Twinkly Squares
test

Twinkly Squares

Pořádná dávka zábavy v retro kabátku

Twinkly je značka, kterou mám nejvíce spojenou s vánočním obdobím. Na fZone.cz jsem již testoval několik světýlek z nabídky, dnes vás však detailně seznámím s produktem v podobě Twinkly Squares. Jde o retro LED čtverce, které lze různě spojovat a promítat na ně nejen barvy, ale i speciální efekty. Jak to celé vypadá? Podívejte se sami.

Vánoce, Vánoce přicházejí... Ano, s nimi také, jako již tradičně, produkty Twinkly. Ty naši čtenáři znají především díky vánočním světýlkům, ovšem dnes se podíváme na něco trochu jiného. Přeci jen, vánoční období netrvá věčně a Twinkly chce zkrátka zaujmout po celý rok. Proto už v loňském roce představilo Squares, LED čtverce, které jsou konfigurovatelné, rozšiřitelné a neuvěřitelně sexy. Tedy retro. Tedy obojí.

Pokud byste někomu chtěli vysvětlit, co Twinkly Squares je, jde o nástěnné LED panely, které mohou sloužit jako dekorativní osvětlení, případně jako retro obrazovka, na kterou promítáte různé efektní motivy. Docela cool, viďte?

Technické parametry Twinkly Squares

Rozměry jednoho čtverce 16 × 16 × 2,5 cm
Materiál plast (lesklý a matný)
Počet LED na 1 panelu/6 panelech 64/320
Barvy RGB
Napájení USB-C, pouze řídící jednotka
Asistenti Google Asistent, Alexa
Podpora Apple HomeKit ano
Cena startovací sady o 6 panelech cca 6 200 Kč
Cena 3 dalších panelů cca 2 700 Kč

Obsah balení: panely a spojovníky

V krásné krabici naleznete úhledně a bezpečně poskládané panely Twinkly Squares, které jsou opatřené ochrannou fólií, a také dvě krabičky, ve kterých je příslušenství. V první nalezneme kabely na spojení panelů + plastové spojovníky na sestavení panelů, ve druhé pak adaptér do sítě a 1,5 metru dlouhý přívodní kabel USB-A–USB-C. Dostalo se i na návod, šablonu pro případné vrtání do zdi a samolepky s motivem Twinkly. Ty slouží k tomu samému, co samolepky jablíček u produktů Apple.

Líbilo se nám
  • krásně provedené balení
  • bezpečné uložení
  • dostatek plastových spojovníků
  • šablona pro snadné navrtání panelů na zeď
Nelíbilo se nám
  • v balení chybí šroubky a hmoždinky

Konstrukce a zpracování: není čtverec jako čtverec

Twinkly Squares je nutné pořídit jako startovací sadu, pokud tedy jde o první nákup. V té získáte sadu celkem 6 čtverců, přičemž všechny jsou stejně velké, ovšem jen jeden slouží jako řídící jednotka. Poznáte jej podle nálepky Apple HomeKit na zadní straně, jako jediný má také resetovací/párovací tlačítko, USB-C pro napájení a LED, která informuje o průběhu párování. Rozměr každé jednotky činí 16 × 16 cm, tloušťka je poté 2,5 cm. Nejde tedy o žádného drobečka.

Twinkly Squares vypadá zezadu jako strojovna

Přední strana plastových panelů je lesklá, proto je v balení chráněna plastovou fólií. Výrobce moc dobře ví, že se plocha může vcelku snadno poškrábat a upatlat. Všechny panely jsou tmavé z přední i zadní strany. Přední strana je tvořena celkem 64 malými čtverečky o velikosti asi 16 × 16 mm, ve kterých se nachází LED. Pokud tedy máte v základu 6 panelů, můžete se těšit na 320 LED světýlek, které spolu navzájem komunikují.

Kreativitě v zapojení se meze nekladou

Ale jak? Je nutné je propojit. Po vybalení je tedy dobré je položit například na postel „hlavou vzhůru“. Při pohledu na zadní část vás překvapí, kolik různých konektorů a různých průchodů se zde nachází. Každý panel vypadá jako malá strojovna. Nejdříve je nutné rozmyslet si, jaký tvar chcete z panelů vytvořit. My jsme z nich vytvořili obdélník, ovšem můžete klidně experimentovat. Startovací sada poskytuje určité možnosti, ovšem větší zábava je logicky s více panely, na což však přijdete až v průběhu.

Každý panel je taková malá strojovna.

Nejdříve je nutné panely propojit kabely, které jsou v základním balení. Každý panel má 2 konektory, pouze řídící jednotka má rovnou 4, přičemž při propojování neplatí, že stačí propojovat „každý s každým“, někdy je třeba zapojit například poslední panel s řídící jednotkou, aby bylo napětí dostatečné. Většinou však stačí kabely zapojit „pokus omyl“ a během chvíle je hotovo. Jakmile máme propojeno do požadovaného tvaru, stačí vybalit přibalené plastové spojovníky, kterými ukotvíte panely mezi sebou navzájem. K dispozici jsou dvě velikosti a způsob zapojení můžete najít v následující galerii. Dodáme, že návod v balení je sice hezký obrázkový, ovšem pro pochopení principu zapojení mi příliš neporadil, spolehl jsem se tedy na svůj selský rozum, stejné doporučuji i vám.

Po zacvaknutí všech spojovníků nedostanete panel, který se ani nehne, je tedy nutné stále dbát opatrnosti při přemisťování, aby se celé dílo „nepotrhalo“. A kam panel umístit? Máte na výběr. Buď využijete přiložené papírové šablony a předvrtáte si otvory do zdí, kam vložíte šroubky a na ty panely zavěsíte, nebo celé dílo opřete například o zeď za komodou, podobně jako v našem případě. Pokud budete při přenášení obezřetní, nic se nerozpojí a celý panel bude držet, jak má, samozřejmě pokud si nevymyslíte roztodivný tvar v podobě hada. Panely jsou vhodné pouze do interiéru, čemuž odpovídá certifikace IP20.

Jakmile máte spojeno a umístěno, stačí zapojit USB-C kabel do konektoru v řídící jednotce (ta tedy musí být vždy na kraji vašeho díla) a kabel zapojit do adaptéru, který je součástí základního balení. A šup na proces párování...

Líbilo se nám
  • po pochopení principu snadné sestavení
  • vcelku stabilní spojení
  • USB-C
  • elegantní design a poctivá kvalita zpracování
Nelíbilo se nám
  • šroubky a hmoždinky musíte pořídit vlastní

Párování: takto by to mělo vypadat

Proces párování je tak snadný, jak to jen jde. V momentě, kdy je panel připojený do sítě a rozzáří se, čímž zkontrolujete správné zapojení všech panelů, otevřete aplikaci Twinkly a zvolíte možnost přidání nového zařízení. V seznamu pak vyberete Squares a zvolíte, zda chcete párovat skrze Bluetooth, nebo zjednodušeně skrze Apple Domácnost. Twinkly Squares má totiž nativní podporu Apple HomeKit, což je skvělé.

Aplikace Twinkly

Vybrali jsme tedy možnost párování skrze HomeKit, nasnímali kód na zadní straně panelu (kód je i na štítku v balení) a počkali pár vteřin. Následně jsme zvolili umístění, potvrdili požadované automatizace a hotovo. Squares se automaticky objeví jak v aplikaci Domácnost, tak v aplikaci Twinkly. Hned úvodem je nutné říci, že pro využití plného potenciálu je lepší právě aplikace Twinkly, kterou naše povídání také začneme.

Hned na začátek je nutné světla pojmenovat a namapovat. Kdo četl recenzi na světýlka Twinkly, bude vědět… Jde o to, že se světýlka barevně rozblikají a kamera vašeho telefonu nasnímá světla, která pak synchronizuje s efekty. Bez této kalibrace by bylo zobrazení efektů nepřesné.

V našem případě po úvodním namapování se zobrazila výzva k aktualizaci firmwaru. Ze zkušeností vím, že Twinkly aktualizace nezanedbává, což je skvělá zpráva do budoucna. Update zabere pár minut a my se můžeme pustit do představení aplikace.

Párování je velmi snadné.

Hned na úvodní obrazovce máte možnost nastavit jas plynulým posuvníkem, světla zapnout či vypnout, případně nastavit časovač, pokud chcete panelem ozdobit například okno.

Na druhé kartě jsou vizuální efekty předpřipravené pro různé velikosti, respektive různý počet panelů. Smutnou zprávou je, že pokud chcete využít plného potenciálu, hodilo by se mít alespoň 9 panelů, ale ideálně i více, například 16. Zkrátka: čím více panelů, tím lepší efekty. Pokud nastavíte například efekt pro jiný počet panelů, objeví se jen výřez, což není moc estetické. Neznamená to však, že by 6 panelů do začátku nestačilo. Zde se hodí také zmínit, že základní sada 6 panelů vyjde na zhruba 6 200 korun, za další 3 panely zaplatíte 2 700 Kč. Pokud tedy chcete sestavu dejme tomu 9 panelů, připravte si zhruba 9 tisíc korun. „Au“, chtělo by se dodat...

Twinkly Squares

Pokud si z připravených efektů nevyberete, přemístíte se na další kartu, kde máte možnost importovat váš gif z galerie. Výsledný efekt není špatný, ale opět platí, čím kvalitnější základ, tím více panelů je třeba. Nemáte oblíbený gif? Nevadí, nabízí se možnost nakreslit si vlastní vzor. K dispozici máte tenké a tlusté pero, případně nástroj, kterým kreslíte a pixely ještě blikají. Pěkné, ovšem trochu nás stresovalo, že podklad nejde přiblížit, aby bylo kreslení přesnější, stejně tak nástroj gumy je spíše základní, ocenil bych možnost smazat například naposledy nakreslený obrazec kliknutím na šipku zpět. Nástroj pro vlastní kreace by si tedy zasloužil vylepšení. Pokud jste s výsledným efektem spokojeni, můžete jej pojmenovat a uložit na později. Potěší, že si můžete vybrat libovolnou barvu z palety, my jsme si tedy nakreslili logo fZone.cz. Ano, není dokonalé, ale více panelů pro jemnější kreslení jsme k dispozici neměli.

Twinkly Squares

Osobně bych zapracoval na nástroji pro vlastní kreace, stejně tak bych do budoucna určitě vyžadoval více efektů od výrobce. S tím však můžete počítat, stejný trend provázel i světýlka na vánoční stromeček.

A aplikace Domácnost? Ta vám umožní ovládat panel jako osvětlení, můžete tedy nastavit jednolitou barvu a intenzitu jasu. My jsme si tedy vytvořili domácí přímotop, alespoň barvou, ať ušetříme za vytápění.

Líbilo se nám
  • snadné párování
  • přehledná aplikace
  • pravidelné aktualizace
  • podpora Apple HomeKit
  • zajímavé efekty a motivy od výrobce
Nelíbilo se nám
  • aplikace Domácnost umí jen základní ovládání
  • nástroj pro vlastní výtvory není moc propracovaný

Funkce: je toho hodně

Twinkly Squares nejsou hloupé panely, právě naopak. Už jsme zmínili podporu Apple HomeKit, potěší také podpora Google Home a Amazon Alexy, panely lze tedy ovládat i hlasem. Hráče zaujme i podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio, díky čemuž můžete synchronizovat vaše herní prožitky se světelnými panely Twinkly. Stále málo? Panely můžete synchronizovat i s hudbou, takže se stanete králem večírků.

Efektů je v aplikaci mnoho

Dodáme, že panely s telefonem komunikují skrze Bluetooth a mimo domácí síť přes Wi-Fi, případně Domácí centrum, pokud využíváte aplikaci Domácnost. Jinak řečeno, skrze aplikaci Twinkly můžete panely ovládat pomocí Bluetooth/Wi-Fi, a to jak v rámci domácí sítě, tak také mimo ni. Přes aplikaci Domácnost můžete využít jen Bluetooth, mimo domácnost musíte sáhnout po aplikaci Twinkly, případně mít Domácí centrum v podobě Apple HomePod mini, Apple iPad či Apple TV 4K. Ale to pro jablíčkáře není žádná novinka.

Líbilo se nám
  • podpora Razer Chroma RGB a OMEN Light Studio
  • synchronizace s hudbou
  • Wi-Fi a Bluetooth
  • podpora hlasových asistentů

Zhodnocení: líbí se nám

Osobně jsem z Twinkly Squares nadšený. Je to takové retro, až mě to baví. Instalace je vcelku snadná, efekty zajímavé a až výrobce zapracuje na editoru, budou panely prakticky dokonalé. Osobně mi vadí snad jen cena, protože základní sada vyjde na zmíněných 6 tisíc korun, další 3 panely na téměř 3 tisíce korun, a to není málo.

Twinkly Squares

Kdyby byla cena poloviční, troufám si odhadnout, že by se produkt objevil v mnohem více domácnostech, a to by si výrobce zasloužil. Potenciál totiž mají.

Foto: Martin Fajmon, fZone.cz

Klady
  • elegantní design
  • kvalitní provedení
  • snadná instalace
  • přehledná aplikace
  • podpora Apple HomeKit
  • podpora hlasových asistentů
Zápory
  • nástroj pro kreativce by si zasloužil vylepšení
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze