Uncharted: Legacy of Thieves Collection
test

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Nezapomenutelné dobrodružství v novém kabátku

Po úspěchu nového filmového zpracování Spidermana od Sony se brzy dočkáme i vůbec prvního filmu na motivy herní ságy Uncharted. Právě k této příležitosti vychází remaster oceňovaného čtvrtého dílu včetně DLC The Lost Legacy. Jak se Uncharted: Legacy of Thieves Collection povedlo?

Milovníci série Uncharted, která debutovala před dlouhými 15 lety na PlayStationu 3, si budou mlaskat blahem. Nově vydaný remaster totiž slibuje podstatně vylepšený herní zážitek z epického zakončení Nathanova dobrodružství i neméně povedeného přídavku The Lost Legacy. Vše za využití „next-gen“ schopností PlayStationu 5. Mají se fanoušci na co těšit?

Uncharted: Legacy of Thieves Collection obsahuje obě zmíněné hry, které se nezapomenutelně vryly do paměti hráčů, ačkoliv je mým osobním favoritem hlavně druhý díl, jenž měl na svou dobu fantasticky ztvárněné sněhové efekty. Zatímco Uncharted 4 je zakončením příběhu Nathana Drakea, známého lovce pokladů, který miluje dobrodružství, z rukávu trousí jednu vtipnou poznámku za druhou a rozhodně se nestraní frenetické akce, The Lost Legacy je o dvojici ženských protagonistek, kdy se dá dohromady lovkyně pokladů se žoldnéřkou. The Lost Legacy je zároveň jakýmsi doplněním ságy Uncharted, vysvětluje pohnutky některých postav a dotváří komplexní obrázek o všem, co se v rámci Uncharted univerza odehrálo. Spíše než samotný příběh, který zůstává v případě Legacy of Thieves Collection identický s originály (což je prvek, který definuje remastery), se tak zaměřím na vychytávky spojené s hardwarem PlayStationu 5.

Haptika DualSense a 3D Audio

Jednou z těch nejužitečnějších novinek, které ocení naprosto každý nehledě na to, jestli má 4K televizi nebo špičkové domácí kino, jsou extrémně rychlé načítací časy. Ty jsou dokonce tak krátké, že se v podstatě nesetkáte s žádným načítáním jako na PlayStationu 4. Jakmile po spuštění hry zmizí grafika edice Uncharted: Legacy of Thieves Collection, je veškeré hraní „instantní“, což hráčům umožní se ještě více ponořit do hry.

Kromě superrychlého SSD je často nejnovější konzole od Sony vychvalována také za ovladač DualSense, který je i podle mého názoru doslova „nejcitelnější“ next-gen prvek. V případě remasteru se tak můžete těšit na sofistikovanou haptickou odezvu. Různé zbraně mají přiřazeny různé druhy vibrací, které vás doprovázejí nejen při střílení. Dosyta si užijete i adaptivní triggery, jejichž odpor napodobuje například úroveň napnutí lana při houpání.

Propracovaná haptická odezva rozhodně přidává hraní Uncharted nový rozměr, které je s výjimkou řešení hádanek a prozkoumávání okolí dost akční. Nejedná se sice o až tak rafinovanou odezvu jako u titulu Returnal, ten byl však vyvíjen od začátku pro PlayStation 5 s cílem 100% využít možnosti ovladače DualSense. Novinkou je také prostorové 3D Audio, nejde však o výrazný efekt, jehož byste si byli během hraní příliš vědomi. Pro rozpoznání prostorovějšího zvuku byste museli 3D Audio střídavě vypínat/zapínat a pozorně poslouchat jemné rozdíly. Výhodou naopak je, že je tento efekt dostupný i při využití reproduktorů integrovaných v televizoru, nepotřebujete tedy domácí kino či drahá sluchátka. Prostorové zvuky si však nejvíce užijete právě se sluchátky na uších.

Obraz ve 4K i 120 FPS

Nejočekávanějším vylepšením je pravděpodobně vizuál, který byl, nutno podotknout, velmi povedený už v době vydání obou titulů. PlayStation 5 s podstatně vyšším výkonem však logicky přináší nové možnosti, a to konkrétně hned tři režimy zobrazení. Ve Fidelity módu (v češtině označovaném jako Věrnost) je upřednostňováno rozlišení (nativní 4K) s cílem vykreslit 30 FPS. Vyšší rozlišení přináší více viditelných detailů a hra vypadá famózně. Dále jsou k dispozici dva režimy označované jako Výkon a Výkon+. Prvně zmíněný se snaží zobrazovat 60 FPS při 4K upscalovaném obrazu z 1440p. Druhý pak dokonce 120 FPS ve Full HD, je však nasnadě zmínit, že podpora až 120 FPS automaticky neznamená, že 120 snímků za sekundu reálně pocítíte. Televizory se 120Hz panely přeci jen ještě nejsou běžným standardem, samozřejmě však můžete hrát také na herním monitoru.

Osobně jsem hrál obvykle v režimu Výkon a místy nastavení změnil na Věrnost. Přepnutí mezi těmito dvěma režimy je otázkou rychlé návštěvy nastavení a poté zhruba sekundy čekání potřebné k přepnutí. Při změně na Výkon+ obrazovka zhruba na dvě sekundy zčerná a poté je daný režim aktivován. Každopádně se mi líbí, že kvůli změně režimu není potřeba opouštět rozehraný postup ve hře a vracet se do hlavního menu, jako je tomu mnohdy u jiných titulů.

Pro nováčky povinnost, pro zkušené hráče výhodná investice

Není pochyb o tom, že kolekce Uncharted: Legacy of Thieves Collection obsahuje i na dnešní poměry stále špičkové tituly, u kterých můžete klidně strávit i přes 30 hodin velmi dobré zábavy. A cena? Pokud již vlastníte alespoň jednu z kolekce dvou her na PlayStation 4, za necelých tři sta korun můžete upgradovat na celou kolekci (druhou hru tedy můžete získat zdarma). Pro ostatní, kteří by si kupovali přímo verzi na PlayStation 5, se bude jednat o přibližně o 1 300 korun. To je podle mého názoru vcelku adekvátní nacenění vzhledem k velké porci skvělé zábavy a možnost navnadit se na příchod filmového Uncharted, který snad zaryté fanoušky (přinejmenším) nezklame.

Foto: Naughty Dog

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze