TrueLife AIR Purifier P5 WiFi
test

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Malý, ale velmi šikovný

S čističkami vzduchu se v poslední době roztrhnul pytel. Výrobci se předhání v množství funkcí, ale to se pak také odráží na ceně. Ale co když jsme objevili čističku vzduchu, která má mnoho zajímavých funkcí, přitom zvládne kvalitně kvalitně přefiltrovat vzduch a nezaplatíte za ní desetitisíce? Přesně taková je TrueLife AIR Purifier P7 WiFi.

Do redakce zavítal další člen rodiny TrueLife AIR Purifier. Má neobvyklý tvar, zajímavý design a za svoje dovednosti se rozhodně nemusí stydět. Jak si vedl v našem testu?

Za zapůjčení čističky TrueLife AIR Purifier P5 WiFi děkujeme společnosti ElectroWorld, provozující internetový obchod ElectroWorld.cz, kde si čističku můžete i zakoupit.

Technické parametry TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Rozměry 29,5 × 29,5 × 60,6 cm
Hmotnost 5,2 kg
Spotřeba energie 48 W
Režimy automatický, manuální, noční
Vhodný pro prostor do 35 m²
Minimální a maximální hlasitost 30/55 dB
Vzduchový výkon (CADR) 260 m3/h
Počet filtrací 6 (anti-bakteriální, HEPA, uhlíková, katalytická, UV světlo, ionizace)
Konektivita Wi-Fi
Cena čističky 4 990 Kč
Cena filtrů 999 Kč

Obsah balení: jen to potřebné

Ve větší krabici najdete čističku, která má již vložený čtyřvrstvý filtr. Ten je ale potřeba před zapnutím čističky vyndat z fólie. Pevnou součástí je i přívodní kabel. V balení pak najdete stručný návod k použití v několika jazycích, včetně češtiny.

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Konstrukční zpracování: jako ze sci-fi

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi má rozhodně zajímavý oválný tvar. Vejde se kamkoli, její rozměry jsou 29,5 × 29,5 × 60,6 cm. Navíc dokáže vyčistit vzduch stejně dobře jako daleko větší čističky. Váží pouhých 5,2 kg, takže ji můžete snadno přemisťovat. Celý povrch kromě dotykového panel je pak z matného plastu.

Již zmíněný dotykový panel, který lemuje barevný prstenec, najdeme na přední straně čističky. Prstenec vám podle zbarvení ukazuje kvalitu vzduchu v místnosti. Na displeji je 6 podsvícených dotykových tlačítek a malý displej, který ukazuje kvalitu vzduchu v místnosti. Dotykové centrum je chráněné lesklým průhledným plastem. Tlačítky lze čističku zapnout/vypnout, ovládat UV lampu a ionizátor vzduchu, rychlost ventilátoru, časovač, reset filtru, dětský zámek a Wi-Fi.

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Na zadní straně najdeme výklopná dvířka, za kterými je filtr. Výměnu filtru hlídat nemusíte. Čistička vás na ni sama upozorní. TrueLife AIR Purifier P5 WiFi ze zadní strany také nasává škodliviny z ovzduší. Na vrchní straně je pod mřížkou výdech ventilátoru, kudy následně proudí očištěný vzduch ven.

Líbilo se nám
  • dotykový displej
  • ionizátor
  • UV filtr
  • snadno přístupný filtr
  • zajímavý design

Aplikace: pro pokročilé dostačující

Nejenže lze čističku ovládat před dotykový panel, ale můžeme k tomu využít také aplikaci Tuya Smart, přes kterou bude ovládání daleko pohodlnější. Tu si můžete zdarma stáhnout pro iOS i Android. Následné párování s výrobkem je snadné. Stačí po stažení vytvořit uživatelský účet a aplikace vám už ukáže, jak postupovat dál. Prostředí Tuya Smart je v češtině.

Pokud jste již ostřílený uživatel čističky vzduchu, budete určitě vědět, jaké údaje vám čistička ukazuje. Nováčci by ale mohli mít v tomto případě trochu problém. Výrobce mohl k různým údajům přidat vysvětlivky, co aplikace vlastně ukazuje.

Prostředí aplikace Tuya Smart

Na horní straně uprostřed displeje aplikace hlásí aktuální teplotu vzduchu venku, v jakém místě a také počasí. Uprostřed aplikace můžeme kontrolovat kvalitu vzduchu v místnosti. Na spodní listě najdete tlačítko pro zapnutí/vypnutí, dále pak můžete zvolit režim čištění vzduchu, úroveň rychlosti větru a další nastavení, ve kterém najdeme například dětský zámek.

Čističku lze ovládat také na dálku.

Čističku lze díky aplikaci ovládat i na dálku. Stačí ji v aplikaci zapnout, samozřejmě pokud je připojena k Wi-Fi a vy máte aktivní datové přenosy. Můžete tak i zkontrolovat kvalitu vzduchu u vás doma.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • jednoduchá aplikace
  • možnost ovládání na dálku přes aplikaci
Nelíbilo se nám
  • chybí vysvětlivky k jednotlivým údajům

Funkce: umí víc, než byste čekali

Jak už víme, čistička má jeden filtr, který je součástí základního balení. Jedná se o filtr složený ze čtyř částí (HEPA filtr, anti-bakteriální filtr, uhlíkový filtr a katalytický filtr). Náhradní pak pořídíte za 990 Kč. Filtru napomáhá i UV světlo a ionizace. HEPA13 filtr s účinností 99,9 % zachytí všechny částice o velikosti od 0,3 mikronu. Mezi ně patří částečky kouře, bakterie, viry, pyly, ale také zvířecí alergeny a spory plísní. Filtr s aktivní uhlíkovou složkou omezuje nežádoucí pachy z domácích zvířat, kouře, výparů z vaření a odstraňuje různé nebezpečné plyny.

Čistička disponuje ionizátorem s technologií IonTrue. Díky tomu zařízení zvyšuje koncentraci záporných iontů v ovzduší, které působí příznivě na naše fyzické a psychické zdraví. Velkou výhodou je, že kromě ionizátoru má čistička i UV lampu, která díky technologii UVCAir pomáhá efektivně ničit mikroby a viry, zlepšuje tak celkovou kvalitu ovzduší. To rozhodně není standard ani u podobně drahých čističek vzduchu.

HEPA13 filtr s účinností 99,9 % zachytí všechny částice o velikosti od 0,3 mikronu.

A jak je to s výkonem? Vzduchový výkon činí 260 m³/h, což znamená, že místnost velkou okolo 25 m² se stropy vysokými 2,5 metru zvládne přefiltrovat zhruba 4× za hodinu. Pro alergiky platí, že by měla čistička zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× během jedné hodiny, což TrueLife AIR Purifier P5 WiFi zvládne s přehledem. Výrobce udává, že je čistička vhodná do místností o velikosti 25 až 30 metrů čtverečních, my na základě výpočtů dáváme výrobci za pravdu.

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Kromě dětského zámku je další výhodou i časovač, který můžete nastavit od 1 do 8 hodin. Po uplynutí zvoleného času se čistička sama vypne. Nejvíce se nám zalíbil automatický režim, díky kterému čistička sama detekuje stav vzduchu a v případě, že se nečistoty nahromadí, přejde na maximální výkon. Maximální hlučnost je 55 dB, kdy už je trochu slyšet. Maximální výkon se ale spouští pouze v případě kuřácké domácnosti.

Líbilo se nám
  • noční režim
  • automatický režim
  • velmi rychlá reakce na znečištěný vzduch
  • dětský zámek

Zkušenosti: dopřeje vám klidný spánek

Nejenže je čistička malá, v režimu spánku je i velmi tichá. Několikrát jsem si myslela, že je vypnutá. Jako alergik nechávám často čističku zapnutou i přes noc. Některé modely i přestože jsou tiché, vydávají nepříjemný zvuk. TrueLife AIR Purifier P5 WiFi vám dopřeje klidný spánek, ani o ní nebudete vědět. A to je za mě velké plus. Za zmínku stojí také to, jak rychle čistička reaguje, když se kvalita ovzduší zhorší. Během pár vteřin nastaví potřebnou rychlost filtrace.

TrueLife AIR Purifier P5 WiFi

Zhodnocení: malá, ale pracovitá

Čistička TrueLife AIR Purifier P7 WiFi nás vzhledem k ceně velmi překvapila. Stojí jen 4 990 Kč. K tomu budete muset dvakrát za rok koupit nový filtr za 999 Kč + připočíst cenu za provoz čističky. První rok používání vás tak bude stát necelých 8 tisíc korun (pořízení čističky, jeden náhradní filtr + roční provoz čističky cca 2 000 Kč). Když se podíváte na jiné čističky se stejnými nebo podobnými funkcemi, v této cenové relaci je určitě nenajdete. Navíc je velmi malá a má zajímavý design. TrueLife AIR Purifier P7 WiFi nás velmi mile překvapila a určitě ji můžeme doporučit.

Foto: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz

Klady
  • noční režim
  • možnost ovládání na dálku přes aplikaci
  • zajímavý design
  • velmi rychlá reakce na znečištěný vzduch
  • UV filtr
  • ionizátor
Zápory
  • chybí vysvětlivky k jednotlivých údajům v aplikaci
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze