejném elektrickém okruhu, což je v případě domu/bytu téměř samozřejmost. Obě zařízení by nemělo dělit více než 300 metrů.

A dál? Na powerline adaptéru stisknete tlačítko Pair a do dvou minut stisknete stejné tlačítko i na repeateru. Vyčkáte zhruba minutu a následně se rozsvítí LED dioda jak na powerlinu, tak také na repeateru. A hotovo! Obě zařízení se v síti šifrovanou formou rozpoznají a vy tak můžete využít ethernetového konektoru na repeateru, připojit LAN kabel a připojit například počítač či notebook. Jednoduché.

Možná ovšem chcete připojit jiné zařízení než to, které je opatřeno ethernetovým konektorem. Žádný problém, repeater je totiž opravdový repeater, takže kromě kabelu dokáže připojit zařízení i bezdrátově, a to díky podpoře Wi-Fi 802.11ac, a to až do rychlosti 300 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz, případně 433 Mbit/s v pásmu 5 GHz. Wi-Fi síť se vytvoří automaticky po zapojení, její název a heslo naleznete na malém štítku na zadní straně repeateru. Zároveň se v balení nachází kartička, kde jsou stejné náležitosti uvedeny také.

Pokud se vám nelíbí, že repeater vytvořil vlastní Wi-Fi síť, a vy chcete po celé domácnosti jen jednu síť, kam se připojíte odkudkoli, není problém. Na vašem hlavním routeru stisknete WPS tlačítko a na repeateru následně tlačítko Wi-Fi. Obě zařízení spolu začnou komunikovat a repeater si během minuty „zkopíruje“ nastavení vaší domácí sítě. Na krátký moment se repeater odpojí a jakmile se opět připojí, zakomponuje se do vaší domácí Wi-Fi sítě. Vy se tak připojíte bez jakéhokoliv dalšího nastavování v rámci celého vašeho bytu/domu. Zajímavou funkcí je i Wi-Fi Move, která sama zajistí změnu jakýchkoliv údajů v rámci jedné sítě. Pokud tedy změníte heslo k internetu, powerline se postará o změnu pro všechna zařízení v síti, tedy i repeateru.

Repeater si během minuty „zkopíruje“ nastavení vaší domácí sítě.

Pokud šíření internetu skrze Wi-Fi nevyžadujete, samozřejmě můžete tuto možnost vypnout, a to skrze delší stisknutí tlačítka Wi-Fi. Následně bude repeater internet šířit jen pomocí ethernetového konektoru. A k tomu samozřejmě žádné nastavení potřeba není – stačí zapojit druhý z dodávaných kabelů. Samozřejmostí je možnost připojení dalších powerline adaptérů, které budou komunikovat s tím primárním. Rozšířit signál tak můžete do různých místností na základě velikosti vašeho obydlí.

Líbilo se nám
  • intuitivní párování
  • snadné nastavení Wi-Fi
  • automatické kopírování údajů stávající Wi-Fi sítě

Doprovodná aplikace tpPLC: na mobilu i on-line

Pro správu powerlinu přichystal TP-Link aplikaci tpPLC. Ta funguje jak na smartphonech s Androidem, tak také iOS. Dokonce existuje i varianta pro Windows, macOS a internetový prohlížeč. Připojit se tedy můžete vámi preferovanou metodou, za což TP-Link chválíme.

Aplikace tpPLC na iOS

Aplikace tpPLC umožní správu a zjištění téměř čehokoli. Začneme aplikací pro mobilní telefony, která je bohužel v angličtině, ale díky jednoduchým popiskům a ikonám se v prostředí vyzná téměř každý. Po jejím nainstalování se obě zařízení během okamžiku sama detekují – stačí být připojen k domácí Wi-Fi síti. Powerline adaptér totiž od samého počátku komunikuje s domácím routerem/modemem, a tak jej síť okamžitě najde. Díky spojení powerlinu a repeateru skrze elektrické rozvody se během chvíle ukáže právě i repeater a vy můžete započít se správou obou zařízení.

Máte-li nějaký spotřebič v každé zásuvce, rychlost se sníží.

V první řadě, zařízení si doporučujeme přejmenovat, a to pro snazší rozpoznání. Repeater je od výrobce odlišen pomocí ikony, avšak na první pohled nemusí být zřejmé „co je co“. Skrze aplikaci můžeme instalovat nový firmware, případně spravovat svit LEDek. Na dálku tak diody snadno vypnete, aby vás tak nerušily při spánku. V případě repeateru můžete přímo z aplikace nastavovat i Wi-Fi síť, tedy měnit název a heslo, případně (de)aktivovat pásmo 5 GHz. Vytvořit můžete i síť pro návštěvy, kterou poté jednoduše vypnete. Můžete tak zůstat v klidu, že například vaši sousedé, kteří došli na skleničku, nezneužijí vaši hlavní domácí Wi-Fi síť.

Aplikace tpPLC na iOS

Skrze aplikaci můžete sledovat také Data Rate, tedy jinak řečeno kvalitu průchodnosti. Jak jsme již uvedli, powerline adaptéry spolu komunikují skrze vaši domácí elektroinstalaci, a čím dále jsou od sebe, tím výrazněji klesá rychlost. Vše navíc záleží také na kvalitě vašich rozvodů s tím, že domy/byty s novými rozvody umožní maximální rychlost 1 000 Mbit/s, zatímco staré domy se starými rozvody mohou umožnit kupříkladu jen polovinu. Hodně také záleží na vytížení vaší elektrické sítě. Pokud máte nějaký spotřebič v každé zásuvce, rychlost se sníží. Pokud powerline zapojíte na druhé straně domu, rychlost se může snížit až na téměř nepoužitelné hodnoty.

tpPCL pro macOS
tpPLC pro macOS

Přímo skrze aplikaci se lze připojit také do webového prostředí aplikace, která nabízí trochu podrobnější správu. Můžete zde například filtrovat MAC adresy, nastavit automatické vypnutí/zapnutí Wi-Fi sítě či rodičovsky dohlížet nad vašimi potomky. Skrze web lze rovněž sledovat reporty a zálohovat nastavení.

Praktické zkušenosti: jako uragán

Možná vás předcházející odstavce trochu vystrašily a vy teď přemýšlíte, zda má vůbec smysl pořizovat si takové řešení do staršího domu či bytu. Je to logické. To, v jakém stavu jsou vaše rozvody, jen těžko bez návštěvy technika zjistíte, a tak nezbývá než powerline otestovat. I z tohoto důvodu si zákazníci powerline řešení buď chválí, nebo ho okamžitě vrací zpět prodejci – nikdo nemůže dopředu vědět, kolik ty které elektrické rozvody snesou a jakou rychlostí propustí váš internet.

Můžeme začít na krátkém příkladu. Sadu jsme testovali v nově zrekonstruovaném mezonetovém bytě, ve kterém byly opraveny i rozvody. Pokud jsme powerline a repeater umístili do jiného patra, aplikace tpPLC ukazovala propustnost zhruba 400 Mbit/s. Jakmile jsme obě zařízení dali do stejného patra, avšak na odvrácenou stranu, rychlost povyskočila na 850 Mbit/s. Set jsme testovali i ve starším domě, ve kterém nebylo za posledních zhruba 20 let cokoli měněno. Zde rychlost mezi patrem klesla na 140 Mbit/s. Pokud jsme obě zařízení umístili do stejného patra, avšak na odvrácenou stranu, rychlost povyskočila na 380 Mbit/s.

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Ano, v případě powerline řešení jde hodně o to, jak silná je vaše domácí přípojka a jak staré jsou vaše elektrické rozvody. Pokud máte dům po babičce, přesto velice silnou přípojku (například 300 Mbit/s), téměř s jistotou vám powerline nedokáže rozšířit sílu přípojky do dalších místností. Pokud máte vcelku nový byt či dům, není problém ani rozšíření opravdu velmi rychlého připojení. Čím vyšší rychlost chcete šířit, tím více záleží na kvalitě rozvodů v domě/bytě.

My jsme testování prováděli na dvou přípojkách ve dvou různých obydlích. V novém mezonetovém bytě o rozloze 150 m2 jsme měli slabou přípojku 50/50 Mbit/s, kterou dokázal powerline bez jakéhokoliv problému šířit do jakékoliv místnosti v rámci 3 úrovní bytu. Stejně tak nebyl problém s šířením signálu skrze Wi-Fi, kdy došlo k poklesu maximálně v řádu 10–15 % oproti původní rychlosti. Nezhoršila se výrazně ani odezva. Nejvíce kolísala rychlost uploadu, a to právě o oněch 15 %.

Ve druhém případě jsme testovali přípojku 300/50 Mbit/s ve starším rodinném domě se staršími rozvody. V rámci jednoho patra sice aplikace ukazovala teoretickou propustnost 380 Mbit/s, avšak rychlost klesla oproti výkonu přípojky o zhruba 30 %, což není zanedbatelné. V rámci dvou pater poté klesla rychlost o více než 45 %. Při srovnání s klasickým opakovačem bez funkce powerline od téže značky klesla rychlost velice podobně.

Opět je nutné uvědomit si, na jakém principu powerline zařízení fungují. Využívají již existujících „drátů“, skrze které šifrovanou cestou vedou internetové připojení. Pokud je však vzdálenost mezi oběma zařízeními příliš velká, případně jsou rozvody staré, rychlost klesne, a to ne zrovna zanedbatelně.

Zhodnocení: za zkoušku stojí

Doporučení zní jasně: pokud nechcete investovat do Wi-Fi meshe a standardním repeaterům nedůvěřujete, vyplatí se řešení powerline vyzkoušet. Dopředu nelze garantovat, zda bude pro vaše obydlí tato varianta tou nejvýhodnější, ovšem za zkoušku rozhodně stojí. Obrovskou výhodou powerlinu je, že když už rychlost rozšíří, je stabilní a bez výpadků.

TP-Link TL-WPA7510 KIT

Obecně se dá říci, že takové řešení je nejvhodnější pro novější byty/domy s opravdu rychlou přípojku, případně pro starší domy a byty, ovšem jen za předpokladu, že šíříte přípojku maximálně 100 Mbit/s. V takovém případě budete spokojeni a investice se vyplatí. My řešení od TP-Linku jednoznačně doporučujeme.

Klady
  • snadná instalace
  • slušný dosah
  • gigabitový ethernet
  • výhodná cena
  • odolné zpracování
Zápory
  • nemusí být vhodné pro každý dům/byt
  • pomalejší Wi-Fi
  • velké zpomalení u starých rozvodů
Diskuze ke článku
Martin
Ahoj..nemá někdo tip na zařízení s 1 powerline a vícero repeatry ? Za rozumnou cenu a funkčnost.
Díky
Maniak
Hezky napsaný článek ale teď jsem řešil spojení přes dvě patra a dvoje hodiny a tento typ na úplně nových rozvodech měl ztrátu i v bytě už přes 50%. v 1 patře ztráta 90%
Nejlépe se mě osvědčil typ TL-PA4010Kit dal to v jedné sadě se ztrátou 80% obě patra. říkám si hmmm tak koupím ještě dva a pohoda. Což jsem učinil ale ejhle rychlost zůstala pořád stejná. říkám si nastavím v aplikaci aby si to předávalo 1-2-3-4 ale to se nepovede umí to jen z jedničky dávat pořád stejně. nakonec jsem to vyřešil tak že jsem spároval 1-2 a 3-4 a 2-3 propojil na hulváta síťákem kabelem.

Takže doporučuji typ PA4010 nikoli 7510 paradoxně je levnější lepší a menší.
Pokud se pletu a lze to v aplikaci nějak nastavit aby si předávali napište.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze