Vocolinc Smart Air Purifier VAP1
test

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Kamarádí s HomeKitem
1

Na trhu existuje spousta čističek vzduchu, pokud ale chcete takovou, která se napojí na vaši chytrou domácnost, výběr se výrazně ztenčí. A když chcete napojení na Apple HomeKit, nastává poměrně velký problém. Naštěstí i takové čističky existují – například ta od značky Vocolinc, která se na příslušenství s podporou HomeKitu soustředí. Jak si vedla v našem dlouhodobém testu?

Na značku Vocolinc narazil asi každý majitel Apple produktů, který si chtěl vybudovat chytrou domácnost na HomeKitu. Vocolinc totiž nabízí produkty za přijatelné ceny právě s napojením na HomeKit. Není totiž žádným tajemstvím, že certifikace pro Apple HomeKit něco stojí, takže je podpora tohoto protokolu stále poměrně výjimečná, alespoň v dostupnějších cenových patrech.

Vocolinc dokazuje, že i kvalitní produkty s podporou Apple HomeKit mohou být dostupné za rozumné ceny. Takže na test jsme si rovnou vzali to největší, co Vocolinc ve své nabídce má – chytrou čističku vzduchu Smart Air Purifier VAP1.

Technické parametry Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Rozměry 560 × 29 × 29 cm
Hmotnost 8,3 kg
Výkon 42 W
Vhodný pro prostor do 60 m²
Počet rychlostí 5
Režimy automatický, noční, manuální, dětská pojistka
Minimální a maximální hlasitost 30/63 dB
Podpora HomeKit/Google Asistent/Amazon Alexa ano/ano/ano
Konektivita 2,4GHz Wi-Fi
Cena čističky 9 999 Kč
Cena filtrů 1 999 Kč

Obsah balení: vše tu je

V poměrně velké krabici dostanete kromě čističky také dvojici filtrů a návod. Zdá se vám to málo? Jde o čističku, ne telefon, takže obsah balení je odpovídající. Hned na úvod zmiňme, že dvojice filtrů vyjde na 2 tisíce korun.

Konstrukční zpracování: velká a elegantní

Čističku v interiéru rozhodně nepřehlédnete kvůli rozměrům 56 × 29 × 29 cm, její hmotnost pak činí 8,3 kg. Vzhledem k tomu, že ji budete přenášet spíše výjimečně, v tom problémem nevidíme, navíc působí lehčím dojmem. Design je vcelku originální, za to Vocolinc vděčí sázce na detaily. Na vrchní části je pod mřížkou ukrytý ventilátor, který vyhání očištěný vzduch z čističky ven. Tato část je šedá a pochopitelně plastová. Vocolinc však nezůstal u nudné mřížky, pokud se na ni podíváte zboku, povšimnete si vlnkového provedení, což působí hezky na pohled.

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Na vrchní části jsou dále do půlkruhu rozmístěné senzory, kterými lze čističku ovládat. Nejde o tlačítka, ale o moderní dotykové plošky. Jsou podsvícené poměrně výraznou zelenou barvou, alespoň je nepřehlédnete. Některé senzory reagují na pouhý dotek, na jiných je nutné prst držet déle, například na vypínacím/zapínacím tlačítku. Pomocí senzorů můžete nastavit zámek (uzamknutí zvoleného režimu), časovač, noční režim, intenzitu čištění i spustit automatický režim. Je zde ještě tlačítko pro výměnu filtru (čistička pozastaví provoz) a tlačítko, kterým změníte stupně Celsia na stupně Fahrenheita.

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Dominantou čističky Smart Air Purifier VAP1 je přitom displej na přední straně. Je velký 5,1". Takový menší smartphone. Není barevný, ani dotykový, ale informuje o všem potřebném. Ve výchozím stavu ukazuje počet polétavých částic (PM 2.5 v µg/m³), vlhkost, teplotu a stav filtrů. Jas displeje lze regulovat skrze aplikaci, je možné jej i úplně vypnout. To samé platí pro LED pruh pod displejem. Pokud čistička pracuje jak má, po většinu času uvidíte zelenou barvu, ovšem při zhoršené kvalitě vzduchu se tento pruh zbarví do oranžova/červena. Barva odkazuje na množství nebezpečných částic ve vzduchu, odpovídá tedy ukazateli PM 2.5 na displeji.

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Na přední straně pak najdeme ještě štítek pro nastavení HomeKitu a štítek s názvem výrobce. Bočnice jsou děrované, což je logické, nachází se zde filtry za výklopnými dvířky s magnety. Ty drží velmi poctivě, přesto není problém dvířka otevřít a filtry vyměnit pouhým zatažením za textilní držátko. Jakmile dvířka otevřete, čistička automaticky ukončí provoz, aby nedošlo k zanesení vnitřního ventilátoru. Ihned poté, co dvířka uzavřete, se čistička opět vrátí do původně nastaveného režimu čištění. Zadní strana už tolik zajímavá není – za dvířky ale je ukrytý senzor teploty a vlhkosti.

Na pohled působí čistička velmi hezky a kvalitně. Líbí se nám kombinace šedé a bílé, stejně jako velký displej, který je viditelný i na dálku. Možná někomu může vadit nastavený font, který vypadá jak na kalkulačce, na druhou stranu se mu nedá upřít dobrá čitelnost a o tu jde především.

Líbilo se nám
  • elegantní provedení
  • kvalita zpracování
  • velký displej
  • senzory
Nelíbilo se nám
  • lehce zastaralý font displeje

Párování s aplikací: je to snadné

Standardně je pro produkty Vocolinc dostupná aplikace se stejným názvem. Existuje varianta pro iOS a Android. Současně je možné u majitelů Apple produktů tuto aplikaci zcela ignorovat, protože prvotní nastavení lze provést i skrze aplikaci Domácnost, která zastřešuje chytré produkty s podporou protokolu Apple HomeKit.

Aplikace pro iOS je zastaralá

Začneme aplikací Vocolinc pro iOS. Zde budeme spíše kritičtí. Aplikace se za posledních několik let nezměnila, její prostředí působí zastarale a není přehledné. Problém vidíme také v nedokonalé lokalizaci. Přesto se Vocolinc pro iOS snaží, zastřešuje i produkty, které nepatří do rodiny Vocolinc. Aplikace je totiž napojená na Domácnost, ze které si „bere“ spárované produkty a ty umožní ovládat. Zpočátku tedy budete lehce překvapení, že v aplikaci (jako v našem případě) najdete například možnost ovládat zámek Nuki Smart Lock 2.0. Nicméně k tomu nevidíme žádný důvod.

Když otevřeme aplikaci, objeví se domovská obrazovka, která nabízí pohled na počet polétavých částic, vlhkost, teplotu, stav připojení k Wi-Fi a ikonku znázorňující filtr. Pokud změní barvu, je třeba filtr vyměnit. Čističku také můžete jedním kliknutím vypnout/zapnout, dostat do režimu spánku, případně nastavit automatický/manuální režim plynulým pojezdem. V další části je možné nastavit automatické vypnutí/zapnutí ve zvolený čas a den. V poslední části Nastavení je možné čističku synchronizovat s VOCOlinc Cloudem, zjistit sériové číslo, nutnost aktualizace, případně zařízení odstranit.

Nebudeme vám nic nalhávat, aplikace nároky na dnešní standardy nesplňuje. Chybí například informace o stavu filtrů a ani napojení na VOCOlinc Cloud nezpřístupní možnost čističku ovládat vzdáleně mimo síť Wi-Fi, případně mimo napojení na bránu v podobě iPadu či Apple TV. Jinak řečeno, mimo domov čističku ovládat nemůžete, pokud nevyužijete služeb HomeKitu a domácího centra.

Nastavení HomeKitu

Plynule se tedy přesuneme do aplikace Domácnost. Pokud totiž nastavíte čističku v aplikaci Vocolinc, průvodce ji zároveň nastaví do Domácnosti. Zde je možné čističku ovládat posuvníkem, případně ji můžete vypnout/zapnout. Na samostatných kartách (pokud chcete) se objeví informace o teplotě a vlhkosti. Možná se ptáte, proč byste měli využívat aplikaci Vocolinc, když stejně dojde automaticky k propojení s aplikací Domácnost. Bohužel ale skrze Domácnost nejde regulovat jas displeje a notifikačního proužku pod ním, ani nelze nastavit režim Noc, kdy displej pohasne zcela a veškeré podsvícení se vypne, aby u spánku nerušila. Skrze Siri můžete čističku zapnout/vypnout, případně nastavit intenzitu ve 20% krocích (20, 40, 60, 80, 100 %).

Povedenější je aplikace pro Android.

Povedenější je aplikace pro Android. Nabízí modernější prostředí a kromě věcí, které zvládne verze pro iOS, ukáže i stav filtrů a zároveň můžete čističku ovládat skrze cloud, tedy přes mobilní data klidně z druhé strany zeměkoule. Aplikace je přehledná, nabízí správu podsvícení displeje a umožní nastavit automatickou regulaci jasu displeje. Tuto možnost ale příliš nedoporučujeme, displej pak může problikávat ve snaze nastavit ideální hodnoty. Dodáme, že čistička se s vaším chytrým telefonem spojuje skrze Wi-Fi 2,4 GHz, Wi-Fi 5 GHz chybí.

Líbilo se nám
  • snadné párování (i s protokolem HomeKit)
  • moderní aplikace pro Android
  • možnost vzdáleného ovládání (Android, iOS jen s mostem)
Nelíbilo se nám
  • aplikace pro iOS je zastaralá

Funkce: vyčistí i velký pokoj

Čistička má hned dva filtry, přičemž jsou kombinované, aby zachytily maximum polétavých částic ve vzduchu. Filtr je složený z pěnového předfiltru, který zachytává největší částice (vlasy, srst, velké prachové částice), HEPA filtru H12, jenž eliminuje choroboplodné zárodky, takže vhodný pro alergiky, a uhlíkového filtru. Ten odstraní například toxický formaldehyd, který se může uvolňovat třeba z nového nábytku či plastu. Trojitá vrstva má zaručit, že čistička odfiltruje až 99,97 % malých částeček jako jsou viry, bakterie, zvířecí chlupy, prach, alergeny, plyny. Vocolinc uvádí, že v našich podmínkách vydrží filtr zhruba 6 až 9 měsíců, poté je nutná výměna. Filtry nejsou zrovna levné, oba přijdou na 2 tisíce korun a jejich dostupnost je prozatím omezená, očekává se naskladnění v listopadu tohoto roku.

Filtry nejsou zrovna levné.

Rychlost průtoku vzduchu je 500 m³/hodinu (120 m³/h v případě formaldehydu), běžně velkou místnost okolo 20 m² zvládne vyčistit do 10 minut. Čistička v případě automatického režimu detekuje stav vzduchu a pokud se nečistoty nahromadí (což lze skvěle otestovat zapálenou cigaretou), postupně nastaví maximální výkon. Zplodiny z cigaretového kouře čistička odfiltrovala asi za 5 minut, přičemž dalších 5 minut trvalo, než zmizel i charakteristický zápach. Zde se hodí upozornit, že na maximální výkon je čistička velmi hlasitá. Výrobce udává zhruba 63 dB, ovšem troufneme si říci, že je to ještě o trochu více. Na druhou stranu, v základním režimu činí hlasitost jen 30 dB, takže může být čistička bez problému v provozu i přes noc a nikoho nebude rušit.

Výměna filtrů je snadná, ale drahá

Vocolinc uvádí, že čistička je vhodná pro místnosti do velikosti 60 m². To znamená, že pokud máte čističku v obývacím pokoji a vedle je i ložnice, vcelku spolehlivě dokáže obstarat oba pokoje.

Oceňujeme, že přímo skrze čističku lze nastavit i režim zámku, který uzamkne aktuální nastavení, aby například vaše ratolest neměnila úroveň čištění. To lze nastavit v 5 krocích, přičemž první stupeň je vhodný po celý den, druhý stupeň se hodí na pročištění po návratu domů a maximální stupeň opravdu jen v případě velkého zamoření. Nám se vyplatilo nechat čističku fungovat na automatický režim, přepínání režimů zvládá okamžitě.

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Čističku je možné ovládat nejen skrze Apple HomeKit, tedy aplikaci Domácnost, ale podporuje i hlasové ovládání pomocí Google Asistenta a Amazon Alexy. Stačí vyhledat nové zařízení a přidat jej do vaší virtuální domácnosti. I zde jsou však možnosti omezené, čističku můžete vypnout/zapnout, případně nastavit stupeň čištění.

Líbilo se nám
  • vysoká účinnost
  • snadná výměna filtrů
  • uhlíkový filtr
Nelíbilo se nám
  • drahé filtry

Zkušenosti: čistý vzduch za minutku

Čističku jsme testovali v mezonetovém bytě s okny na server a východ, přičemž vzhledem ke střešním oknům je v bytě poměrně prašno. Navíc je z hlavního obývacího pokoje po schodech přístup do kuchyně a ložnice, takže jde o vcelku velký otevřený prostor. To zaznamenala i čistička, která se ihned po zapnutí automaticky aktivovala na nejvyšší režim a zhruba hodinu vzduch čistila. Po určité době se však přepnula do nejnižšího režimu, ve kterém pracovala až na výjimky po celou dobu testu. Čas od času ji rozdráždilo použití parfému/deodorantu, občas absorbovala výpary z kuchyně, ovšem vzduch vždy pročistila velmi rychle a na maximální otáčky se spustila jen výjimečně.

Vocolinc Smart Air Purifier VAP1

Pocitově se v prostoru s čističkou lépe dýchalo a polétavý prach se tolik neusazoval, což šlo nejvíce vidět v okolí čističky, kde je obývací stěna s televizorem. Nepatřím sice mezi alergiky, ovšem vzduch byl vždy čistý, což nejlépe zjistíte, když do prostoru přijdete z venku. Zvlášť užitečná pak může být čistička pro majitele domácích mazlíčků – kdy si na jejich pachy za nějakou dobu zvyknete, ale návštěvám příjemné být nemusí. S tím je konec.

S čističkou jsme neměli problém ani usínat. Jakmile jsme nastavili noční režim, všechna světla pohasla a čistička se spustila na nejnižší rychlost. Stále však udržovala v místnosti příjemný vzduch, což zvláště v noci vaše tělo ocení.

Líbilo se nám
  • příjemně tichá
  • skvěle fungující automatický režim

Zhodnocení: drahá, ale poctivá

Testování nás bavilo. Pokud patříte mezi uživatele Apple produktů, oceníte podporu protokolu HomeKit, čímž je čistička výjimečná. I bez toho však jde o skvělý produkt, který udržuje prostředí u vás doma zdravé a o to tu jde především. Oceňujeme elegantní design, intuitivní ovládání, přehledný displej i automatický režim, díky kterému se nemusíte o nic starat.

Některé drobnosti nás ale i trochu zklamaly. Jmenovitě jde o nepříliš povedenou aplikaci pro iOS a vcelku drahé filtry, které navíc ještě stále nejsou běžně k dispozici. A pak tu máme cenu. 10 tisíc korun je samo o sobě dost, ovšem investice dalších dvou tisíc jednou za půl až 3/4 roku, to už si někteří mohou rozmyslet a investovat spíše do levnějšího produktu. Pokud však Vocolinc Smart Air Purifier VAP1 zakoupíte, chybu neuděláte. Dostanete čističku, která opravdu funguje, dobře vypadá a hlavně, nemusíte se o její provoz (až na výměnu filtrů) vůbec starat.

Klady
  • vysoký výkon při čištění
  • elegantní design
  • kvalitní zpracování
  • přehledný displej
  • ovládání skrze hlasové asistenty
  • podpora Apple HomeKit
  • snadné párování i nastavení
  • intuitivní ovládání
  • skvěle fungující automatický režim
  • trojitý filtr
Zápory
  • cena a dostupnost filtrů
  • vyšší pořizovací cena
Diskuze ke článku
MrGardenRoute
MrGardenRoute
Ačkoliv většinou původním čínským výrobkům moc nefandím, tak bych konstatoval, že to je v mnoha věcech další nepříliš povedená kopie Mi (Xiaomi) Air Purifier, která je na trhu již v další verzi. V tomto asi bude zaujatý, protože v mé domácnosti jich máme hned několik v obou verzích.

Naprosto šílená cena (vč. cen filtrů), např. ve srovnání se zmíněnou Mi Air Purifier.
A pokud cenu omlouvají jako daň za možnost připojení k Apple HomeKitu (btw. odfláklé), tak to je pořádné chucpe...:-(

Doporučuji každému vyzkoušet Xiaomi, jehož integrace např. do Google Home nebo Amazon Alexa je skvělá.

Škoda, že redakce test neprovedla jako srovnávací s Mi a dalšími, takovýchto review je po netu (např. Y.T.) mraky a daleko relevantnějších.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze