ViewSonic M2
test

ViewSonic M2

Výkonný projektor na cesty

Jak jistě víte, na fZone.cz testujeme i projektory, nejraději přenosné. Dnes se podíváme na zoubek modelu M2 od ViewSonic. Nehledejte podobenství s již otestovaným modelem M1+, zde se bavíme o jiné kategorii. Projektor je větší, ovšem nabídne vyšší světelný tok i lepší zvuk. Stojí ale za 19 tisíc korun? To se dozvíte v naší recenzi.

Na fZone.cz testujeme jak televizory, tak i projektory. Nejčastěji se přitom soustředíme na ty s integrovanou baterií a přenosné. Dnes se podíváme na zoubek modelu ViewSonic M2.

Možná si pamatujete na nedávnou recenzi projektoru M1. S tímto drobkem ale nemá M2 nic moc společného, liší se rozměry, využitím a samozřejmě i výkonem. Ruku v ruce s tím jde i cena, protože u projektorů platí, že čím vyšší výkon (svítivost lampy), tím vyšší cena. ViewSonic M2 stojí cca 19 tisíc korun, což je hladina, kde se poměrně snadno hledá konkurence. Jestli si řešení od ViewSonicu zaslouží vaši pozornost prozradí tato recenze.

Technické parametry ViewSonic M2

Rozměry 22,4 × 22,4 × 5,1 cm
Hmotnost 1,32 kg
Typ lampy LED, technologie DLP
Světelný tok 1 200 LED lumenů (500 ANSI)
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 3 000 000 : 1
Nativní rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 pixelů), 4K podporováno (3 840 × 2 160)
Maximální úhlopříčka 24"–100" (61–254 cm)
Automatická korekce zkreslení ano
Automatické ostření ano
Korekce zkreslení ano, horizontálně +/-30°, vertikálně :+/-40°
Konektorová výbava 1× USB-C, 1× USB 3.0, 1× USB 2.0 (pro Wi-Fi dongle), 3,5mm audiojack, 1× HDMI (HDMI 2.0, HDCP 1.4/2.2), 1× slot pro microSD kartu (64 GB), 1× microUSB (servisní konektor)
Bezdrátová komunikace Wi-Fi (dongle), Bluetooth 4.0
Zrcadlení obrazovky AirPlay, Chromecast
Reproduktor 2 × 3 W, Harman Kardon
Interní paměť 16GB úložiště (10,5 GB dostupných)
Hlučnost 26 dB
Spotřeba (typická) 74 W
Operační systém Android
Cena 19 000 Kč s DPH

Obsah balení: základ s pouzdrem

V krabici je poměrně dost příslušenství. Kromě samotného projektoru je to také ovladač, dongle pro Wi-Fi a adaptér do elektrické sítě spolu s prodlužujícím kabelem. Pokud vám adaptér vyhovovat nebude, energii můžete dodávat i skrze USB-C. Kabel je součástí základního balení (USB-C–USB-C) a slouží jak pro nabíjení, tak pro přenos dat. Potěší i pouzdro pro přenášení, do kterého skryjete ještě adaptér nebo ovladač. Dostalo se také na základní dokumentaci.

ViewSonic M2

Když už jsme zmínili možnost nabíjení skrze USB-C, velmi potěší možnost dodání energie z powerbanky na cestách. Opravdu je to tak snadné, jak to zní, stačí výkonnější powerbanka. To se nám líbí!

Konstrukční zpracování: překvapivě kompaktní

Ihned, jak jsme poprvé vybalili ViewSonic M2, vzpomněli jsme si na XGIMI Polar. Není se čemu divit, design je velice podobný, stejně tak i rozměry nejsou o moc větší. Větší ale jsou, konkrétně 22,4 × 22,4 × 5,1 cm, přičemž hmotnost činí 1,32 kg, tedy jako lehký moderní notebook. Pokud si neumíte udělat obrázek o velikosti na základě fotografií, vězte, že projektor uklidíte i do menšího batůžku bez větších problémů. ViewSonic M2 rozhodně není miniaturní, ovšem tomu odpovídá výbava, slovem kompaktní jej však směle označit můžeme.

ViewSonic M2

Projektor se prodává v zajímavé měděno-černé, která je však méně intenzivní než na produktových snímcích. Problém? Naopak, projektor naživo působí hodnotněji. A to i přestože je tělo plastové, aby se zbytečně nezvyšovala hmotnost. Potěší matné provedení a celkově i kvalita plastů.

Oceňujeme integrovaný stojánek.

Ať už si ViewSonic M2 nainstalujete na zeď, připevníte do stojanu skrze standardizovaný závit, nebo si jej postavíte na nízký stolek, stále bude působit velice příjemně. K tomu, aby měl vždy správný úhel, pomůže i integrovaný stojánek, který lze vyklopit ze základny. Pokud je zaklopený, ani o jeho přítomnosti nevíte a slouží jako podložka. Skvěle, to se nám líbí, už žádné podkládání knížkami.

ViewSonic M2

Na čelní i zadní straně je výstup hlasitého reproduktoru, oba mají výkon 3 W a jde o spolupráci se značkou Harman/Kardon. Reproduktory jsou elegantně skryté za jemným děrováním plastového dílu. Na přední straně je pochopitelně také lampa. Není však chráněna krytkou, jen sklem. Je to jeden z ústupků, pro přenášení tak doporučujeme pořídit pouzdro. V případě poškrábání skla by jistě klesla i kvalita zobrazení. Za sklem jsou ještě senzory: jeden pro ochranu zraku, druhý pro ostření.

ViewSonic M2 působí kvalitním dojmem.

Při pohledu na horní stranu vidíme nenápadné logo společnosti, na zádech pak je potřebná konektivita. Jde o USB-C, USB-A 3.0, audiojack, HDMI 2 a slot pro kartu microSD. Dostalo se i na čtečku microSD karet, tlačítko ON/OFF a samozřejmě také napájecí zdroj. Nejde o kompletní výčet, v šuplíčku na spodní straně je ještě USB-A 2.0 pro Wi-Fi dongle a servisní konektor microUSB. Tento model nemá integrovanou Wi-Fi, je řešená právě USB donglem, který je ale dodáván už v základním balení.

Nechybí tu něco? Ano, ovládací tlačítka. Pro ovládání musíte využít dodávaný ovladač, případně mobilní aplikaci. To je trochu škoda, pokud ovladač zapomenete a telefon se vám vybije, budete mít smůlu.

ViewSonic M2

Celkově působí ViewSonic M2 velice kvalitním dojmem a neutrální design s minimem rušivých detailů nás potěšil. Zamrzí jen chybějící ovládání přímo na projektoru, v tomto ohledu má třeba již zmíněný XGIMI Polar navrch.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • subtilní rozměry
  • rozumná hmotnost
  • matné plasty
  • standardizovaný závit
  • integrovaný stojánek
Nelíbilo se nám
  • chybí ovládání přímo na projektoru

Ovladač: nutnost

ViewSonic M2 budete nejčastěji ovládat přibaleným Bluetooth dálkovým ovladačem, pokud tedy nejste příznivci mobilních aplikací. Ten je plastový, černý a docela dobře padne do ruky. Oceňujeme, že výrobce použil klasické AAA baterie, pro fungování jsou potřeba dvě. Co se týká funkčnosti, nijak nepřekvapí. Nabízí tlačítko ON/OFF, přepnutí zdroje, automatické ostření, tlačítko volby, nastavení, kruhový ovladač, šipku zpět a tlačítko Home. Skrze ovladač můžete regulovat i hlasitost, spustit internetový prohlížeč či nastavení Bluetooth.

ViewSonic M2

Tlačítek je tu více než dost, prvních pár dnů se tedy budete orientovat. Tlačítka se tisknou dobře, ovšem rozvržení bychom si představovali trochu lepší. Konkrétně spojení tlačítka „zpět“ a „domů“ se nám moc nelíbí, většinou máte snahu tisknout tlačítko uprostřed tohoto bloku. Chybí nám také akcelerometr, kterým se chlubí například ovladač projektoru XGIMI. Tím by mohl ViewSonic nahradit myš.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • tlačítka se dobře tisknou
  • podpora Bluetooth
Nelíbilo se nám
  • chybí akcelerometr
  • tlačítka jsou blízko u sebe

Obraz a funkce: to se nám líbí

Projektor M2 od ViewSonic nabízí LED lampu s technologií DLP a se svítivostí 1 200 LED lumenů. To je dostatečné pro promítání v mírně zatemněné místnosti, nepočítejte však s tím, že by projektor nahradil televizor přes den v bytě s přímým slunečním svitem do místnosti. Dalším důležitým faktorem při výběru by mělo být nativní rozlišení. To je maximální možné rozlišení, které dokáže projektor nejenom zpracovat, ale také zobrazit. Některé projektory se sice chlubí vysokým rozlišením, avšak reálný obraz má rozlišení nižší. V případě ViewSonic jde stále o nadprůměrné nativní rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, tedy plnohodnotné Full HD, kterým se chlubí i projektory XGIMI. Co se týká možnosti zpracování obrazu, ViewSonic si poradí až se 4K, které následně převede na Full HD. Zmínit musíme i kontrastní poměr 3 000 000 : 1, což je skvělá hodnota, potěší i technologie Cinema SuperColor+ pro lepší pokrytí barevného spektra. ViewSonic M2 si poradí i s HDR a 3D, stačí dokoupit vhodné DLP Link brýle v ceně zhruba jednoho tisíce korun.

Nebudeme vás napínat, kvalita obrazu je výborná, pokud projektoru pomůžete se světelnými podmínkami. Stačí zatáhnout rolety, respektive místnost zatemnit, úplná tma zapotřebí není. Barvy jsou živé, kontrastní, skvěle funguje také automatické ostření. V momentě, kdy projektor položíte na stůl, případně umístíte do stojanu, automaticky zaostří a během 5 vteřin je hotovo. Pokud s ním pohnete, automatické ostření se spustí znovu.

ViewSonic M2

ViewSonic podporuje automatickou korekci zkreslení, ovšem nefunguje zcela ideálně, někdy musíte projektoru pomoci. Korekce zkreslení je možná skrze nastavení, přičemž horizontálně lze upravit +/-30°, vertikálně pak +/-40°. A abyste dosáhli maximální úhlopříčky 254 centimetrů, musíte projektor umístit 2,7 metru daleko od stěny či projekčního plátna. My však doporučujeme úhlopříčku 80 palců (tedy asi 2 metry). To je totiž hodnota, kdy si ViewSonic M2 zachovává kvalitní barevné podání, od stěny či projekčního plátna by v takovém případě měl být vzdálen cca 2,2 metru.

ViewSonic M2
Projekční vzdálenost 2,2 metru zpřístupní úhlopříčku 2 metry (80 palců)

Pochvalu zaslouží i dvojice 3W reproduktorů od Harman/Kardon. Hlasitost je velice slušná a zvuk se navíc ani při opravdu vysoké hlasitosti nijak nedegraduje, k filmům jde tedy o skvělý doplněk.

Zastavíme se ještě u zajímavé funkce Ochrana zraku. Pokud ji v nastavení aktivujete, díky senzoru vedle lampy projektor pozná, když se někdo/něco v blízkosti lampy pohybuje (přímo konkrétně vy) a ztlumí jas na minimum, přičemž se automaticky objeví hláška, že jde o funkci ochrany. Vy se tak nemusíte bát, že by například vaše nezbedné dítko kontrolovalo lampu a poškodilo si zrak.

Jednu nevýhodu jsme při používání projektoru ViewSonic M2 přesto pozorovali. Jde o interpolaci snímků, respektive fakt, že se ViewSonic snaží rychlé a trhané scény dopočítat a udělat je plynulejší. To je neduh, který známe z některých televizorů. Tato funkce bohužel nelze prozatím v nastavení vypnout. Při sledování TV či videí nejde o velký problém, u starších filmů či naopak novějších her ale působí efekt méně přirozeně.

ViewSonic M2

Důležitými faktory je i spotřeba a hlučnost. Co se týká hluku, za celou dobu testování projektor nespustil větráčky na maximum, kdy jsou již poměrně dost slyšitelné. Co se týká spotřeby, výrobce udává 74 W. Pokud se podíváme na spotřebu dnešních televizorů s větší úhlopříčkou, dostaneme se i na dvojnásobné hodnoty.

Líbilo se nám
  • kvalitní obraz
  • LED technologie
  • automatické ostření
  • kvalita zvuku
  • tichý

Prostředí operačního systému: Android přítomen

Prostředí je založeno na Androidu s velice jednoduchým launcherem (nadstavbou). U projektoru to tolik nevadí, přesto jsme očekávali něco trochu jiného. Základní obrazovku tvoří hlavní část, kde naleznete předinstalované aplikace od výrobce, odkaz na HDMI či USB zdroje a také pruh s vámi nainstalovanými aplikacemi. Ty můžete nainstalovat skrze aplikaci Aptoide, ovšem zde jich bohužel moc nenajdete.

Android

Obchod Play k dispozici není, takže musíte instalovat skrze .apk balíčky. To není velký problém, integrovaný správce souborů vám je ochotně nainstaluje, na rozdíl od projektorů XGIMI, kde bylo nutné zvolit krkolomnější cestu. Většina aplikací se ale bohužel i přes bezproblémovou instalaci nespustila. Máme ale řešení – stačí nainstalovat alternativní launcher, například oblíbený HALauncher, který je k dispozici zdarma. Následně již nebyl problém spouštět téměř jakoukoli aplikaci, například Sledování TV, které zpřístupní klasické televizní stanice.

ViewSonic M2

Líbí se nám také možnosti bezdrátového zrcadlení obsahu z jiného zařízení. ViewSonic si rozumí i s produkty Apple, protože se tváří jako Apple TV, a to hned od prvního zapnutí a nastavení Wi-Fi sítě. Kladně hodnotíme i přehlednost prostředí a nastavení.

Líbilo se nám
  • snadné prostředí
  • možnost instalace aplikací
Nelíbilo se nám
  • nutnost stažení alternativního launcheru pro spouštění dalších aplikací

Zhodnocení: nezklamal

Projektor ViewSonic M2 je k dispozici za 19 tisíc korun, za tuto cenu nabídne kompaktní rozměry, slušný výkon i možnost instalace vybraných aplikací. Lehce nás zklamala chybějící tlačítka pro ovládání přímo na projektoru a trochu krkolomné spouštění ručně nainstalovaných aplikací skrze .apk balíček. Celkový dojem je však pozitivní, projektor navíc dobře vypadá, a tak vám na cestách ostudu neudělá. Cena odpovídá kompaktnosti i svítivosti lampy, takže nákup můžeme doporučit.

Klady
  • solidní výkon
  • kompaktní rozměry
  • výklopný stojánek
  • funkce ochrany zraku
  • reproduktory Harman/Kardon
  • podpora Bluetooth a Wi-Fi
  • Android uvnitř (možnost instalovat aplikace)
  • zrcadlení obrazu (včetně AirPlay)
  • dobrá konektorová výbava včetně USB-C
Zápory
  • chybí tlačítka přímo na projektoru
  • pomalejší prostředí
  • vyšší cena