Twinkly Strings Special Edition
test

Twinkly Strings Special Edition

Chytrý může být už i vánoční stromek
3

Vánoce jsou už za dveřmi a pokud patříte mezi příznivce chytré domácnosti, určitě jste už přemýšleli, zda by nešel proměnit v inteligentní prvek domácnosti i stromeček. Samozřejmě, že šel: potřebujete k tomu jen chytré osvětlení Twinkly, které se nabízí v mnoha různých variantách. My se dnes zaměříme na variantu Strings Special Edition, která zvládá opravdové divy!

I když se většinou snažíme o opak, vánoční svátky jsou většinou plné stresu. A čím se nejlépe odbourává stres? Za nás různými gadgety, které jsou nejenom zábavné, ale také poměrně sofistikované. To se dá říci i o dnešním produktu: chytrém osvětlení Twinkly, aktuálně ve své druhé generaci určené na vánoční stromeček.

Twinkly Strings Special Edition

Jistě jste se setkali v obchodech s nepřeberným množstvím světelných řetězů za různé ceny, některé z nich jsou sice programovatelné, ale stále to není ono. Pokud chcete více, například ovládat světýlka skrze telefon a nevadí vám si připlatit, jsou řetězy od Twinkly tím, co hledáte.

Obsah balení: co více je potřeba?

Obsah balení je poměrně strohý: kromě samotných světýlek s přívodním kabelem o délce 3,5 metru (varianta s 250 LED diodami), který je pevně spojený s řetězem, v balení nalezneme adaptér do sítě s kruhovým konektorem. Právě do toho se přívodní kabel „zašroubuje“. Samozřejmostí je základní manuál, který pomůže při prvním nastavení. Twinkly chválíme za design krabice i uskladnění řetězu, působí prémiovým dojmem.

Twinkly Strings Special Edition

Technické parametry Twinkly Special Edition 250 LED

Generace 2. generace
Celková délka 23,5 metru
Délka osvětlené části 20 metrů
Počet LED 250
Barvy RGB+W (barevné spektrum + bílá)
Konektivita Bluetooth, Wi-Fi
Aplikace Android/iOS
Cena cca 3,5 tisíce korun

Zpracování a konstrukce: musí dobře vypadat

Hned na první pohled poznáte, že řetěz Twinkly Strings Special Edition nepatří mezi sortiment, který byste běžně nalezli v obchodních centrech. Společnost se soustředila na jemné detaily, aby řetěz zaujal už v krabici. A to se také povedlo. Začít můžeme zpracováním samotných diod, respektive krytkami. U levných řetězů se na těchto částech často šetří, takový řetěz pak působí chatrným a ne zcela bezpečným dojmem. Ano, na stromku si takových detailů nevšimnete, ale o to tu nejde. Krytky jsou velmi kvalitně zpracované a pevně přidělané, takže nehrozí, že byste je omylem strhli.

Twinkly Strings Special Edition
Diody jsou v rozestupu 8 cm

Lampička diody má průměr 5 milimetrů a plochou hlavu opatřenou neprůhlednou vrstvou. Možná si říkáte, co má za smysl, že je část lampičky neprůhledná (ne však neprůsvitná). Nemusíte se obávat, neprůhledná část je zde schválně, intenzita rozptylu světla do stran je pak totiž výraznější a neprůhledná vrstva se i tak obarví.

Samotný kabel řetězu je poloprůhledný, což je jedna z běžně dostupných variant. K dispozici je ale i varianta s černým a zeleným kabelem. Rozteč lampiček činí 8 centimetrů, což je dostatečná vzdálenost. Celková délka řetězu je 23,5 metru, z toho 20 metrů řetězu je osázeno lampičkami, zbytek tvoří přívodní kabel do zásuvky. Délka řetězu je důležitým vodítkem při výběru. Takto dlouhý řetěz je vhodný pro stromky o výšce zhruba 2 až 2,2 metru, pokud by byl vyšší, efekt už by nemusel být takový. Pokud máte stromek menší, posetí lampičkami bude hustší, což není na škodu. Pokud si nejste jistí, kolik světýlek budete potřebovat, můžete využít kalkulačky přímo na webu výrobce.

Je vhodný pro stromky do výšky zhruba 2,2 metru.

Pokud by vám jeden řetěz s 250 LED nestačil, můžete zakoupit delší (už však ne ze série Strings Special Edition), případně zakoupit dva, které lze spárovat a využívat jako jeden. O tom však až později. Kromě samotného řetězu si všimnete také ovladače na přívodním kabelu. Je poměrně velký a hlavně velmi důležitý, slouží jak pro ovládání, tak i k prvotnímu párování.

Twinkly Strings Special Edition
Detail LED. Vrchní část je neprůhledná, avšak průsvitná

Doplníme, že řetěz se chlubí odolností vůči vodě a prachu dle certifikace IP44, lze ho tedy použít i venku. Potěší i životnost 30 000 hodin, spolehnout se můžete na to, že vydrží hned několik sezón. Celkově působí Twinkly Special Edition velmi kvalitním dojmem, takže prozatím velká spokojenost.

Líbilo se nám
  • kvalitní krytky LED
  • průhledný kabel
  • dostatečně dlouhý přívodní kabel
  • kvalitní adaptér do zásuvky
  • velký ovladač pro párování
  • možnost použít i v exteriérech

Technologie: plné spektrum

Možná vás v průběhu čtení napadlo, čím se vlastně Strings Special Edition liší od zbylých variant. Odpověď je jednoduchá: svitem světýlek. Zatímco Strings Special Edition umožní svítit v RGB spektru a navíc i v teplé a studené bílé (zkratka W), ostatní to neumí a nabízí se jen výběr mezi barevnou a bílou variantou. Každá dioda se zde tak dokáže rozzářit libovolnou barvou, případně libovolnou teplotou bílé. Proto je cena nejvyšší.

Líbilo se nám
  • kompletní spektrum barev a teplot bílé barvy

Párování a ovládání: je to hračka

Samotné párování je opravdu hračkou. Jakmile máte řetěz pověšený, stačí jej zapojit do sítě a následně stisknout tlačítko na ovladači. Jakmile se dioda na ovladači rozsvítí modrozeleně, aktivuje se Bluetooth a vy můžete otevřít aplikaci Twinkly na svém smartphonu. Ta je zdarma pro iOS i Android. Krátký průvodce vás párováním provede a zároveň umožní připojit řetěz do vaší Wi-Fi sítě, Bluetooth tedy slouží jen pro prvotní zprovoznění řetězu. Pokud Wi-Fi nemáte, můžete využít Wi-Fi řetězu, ovšem přijdete o možnost ovládání například skrze hlasové asistenty Amazon Alexa a Google Asistent. Ano, jde o opravdu chytrý řetěz, čili napojení na hlasové asistenty se přímo nabízí, škoda jen že chybí podpora HomeKitu od Applu. Hned na úvod také bohužel musíme poznamenat, že aplikace je pouze v anglickém jazyce, naštěstí orientovat se v ní je velmi snadné a pár základních anglických popisků zvládne snad každý.

Proces přidání a úvodní mapování

Jakmile řetěz úspěšně přidáte do aplikace, rovnou se nabídne možnost naskenovat rozestavění, tedy funkce „mappingu“. Tento krok je velice důležitý, protože na něm závisí kvalita efektů, které můžete vybrat. Skenování je snadné, aplikace otevře fotoaparát a diody se v ten okamžik rozsvítí na maximum, navíc všemi barvami. Skenování probíhá asi 5 vteřin, přičemž po skončení si aplikace sken vyhodnotí a doporučí případné opakování. Nám se však zadařilo hned napoprvé. I když se popis může jevit jako zdlouhavý, vězte, že i pokud neprostudujete návod, hotovo budete mít do 5 minut.

Líbilo se nám
  • rychlé párování díky Bluetooth
  • podpora Wi-Fi
  • možnost ovládání skrze hlasové asistenty
  • rychlé nastavení
  • aplikace je zdarma
Nelíbilo se nám
  • prostředí pouze v anglickém jazyce

Funkce: aplikace ovládne vše

S aplikací Twinkly jsme se již krátce seznámili, umí toho ale samozřejmě mnohem více. V první řadě tu máme galerii předinstalovaných efektů. Těch je zde velké množství a mají fungovat jako náhled toho, co vše světélka vlastně zvládnou. Efekty jsou jak barevné, tak bílé, samozřejmě nechybí kombinace. Zvlášť povedeně vypadá například efekt ohňostroje, případně padajícího sněhu, kdy LED simulují poletující zmrzlé vločky sněhu. Efekty lze ihned aplikovat i upravit. Můžete například vyměnit barvy, případně nastavit rychlost (pomalejší, rychlejší, nejrychlejší) v libovolné intenzitě. Před nastavením upraveného efektu se vás navíc aplikace automaticky zeptá, zda chcete upravený efekt uložit jako oblíbený. Pokud ano, musíte jej pojmenovat.

Takto vytvořený efekt se následně uloží do záložky „Favorite“ a jeho příští aplikace je o poznání rychlejší. Přednastavené efekty jsou sice zajímavé, ale Twinkly nabízí i „e-shop“ efektů. Ty vytvořili například majitelé řetězů a jsou převážně zdarma. Pokud vás nějaký zaujme, jedním kliknutím si jej můžete stáhnout do své galerie a pak s nimi manipulovat stejně jako s těmi přednastavenými.

Povedeně vypadá například efekt ohňostroje.

Twinkly nezahálelo a přidalo i možnost vytvořit si efekt vlastní. Pomocí jednoduchého editoru si můžete nastavit nejen konkrétní efekty, ale také rychlost, to zda budou světýlka blikat, nebo jen svítit a problémem není ani časovač jednotlivých scén, nastavit můžete i opakování vytvořeného efektu.

Skrze aplikaci lze měnit i intenzitu svitu LED (1 až 100 %), samozřejmě můžete řetěz zapnout/vypnout, podobně jako když ovládáte chytré žárovky v lustru. Skrze aplikace se hlásí i aktualizace, na kterých výrobce intenzivně pracuje. Jen po dobu testování nám dorazily tři a vylepšily stabilitu aplikace.

Aplikace Twinkly umí efekty synchronizovat i s hudbou. Na ovladači, který je mimochodem opatřen poměrně výkonným procesorem, je totiž mikrofon, který může poslouchat hudbu kolem vás a následně přizpůsobí intenzitu blikání. To se hodí například k vánočním koledám, méně už na „běžné večerní svícení“. Mikrofon je velice citlivý a rozpozná i mluvené slovo v televizi a efekt je pak již spíše otravný než přínosný. I v takové situaci lze nastavit nižší jas LED, aby vám výrazné barvy a blikání nezpůsobily epileptický záchvat. Při 100% jasu jsou barvy opravdu až neuvěřitelně syté a výrazné, běžně dostupné řetězy ze supermarketů se Twinkly nemohou rovnat.

Na své si přijdou i milovníci sytých barev.

Poslední „libůstkou“ je možnost přidat více řetězů v rámci jedné aplikace a následně jejich svit synchronizovat. Pokud máte větší strom, nebo se rozhodnete pro husté posetí, stačí přidat další řetěz Twinkly a následně namapovat scénu. Druhý řetěz se pak chová jako součást prvního, a vy si tak můžete užít více světýlek. Alternativně lze druhý řetěz používat separátně, například pokud máte v domácnosti více stromků. Druhý řetěz může přebrat efekty prvního, což ušetří práci při nastavování.

Co se týká spolehlivosti aplikace, budeme spíše chválit. Před poslední aktualizací se sice občas stalo, že aplikace nemohla řetěz najít a bylo nutné řetěz znovu přidat, naštěstí si však aplikace pamatovala nastavení efektů a namapování. Po poslední aktualizaci se však stabilita výrazně zlepšila a až na občasné pomalejší aplikování efektů vše funguje přesně tak, jak má.

Líbilo se nám
  • velké množství efektů
  • možnost vytvořit vlastní efekt
  • vzdálené ovládání
  • synchronizace s hudbou
  • možnost úpravy jasu
  • pravidelné aktualizace
Nelíbilo se nám
  • občasná pomalejší aplikace vybraného efektu

Zhodnocení: zábava na dlouhé sváteční dny

Nebudeme vám nic nalhávat, testování Twinkly Strings Special Edition nás bavilo. Ano, cena je poměrně vysoká, investici ve výši 4 tisíc korun si každý rozmyslí, ovšem pokud po Twinkly Strings Special Edition nakonec sáhnete, litovat nebudete, a to ani za několik sezón. Teprve až reálné dojmy ve vás totiž vyvolají ten správný „WOW efekt“, který se dostavil i u nás. Chválíme nejenom samotné provedení, ale také intenzitu svitu a nepřeberné množství efektů. Doplňkové nastavení se rovněž hodí, svit si zkrátka můžete detailně přizpůsobit přesně tak, jak vám to vyhovuje. Za nás dostává Twinkly Strings Special Edition palec nahoru.

Klady
  • nepřeberné množství efektů
  • kvalitní zpracování
  • nastavitelná intenzita svitu, syté barvy
  • jednoduché párování
  • snadné mapování
  • synchronizace s hudbou
  • certifikace IP44
  • přehlednost aplikace
  • vzdálené ovládání
Zápory
  • vyšší cena
  • občasné záseky aplikace
Diskuze ke článku
G
Hneď v úvode:..přemýšleli nad, zda by nešel proměnit...
Mio
Když už děláte recenzi chytrých světýlek na stromek, měli jste se víc zaměřit na natáčení a focení těch speciálních efektů na stromku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze