TrueLife SonicBrush UV
test

TrueLife SonicBrush UV

I na zuby jděte chytře

Elektrické zubní kartáčky zažívají opravdový boom. Je tak zcela jasné, že o povedené produkty z této oblasti se snaží stále více výrobců. Zorientovat se v nabídce je téměř nemožné a ceny se liší mnohdy o stovky procent. Jak tedy vybrat ten správný? V dnešní recenzi se zaměříme na elektrický kartáček sonický, který vám nezruinuje peněženku, přesto vám dopomůže ke krásnému a navíc zdravému chrupu.

Elektrické zubní kartáčky zažívají v posledních letech velký boom. Je to vcelku pochopitelné, za kratší čas dokáží vyčistit zuby opravdu důkladně, tedy samozřejmě pokud věnujete pozornost správnému čištění. Kromě rotačních kartáčků s kulatou hlavou a oscilačním čistícím systémem tu máme také kartáčky sonické, které čistí zuby za pomocí různých intenzit vibrací. Sonické kartáčky mají hlavu podobnou té z klasického kartáčku, a tak se na ně snáze zvyká i po stránce vzhledové.

Jeden zástupce sonického elektrického kartáčku dorazil i k nám do redakce, konkrétně se jedná o model SonicBrush UV společnosti TrueLife. Ten nabízí téměř všechny dovednosti těch nejlepších sonických kartáčků v oboru, přesto se nabízí za velmi příjemnou cenu. Otázka zní tedy jasně – v čem tkví pomyslný háček, existuje-li vůbec nějaký?

Obsah balení: v plné parádě

Obsah balení je na poměry sonických kartáčků poměrně bohatý. Kromě samotného kartáčku totiž dostanete trojici hlavic, přičemž frekvence výměny by měla být okolo 2–3 měsíců. V balení se nachází také nabíjecí stanice, kam snadno kartáček odložíte a do které zároveň umístíte všechny tři hlavice. V této části se hlavice sterilizují díky UV světlu. Mírnou nevýhodou je absence cestovního pouzdra, které se nabízí u dražších modelů.

Obsah základního balení

Technické parametry TrueLife SonicBrush UV

Rozměry 25 × 2,8 x 2,9 cm
Hmotnost 114 gramů
Nabíjení indukční
Výdrž baterie až 19 dnů (20 cyklů po 2 minutách)
Počet kmitů až 40 000 kmitů za minutu
Čistící režimy Clean, Soft, Whiten, Massage
Odolnost vůči vodě IPx7
Cena od 1 500 Kč

Konstrukce: příjemný do ruky

Možná si říkáte: „Je to kartáček, tak co by mě zajímalo zpracování?“ To je ale opravdu velmi důležité. A v tomto ohledu musíme před TrueLife SonicBrush smeknout – materiály i konstrukční zpracování patří ke špičce. Samotné tělo kartáčku je z velice příjemného, pogumovaného materiálu. Tělo tedy v ruce neklouže ani v případě, kdy je mokré, případně vlhké. To se v koupelně stane velmi snadno. Je tedy skvělé, že se na tento aspekt při vývoji myslelo.

Tělo kartáčku má příjemnou barvu a nečistota se na povrchu téměř nedrží. A kdyby přeci jen ano, stačí jej opláchnout a můžete pokračovat v práci. Tělo je samozřejmě odolné vůči vodě i vlhkosti dle certifikaci IPx7, což v případě kartáčku bereme jako samozřejmost. Kapalina se v podstatě nemá kudy dostat dovnitř, ale potápění bychom s kartáčkem samozřejmě nedoporučovali.

Velmi kladně hodnotíme také tlačítka, která se na těle nachází. To hlavní, velké, funguje jako spínač. Má dobrou zpětnou vazbu a hned víte, že jste tlačítko stiskli, což se třeba nedá říci o kartáčku Sencor SOC 3311BK, který jsme rovněž měli k dispozici. Menší tlačítko slouží pro přepínání vybraných režimů a opět funguje dle představ. Kartáček si pamatuje naposledy zvolený režim, po opětovném zapnutí se tedy nastaví ten vámi zvolený. I to je dobré zmínit, protože intenzita vibrací se u jednotlivých režimů poměrně výrazně liší a kartáček se doporučuje zapnout až v momentě, kdy jej máte v ústech. Proč? Samozřejmě ze zcela praktických důvodů. Nanesená pasta by se kvůli vibracím mohla během chvilky „rozprsknout“ po celé koupelně.

Odolá vodě i vlhkosti.

Nabíjení probíhá bezdrátově – nabíjecí stanice je opatřena malým hranolem, který zapadne do spodní strany kartáčku. Slouží tedy i jako stojánek, aby byl kartáček vždy připraven k práci. Nabíjení probíhá bez potřeby jakýchkoliv konektorů, tedy indukčně.

TrueLife SonicBrush UV

Hmotnost je velice příjemná, stejně tak kladně hodnotíme i notifikační LED diody, které upozorňují na aktuálně zvolený režim. Svit diod je výrazný, přesto tlumený.

Suma sumárum, v ruce působí kartáček velice solidním dojmem a nijak si v tomto ohledu nezadá ani s mnohem dražší konkurencí, například té od společnosti Philips.

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní provedení
  • měkčené tělo
  • dobrá odezva tlačítek
  • nenápadné LED diody
  • bezdrátové nabíjení

UV stanice: pro celou rodinu

Velkým benefitem je stanice, kterou naleznete v základním balení. Funguje totiž nejenom jako nabíječka pro kartáček, ale také jako sterilizační UV stanice pro dodávané hlavice. V malém „boxíku“ se nachází UV lampa a také trojice držáků na hlavice. Do těch stačí hlavice jen zasadit a zaklapnout malá dvířka. V ten moment se aktivuje UV lampa a začne pracovat, respektive odstraňovat bakterie, které se na hlavici nachází. Stanice dle výrobce zvládne odstranit 99,9 % bakterií. Výhodou je, že hlavice můžete mít v boxu neomezeně dlouho , tedy do doby, než je budete potřebovat – nestane se tedy, že byste je museli hledat.

Další výhodou sterilizační stanice je to, že může pracovat se všemi hlavicemi naráz. Pokud tedy budete kartáček používat s celou rodinou, může této dovednosti využívat každý. Hlavice jsou samozřejmě opatřeny barevným kroužkem, podle kterého snadno poznáte tu svoji. Náhradní hlavice vyjdou asi na 200 až 300 Kč, přičemž v balení naleznete hned dvě. Kartáček TrueLife SonicBrush UV je kompatibilní i s hlavicemi z produktů Philips Sonicare.

Je kompatibilní i s hlavicemi produktů Philips Sonicare.

Na krátkou chvíli se zastavíme u samotného indukčního nabíjení. To zabere poměrně dlouhou dobu, konkrétně 21 hodin. Je o trochu méně, než uvádí výrobce (24 hodin), důvod k obavám však není. Kartáček vydrží na jedno nabití asi 19 dnů, přičemž nabíjení probíhá vždy, když jej odložíte do sterilizační stanice. Kartáček tedy vydrží i delší dovolenou a pokud jej budete používat doma ve stanici, nabíjení nebude potřeba řešit vůbec. O nabíjení informuje červená/zelená LED dioda, která se nachází pod diodami režimů čištění.

Líbilo se nám
  • indukční nabíjení
  • odstranění bakterií pomocí UV lampy
  • dlouhá výdrž na jedno nabití
  • velká kompatibilita hlavic
Nelíbilo se nám
  • delší doba nabíjení

Praxe: čistíme, a to důkladně

Kartáček TrueLife SonicBrush UV zvládne až 40 tisíc vibračních kmitů za minutu, čímž se katapultuje mezi ty nejvýkonnější. Samozřejmě, nejde tu jen o počet kmitů, každopádně pro účinnost čistění je důležitý i tento údaj. Jak už víme, sonické kartáčky fungují na principu stíravého pohybu, nejinak je tomu i u dnes testovaného kartáčku. Stíravý pohyb je velmi účinný, zároveň se skvěle hodí i pro uživatele s citlivými dásněmi.

Kartáček TrueLife SonicBrush UV se chlubí hned čtveřicí speciálních režimů, konkrétně Clean, Soft, Whiten, Massage. Základní režim Clean zbaví pomocí sonické technologie chrup i dásně škodlivého plaku, čímž snížíte riziko zubního kazu. Režim Whiten upraví pohyby kartáčku tak, aby efektivně bělil vaše zuby a odstranil pigmentové skvrny. Tento režim je méně vhodný pro citlivé jedince, protože počet vibrací v tomto režimu dosahuje právě svého maxima, tedy 40 tisíc pohybů za minutu. Mód Massage stimuluje a prokrví dásně, což zlepší jejich zdraví, skvěle se hodí pro lidi, kteří mají problém s krvácivostí dásní. Pro všechny s citlivými zuby je k dispozici režim Soft nabízející nejšetrnější čištění, v tomto režimu je počet vibračních stíravých pohybů méně.

Velmi nápomocná je funkce časovače.

Velmi nápomocná je funkce časovače. K vyčištění chrupu vám budou stačit dvě minuty, po kterých se kartáček automaticky vypne. Abyste měli lepší přehled o tom, jak dlouho si již chrup čistíte, je tento čas rozdělen na čtyři 30vteřinových intervalů, přičemž po každých 30 vteřinách kartáček výrazněji zavibruje. Tím vás upozorní, kolik času uběhlo a zároveň doporučí, že je čas přejít k další části chrupu. Během prvních pár dnů si budete na tento interval zvykat a během týdne už budete naopak vy kontrolovat kartáček.

TrueLife SonicBrush UV

Čištění pomocí sonického kartáčku se pochopitelně liší od čištění klasickým kartáčkem. Namísto ježdění sem a tam, případně mechanického stírání, kartáček pouze vedete podél dásní a stíravé pohyby se postarají o zbytek. Zpočátku jde o nezvyk a máte chuť kartáčku pomáhat dalším pohybem, však to je zcela zbytečné. Důležité je držet se u linie dásní, aby kartáček důkladně pracoval tam, kde je to nejvíce potřeba.

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že trvá zhruba týden, než si chrup na vibrace kartáčku dokonale zvykne. Zpočátku určitě doporučuji režim Soft, který je nejméně náročný a zároveň vhodný i pro citlivé zuby. Postupem času můžete změnit režim na Clean, který je „hlasitější“, ale dopomůže k eliminaci skvrn od různých nápojů, typicky kávy či čaje. Samozřejmě nelze očekávat takové výsledky jako při absolvování profesionální dentální hygieny u zubaře, však to ani není cílem kartáčku.

I přes nesporné výhody sonického řešení kartáček nenahradí mezizubní kartáček, alespoň ne v zadní části chrupu. I nadále se tak doporučuje kombinovat sonický zubní kartáček s kartáčkem mezizubním, případně ústní sprchou. S čím však kartáček určitě pomůže je krvácivost dásní. Při správném čistění odezní během pár týdnů, což poznáte právě při souběžném používání s mezizubním kartáčkem.

Líbilo se nám
  • režim časovače
  • více režimů čištění i pro citlivé zuby
  • pomáhá od krvácivosti dásní
  • pomáhá odstranit skvrny od nápojů
Nelíbilo se nám
  • v prvních dnech nezvyklý pocit

Zhodnocení: neúnavný pomocník

Možná patříte ke skupině uživatelů, která podobným vychytávkám absolutně nevěří a vnímá je jen jako vyhozené peníze. V dnešní recenzi jsem chtěl všem nerozhodným zájemcům pomoci, protože jsem se sám řadil do skupiny těch méně důvěřivých. Pokud vás zuby trápí a vašim dovednostem s klasickým kartáčkem nedůvěřujete, případně vás na problémy s čištěním upozorňuje i váš ošetřující lékař, je dobré pomoci si něčím inteligentním.

TrueLife SonicBrush UV

TrueLife SonicBrush UV kombinuje vymoženosti nejdražších sonických kartáčků na trhu, přitom za mnohem nižší částku. Aktuálně kartáček pořídíte od 1 500 korun, čímž se TrueLife SonicBrush UV řadí mezi ty nejvýhodnější koupě na trhu. Radou na závěr je: vydržet! I když je čištění v prvních pár dnech velmi nezvyklé, navyknutí zabere maximálně týden a poté již budete shledávat samé plusy. Za mě dostává TrueLife SonicBrush UV palec nahoru.

Klady
  • poměr cena/výkon
  • kvalitní zpracování
  • snadno ovladatelná tlačítka
  • odolnost dle certifikace IPx7
  • automatické vypnutí, ohlašování intervalů
  • čtveřice režimů čištění
  • sterilizační UV stanice
  • rozumná cena za další hlavice
Zápory
  • delší doba nabíjení
  • chybí cestovní pouzdro
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze