Vodafone TV
test

Vodafone TV

Sledujte televizi kdykoliv a odkudkoliv
2

Uvažujete o pořízení digitální televize? Pak by vaší pozornosti neměla uniknout nová Vodafone TV. Obyčejně vypadající krabička toho totiž dokáže nabídnout mnohem více, než by se mohlo na první pohled zdát.

V dnešním testu se zaměříme na instalaci set-top boxu, ovládání, funkce Vodafone TV (včetně aplikace pro chytré telefony a tablety), ceny a zhodnocení služby jako takové. Jaké jsou silné a slabé stránky Vodafone TV?

Obsah balení a instalace

V bílé krabičce najdeme vše potřebné, tedy samotný set-top box s odpojitelným napájecím zdrojem, dálkový ovladač (s přiloženou dvojicí AAA tužkových baterií), ethernetový kabel o délce 2 metry, stejně dlouhý HDMI kabel a také základní příručky.

Vodafone TV

Z předcházejícího odstavce je vám již asi jasné, že instalaci set-top boxu zvládne opravdu každý včetně technických antitalentů, neboť je vše důležité přiloženo v balení a krabičku stačí pouze zapojit. Jako jediná překážka se může jevit situace, kdy nemáte v blízkosti televize router, ze kterého byste dostali internet do set-top boxu. V takovém případě lze samozřejmě pořídit delší ethernetový kabel, kterým set-top box připojíte.

Instalaci set-top boxu zvládne i technický antitalent.

Elegantnějším řešením je však pořídit takzvaný PowerLine adaptér, který zastrčíte do nejbližší elektrické zásuvky, který následně propojíte se set-top boxem. Cena adaptérů PowerLine se pohybuje od několika stovek přibližně do dvou až tří tisíc korun. Osobně doporučuji nakoupit v cenové relaci zhruba tisíc korun, kdy seženete již kvalitní adaptér od renomovaného výrobce. Bezdrátové propojení přes Wi-Fi bohužel není k dispozici.

Ovládání a uživatelské prostředí

Ovládání Vodafone TV probíhá pomocí přibaleného dálkového ovladače, který má na délku 19 centimetrů a na šířku přibližně 4,5 cm. Černý ovladač je vyroben převážně z matného plastu s několika detaily v lesklém provedení, nabízí jistý stisk tlačítek a vcelku dobře padne do dlaně. Spodní stranu pak zdobí decentní, takřka neviditelné logo společnosti Vodafone. Kromě směrových tlačítek, dedikovaného tlačítka pro menu nebo vyhledávání zde najdeme také samostatné tlačítko pro spuštění/přerušení nahrávání pořadů.

Uživatelské prostředí Vodafone TV je přehledné a během pár minut se v něm snadno zorientujete. Zkrátka řečeno, pokud jste doposud měli čest s ovládáním novější televize, rozhodně nebudete tápat. Problém se rychle zorientovat podle mého názoru nebudou mít ani starší uživatelé, pokud náhodou přemýšlíte, že set-top box pořídíte například prarodičům.

Funkce Vodafone TV

Vodafone TV nabízí celou řadu funkcí, z nichž pravděpodobně hlavní je možnost zpětného přehrávání. Utekl vám oblíbený pořad? Nevadí, můžete si jej zpětně přehrát. Takto se můžete dostat k obsahu, který byl odvysílán až sedm dní nazpět. Samozřejmě si můžete vámi vybrané pořady rovněž nahrávat (takto lze uložit až 100 hodin obsahu), případně je označit jako „Chci vidět“, čímž se uloží do příslušné sekce a později se k nim můžete vrátit. Užitečná je rovněž funkce doporučení na míru, kdy vám služba nabídne obsah na základě vašich preferencí.

Vodafone TV
Set-top box podporuje HDMI 2.0, je 4K ready a chlubí se Dolby Atmos.

Pochopitelně nechybí ani možnost rodičovské kontroly či dokonce dedikovaná sekce pro děti s názvem Kids. Zde mají vaše ratolesti k dispozici samostatné uživatelské prostředí a přístup pouze k vybraným pořadům pro děti. Navíc je možné v sekci Kids vytvořit hned několik dětských profilů, například pro děti různého věku. O to, že se dítě nedostane mimo dětský režim, se stará PIN kód, který si uživatel nastaví. Kompletní výčet funkcí Vodafone TV můžete najít na stránkách společnosti Vodafone případně v průvodci uživatelským prostředím, jenž je i v balení.

Vodafone TV

Na závěr v krátkosti zmíním technické nároky služby Vodafone TV. Přestože jsem Vodafone TV testoval v bytě s rychlostí připojení přibližně 150 Mb/s, ke správnému fungování a přenosu v HD kvalitě by měla postačit rychlost pouhých 7 Mb/s a pro sledování v SD kvalitě pak 3 Mb/s. Samotný set-top box podporuje HDMI 2.0, je 4K ready a chlubí se také certifikací pro prostorový zvuk Dolby Atmos.

Vodafone TV aplikace

Jak stojí v podnadpisu recenze, Vodafone TV lze sledovat kdykoliv a odkudkoliv (pochopitelně však máte-li k dispozici internet), což je možné díky samostatné aplikaci Vodafone TV. Ta je dostupná pro iOS i Android. Aplikaci jsem testoval na obou systémech a fungovala po většinu času příkladně. Několikrát jsem však bohužel narazil na pomalejší reakce, případně delší načítání televizního kanálu či trhání obrazu, a to i při kvalitním internetovém připojení.

Vodafone TV
Aplikace Vodafone TV má své mouchy.

Obraz bohužel nelze roztáhnout na celý displej, takže se budete muset smířit s černými pruhy po stranách (u tabletů pak nahoře a dole). Co se mi naopak líbilo, je intuitivní funkce „swoosh“, díky které lze pořad sledovaný na telefonu či tabletu jednoduchým gestem (přejetím dvěma prsty po obrazovce směrem nahoru) spustit na televizi.

Cena

Základní cena Vodafone TV startuje na 150 Kč měsíčně a odvíjí se primárně od počtu zpřístupněných kanálů. Nejlépe vybavené předplatné „Komplet“ vyjde na 600 korun měsíčně (včetně videotéky HBO GO v ceně). Uvedené ceny již naštěstí obsahují poplatek 70 Kč za nájem set-top boxu. Pokud si však budete chtít pořídit dodatečný set-top box, musíte počítat s dalšími měsíčními náklady. Kompletní přehled cen a dostupných programů najdete na stránkách vodafone.cz.

Vodafone TV

Zhodnocení

Vodafone TV představuje zajímavou alternativu pro všechny, kteří přemýšlí o pořízení internetové televizi – nechybí pokročilé funkce, dětský režim, možnost nahrávání pořadů ani aplikace dostupná pro iOS i Android. Oceňuji také širokou nabídka televizních kanálů, na základě které je primárně stanovena cena. Právě ta se může zdát některým méně náročným uživatelům, kteří by si vystačili pouze se základní programovou nabídkou, vyšší. V takovém případě doporučuji prostudovat „skrytou“ nabídku Sledování TV, o které jsme vás informovali na mobilenet.cz.

Klady
  • široká nabídka televizních kanálů
  • aplikace pro iOS i Android
  • intuitivní prostředí
  • bohaté funkce
Zápory
  • aplikace Vodafone TV má své mouchy
  • pro nenáročné diváky mírně vyšší cena
  • absence možnosti připojení přes Wi-Fi
Diskuze ke článku
Míra
Velký nedostatek je, že televizi nelze přehrávat na na počítači, což konkurence umožňuje naprosto běžně. Proč sledovat film na telefonu, když by se mohl sledovat na monitoru?
?
Dobrý den,

z mého pohledu je datový tok na 4K rozlišení strašně málo. Další problém je, že si settopbox nemůžete koupit, ale každý měsíc musíte platit výpalné 70Kč za každý settopbox. Vodafone převzal UPC se všemi nectnostmi které UPC mělo, jako je výše zmíněné tlačení do placení výpalného namísto prodeje hardwaru, když chci na webovkách informace, musím zadat adresu!, výpadky služeb jsou častější než dříve, vyřízení reklamací je v řádu dnů a týdnů, zjistit kolik stojí nový ovladač k settopboxu je úkol hoden detektiva a stejně to nezjistíte, sleby jen pro nově lapené zákazníky, atd.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze