XGIMI Z6 Polar
test

XGIMI Z6 Polar

Silný, přesto kompaktní

V uplynulých měsících jsme pro vás otestovali projektor XGIMI H1 a vcelku nedávno také druhou generaci XGIMI H2. Dnes se podíváme na levnější kousek, který však nepolevuje co se funkcí týká. Navíc se snaží zaujmout opravdu subtilními rozměry, které z XGIMI Z6 Polar dělají projektor na cesty.

S projektory XGIMI jste se na fZone.cz již mohli setkat. Od této značky jsme pro vás totiž testovali to nejlepší, co nabízí – model XGIMI H1 a následně také druhou generaci XGIMI H2. Vzhledem k ceně převyšující 25 tisíc korun přeci jen nejde o projektor do každé domácnosti, a tak nebude na škodu podívat se i na levnější modely výrobce.

A začneme projektorem XGIMI Z6 Polar, který, seč s ústupky, bojuje proti svým dražším sourozencům především příjemnější cenou okolo 17 tisíc korun. V dnešní recenzi si odpovíme na otázku, pro koho je Z6 Polar nejvhodnější a zda přeci jen není lepší nápad došetřit a pořídit si právě některý z vyšších modelů patřících do modelové řady „H“.

Za zapůjčení projektoru XGIMI Z6 Polar a originálního příslušenství v podobě podlahového stojanu a 3D aktivních brýlí děkujeme oficiálnímu zastoupení společnosti XGIMICZ.cz.

Technické parametry XGIMI Z6 Polar

Rozměry 193 × 193 × 48 mm
Hmotnost 793 gramů
Typ lampy LED, technologie DLP
Světelný tok 700 ANSI lumenů
Životnost lampy 30 000 hodin
Kontrast 4 001 : 1
Nativní rozlišení Full HD (1 920 × 1 080 pixelů)
Maximální úhlopříčka 180 palců, tedy asi 4,6 metru
Vertikální korekce zkreslení ± 40 °
Horizontální korekce zkreslení ± 40 °
Automatická korekce zkreslení ne
Automatické ostření ano
Podpora 3D ano
Poměr stran nativní 16:9, 4:3 podporováno
Konektorová výbava 1× USB 2.0, 3,5mm audiojack, 1× HDMI
Bezdrátová komunikace dvoupásmová Wi-Fi, Bluetooth 4.0
Zrcadlení obrazovky AirPlay, DLNA
Procesor 4 × 1,75 GHz, MStar 6A838, Cortex-A53
Grafický akcelerátor ARM Mali-T820 MP4
RAM 2 GB DDR3
Interní paměť 8GB úložiště flash eMMC
Hlučnost <28 dB
Spotřeba (typická) 65 W
Operační systém Android 6
Cena 17 000 Kč s DPH

Obsah balení: základ

V krabici od výrobce nalezneme pouze základ. Kromě samotného projektoru je to také ovladač a adaptér do elektrické sítě spolu s prodlužujícím kabelem. Nabíjecí adaptér je o poznání menší než v případě projektorů XGIMI H1/H2, blíží se adaptéru pro klasický notebook, což oceníte především při převážení. Dostalo se i na základní dokumentaci.

XGIMI Z6 Polar
Nabíječka již není velkou cihlou

Konstrukční zpracování: úplně jiný svět

Zatímco v recenzi XGIMI H2 jsme v podstatě srovnávali design s projektorem první generace, Z6 Polar působí už na první pohled jako úplně jiný projektor. Rozměry jsou velice kompaktní, jde o kvádr o rozměrech 19,3 × 19,3 cm a tloušťka činí pouhých 4,8 cm. Díky tomu je opravdu skladný a bez obav si dokážeme představit, že jej čas od času někam převezete, případně přenesete. Hmotnost totiž opět není vysoká, necelých 800 gramů.

XGIMI Z6 Polar

Přídomek „Polar“ může posloužit i jako berlička k barevné variantě, Z6 se totiž prodává pouze v bílém provedení, přičemž celé tělo je z plastu. Ano, projektory z řady H jsou částečně kovové, ovšem to se podepisuje nejenom na vyšší hmotnosti, ale také na ceně. My musíme poznamenat, že ač je Z6 Polar plastový, konstrukce je kvalitní, navíc s matnou povrchovou úpravou. Ano, třeba takový prach budete čistit častěji, než by bylo záhodno, rozhodně však nepůsobí levným dojmem.

Projektor rozhodně nepůsobí levným dojmem.

Ať už si Z6 Polar nainstalujete na zeď, připevníte do originálního stojanu, nebo si jej postavíte na nízký stolek, stále bude působit velice příjemným dojmem. My jsme jej testovali jak volně položený na stole, tak s originálním stojanem od výrobce, který je totožný s tím pro XGIMI H2. Ve všech případech XGIMI Z6 Polar působí skvěle.

Na čele projektoru se nachází výstup hlasitého reproduktoru, který je elegantně skrytý za jemným děrováním plastového dílu. Je zde také lampa, ta však není chráněná krytkou, ale jen sklem. Je to jeden z ústupků, a na přenášení tak doporučujeme pořídit pouzdro, které v balení bohužel chybí. V případě poškrábání skla by jistě klesla i kvalita zobrazení. Za sklem je ještě jeden nenápadný průchod, jde o senzor, který se stará o správné zaostření a také opravu lichoběžníkového zkreslení, kterým Z6 Polar disponuje. Nutné podotknout, že výrobce vyzdvihuje kvalitu skla, které by mělo být odolné vůči poškrábání a také by mělo odpuzovat prach. Nezbývá nám, než výrobci věřit, po čas testování jsme odolnost skla pro jistotu nezkoušeli.

XGIMI Z6 Polar

Při pohledu na horní stranu vidíme nenápadné logo společnosti XGIMI a také dva symboly: + a -. Jde o dotykové plošky, kterými se ovládá hlasitost. Uprostřed je pak černý pásek, který přetéká až na pravý bok. Vršek tohoto pásku je opět dotykový a slouží jako play/pause. Zbytek pásku na pravém boku se chlubí spoluprací společností XHIMI a Harman/Kardon. Levý bok projektoru je holý, zadní část je pak domovem mechanického vypínacího tlačítka, USB a HDMI stejně jako konektoru pro napájení a audio konektor. Přehlédnout nelze také výrazné průduchy pro větrání.

Naši pouť zakončíme na spodní straně. Ta není dle předpokladu plochá, ale vyvýšená uprostřed. Je na ní vystouplá kružnice, která je opatřena gumovými nožičkami, jež projektoru brání posouvat se v případě položení na hladkou podložku. Po celém obvodu tohoto kruhu jsou průduchy, kterými se Z6 Polar rovněž ochlazuje. Přímo uprostřed se nachází také standardizovaný závit pro zašroubování do stojanu.

XGIMI Z6 Polar

Celkově působí Z6 Polar velice kvalitním dojmem a neutrální design s minimem rušivých detailů bychom připodobnili k designu Macu mini od Applu. Podobné jsou jak rozměry, tak také tloušťka. S nadsázkou by se tedy dalo říci, že XGIMI Z6 Polar je Macem mini ve světě projektorů, a to v tom nejlepším smyslu slova.

Na úplný závěr dodáme a připomeneme, že projektor XGIMI Z6 Polar jsme měli možnost testovat s originálním podlahovým stojanem, který má nastavitelnou výšku 31 až 101 cm. Nastavení výšky však nemá na svědomí periskopické řešení tyče, nýbrž skládání různě dlouhých kovových trubek, které se do sebe postupně zašroubovávají a je jich v balení několik. Samotný podstavec je vyztužen kovovým dílem. Do podstavce snadno ukryjete zdroj napájení, přičemž napájecí kabel je rovněž součástí balení. Jedná se o bílou variantu, která lépe koresponduje s kovovou barvou stojanu. První provlečení kabelu trubkou a samotná instalace chvíli zabere, ale celý proces budete dělat zřejmě jen jednou. Stojan je velmi stabilní a má kulatý kloub, kterým snadno nastavíte ideální sklon projektoru. Utažení je zajištěno pomocí kolečka na boku. Celkově se jedná o povedený doplněk v hodnotě asi 3,5 tisíce korun.

Líbilo se nám
  • příjemný design
  • subtilní rozměry
  • příjemná hmotnost
  • matné plasty
  • standardizovaný závit
  • protiskluzové nožky
Nelíbilo se nám
  • lampa není krytá
  • matné plasty se hůře čistí
  • pouze bílá barevná varianta

Dálkový ovladač: plastový, ale šikovný

Stejně jako v případě XGIMI H2 je i v zde ovladač plastový, namísto černé barvy tentokrát použil výrobce bílou, která lépe odpovídá barvě projektoru. Ovladač není čistě bílý, tlačítka jsou černá a ze spodní strany nalezneme šedé víko baterií. Vyzdvihnout musíme také ergonomické provedení, díky zaoblení, které má na svědomí „slot“ pro dvě mikrotužkové AAA baterie. Ovladač padne do ruky naprosto perfektně, je ideálně těžký a také velký. Co se týká funkčnosti, nijak se neliší od toho, se kterým jsme měli tu čest v případě XHIMI H2, což je vlastně dobře. Funguje totiž skvěle a i při náročnějších úkonech se objedete bez externí klávesnice či myši. Samotný ovladač komunikuje s projektorem pomocí Bluetooth, což je praktické.

Dálkový ovladač

Vyznat se v tlačítkách je maximálně snadné. Hned navrchu nalezneme to pro vypnutí/zapnutí, respektive pro změnu režimu. Toto tlačítko je navíc posvícené a signalizuje například prvotní párování ovladače s projektorem, případně aktivní funkci zaostření, ale o tom až později. Hned pod ním nalezneme tlačítko s ikonou myši, která spustí ovládání skrze akcelerometr. Třetí tlačítko slouží pro vyvolání kontextové nabídky a svoji funkci mění podle aplikace, kterou máte zrovna aktivní.

Následuje kruhový blok tlačítek, respektive potvrzovací tlačítko a směrové šipky. Stejně jako zbylá tlačítka je i kruhový blok mírně vyvýšený nad okolní povrch, a tak už není takový problém jej nahmatat jako u ovladače první generace. Pod hlavním ovládacím blokem lze ještě najít tlačítko pro návrat na domovskou obrazovku a šipku zpět, kdy tlačítka kopírují funkčnost těch z operačního systému Android.

Ovladač s projektorem komunikuje přes Bluetooth.

Posledním prvkem hlavní strany je tlačítko pro regulaci hlasitosti, které je opět tvořeno jedním blokem, stejně jako hlavní ovládací prvek se směrovými šipkami. Kromě změny hlasitosti se tímto tlačítkem také zaostřuje projekce. Abyste tlačítko donutili přejít do nového režimu ostření, stačí na spodní hraně posuvným přepínačem „FN“ přejet doprava. Projektor následně pochopí, že nechcete regulovat hlasitost, ale míru zaostření. Jakmile budete se zaostřením projektoru spokojeni, stačí režim změnit stejným posuvným jezdcem.

Líbilo se nám
  • bílé barevné provedení působí svěžím dojmem
  • inteligentní rozmístění prvků na ovladači
  • podsvícené tlačítko pro vypnutí a zapnutí
  • špičkové ovládání skrze akcelerometr v ovladači
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály ovladače

XGIMI Assistant: vaše prodloužená ruka


I když můžete projektor vcelku elegantně ovládat dodávaným ovladačem, XGIMI nabízí i mobilní aplikaci pro iOS a Android. Nese název XGIMI Assistant a je pochopitelně k dispozici zdarma. Komunikuje žel jen anglicky.

XGIMI H2
XGIMI Assistant

Po úvodním párování lze pomocí aplikace nahradit ovladač, přepnout se do režimu touchpadu či instalovat aplikace skrze obchod. Aplikace pomůže i se zaostřením projektoru. Pokud potřebujete vytvořit otisk obrazovky, ani to s XGIMI Assistant není žádný problém. Za dobu své existence vylepšila aplikace svoje prostředí, které působí moderněji. Přibylo i pár funkcí navíc.

Obraz: stále vládne spokojenost

Projektor XGIMI Z6 Polar je oproti XGIMI H1 a H2 levnější, za což primárně může nižší světelný tok, který se většinou udává v ANSI lumenech. Ten určuje, za jakých situací můžete projektor používat, tedy odpoví na otázku, zda se hodí pouze pro projekci v zatemněných místnostech, nebo zda mu nedělá problém denní světlo.

XGIMI H1 se chlubil světelným tokem 900 ANSI lumenů, přičemž hodnoty okolo 1 000 ANSI lumenů jsou ideální pro promítání v zatemněné místnosti. Druhá generace v podobě XGIMI H2 se zlepšila a světelný tok činí 1 350 ANSI lumenů. V případě dnes testovaného XGIMI Z6 Polar se bavíme o 700 ANSI, což je hodnota ideální pro promítání večer, případně v dobře světlu utěsněné místnosti. My jsme pochopitelně v rámci testování zkoušeli různé světelné podmínky a tam, kde XGIMI H2 poskytovalo sytý obraz, Z6 Polar trochu ztrácel. Poznat to jde především na jasu a mírné degradaci barev. Stručně řečeno, Z6 Polar si jako náhradu televizoru určitě nepořizujte, na danou třídu se však nemá za co stydět, ba právě naopak.

Prostředí systému Android

Dalším důležitým faktorem při výběru projektoru by mělo být nativní rozlišení. To je maximální možné rozlišení, které dokáže projektor nejenom zpracovat, ale také zobrazit. Některé projektory se sice chlubí vysokým rozlišením, avšak reálný obraz má rozlišení nižší. V případě XGIMI Z6 Polar jde stále o nadprůměrné nativní rozlišení 1 920 × 1 080 pixelů, tedy plnohodnotné Full HD, kterým se chlubí i projektory H1 a H2. Co se týká možnosti zpracování obrazu, XGIMI si poradí až se 4K rozlišením, které následně převede na Full HD.

XGIMI Z6 Polar využívá stejně jako H2 technologií DLP, která zaručuje lepší barevné podání. Téměř všichni poznamenali, že barvy jsou na projektor velice syté a oku lahodící, avšak s projektorem H2 bychom je srovnat nemohli. Jde také o kontrastní poměr, který je v případě Z6 Polar 4 001 : 1, oproti 10 000 : 1 u H2.

XGIMI Z6 Polar

Aby bylo u obrazu i co poslouchat, je projektor XGIMI Z6 Polar vybaven reproduktorem s certifikací Harman Kardon pro skvělý zvuk. Reproduktor hraje kvalitně, avšak pochopitelně ne tak hlasitě jako v případě projektorů z modelové řady „H“. Při maximální hlasitosti navíc již nemusí být některé akční scény zrovna příjemné. Opět ale srovnáváme s projektory, které se výrazně liší cenou, v dané cenové třídě hraje Z6 Polar velmi dobře, a určitě se tak řadí mezi ty lépe hrající.

Další vlastnosti: téměř jako dražší kolegové

Podpora aktivních 3D brýlí

Mezi nadstandardní funkce patří podpora 3D, a to včetně přímé konverze 2D obsahu do 3D, stejně jako tomu je u projektorů z modelové řady „H“. Vzhledem k tomu, že se projektor pyšní podporou aktivního 3D, je zapotřebí investovat do 3D aktivních brýlí, které lze sehnat za zhruba tisíc korun. My jsme testování prováděli opět s originálními brýlemi od XGIMI, které koupíte za 900 Kč.

V případě, že se rozhodnete konzumovat 3D obsah, stačí před začátkem projekce stisknout kontextové tlačítko. V tom momentě se zpřístupní doplňková nabídka nastavení včetně 3D zobrazení. Vybrat si můžete z několika režimů, přičemž spoléhat na automatiku se nevyplatí, neb každý film má svá specifika, a tak není na škodu pár minut experimentovat. Výhoda aktivních 3D brýlí spočívá v tom, že jakmile senzor na přední straně obrouček detekuje 3D obsah, automaticky se aktivují.

Automatické ostření

Velkou výhodou XHIMI Z6 Polar je automatické ostření. V momentě, kdy projektor startuje do pohotovostní obrazovky, se obraz automaticky zaostří, a to díky speciálnímu senzoru na čele pod sklem, kde je i lampa. Ostření je dokonce ještě rychlejší než v případě XGIMI H2, což je téměř až neuvěřitelné. Zaostřeno je během pár vteřin, pokud by vám přeci jen ostrost nevyhovovala, stále můžete ladit ručně, a to za pomocí dálkového ovladače. Co oproti XGIMI H2 chybí je automatická korekce zkreslení. Obraz je možné polohovat až o ± 40 ° vertikálně i horizontálně, což většinou stačí i v případě, kdy projektor nepromítá přímo z roviny, ale máte jej kupříkladu na stojanu vedle konferenčního stolku. Doplníme, že XGIMI H2 zvládá korekci v rozmezí ± 45 °.

Zkreslení musíte opravit manuálně

Je tichý


Důležitými faktory je i spotřeba a hlučnost. Co se týká hluku chladící jednotky, vše odpovídá první generaci, a to v pozitivním slova smyslu – za celou dobu testování projektor nespustil větráčky na maximum, kdy jsou již poměrně dost slyšitelné. Co se týká druhého faktoru, výrobce udává spotřebu 65 wattů. Pokud se podíváme na spotřebu dnešních televizorů s větší úhlopříčkou, dostaneme se i na dvojnásobné hodnoty.

Chválíme také to, že ač je projektor opravdu výkonný, nezahřívá se tak výrazně jako XGIMI H2. Ten jsme v rámci naší recenze označili za dokonalý přímotop, Z6 Polar se sice také dokáže zapotit, ale určitě vám ani v létě neznepříjemní večerní sledování filmu.

Líbilo se nám
  • podpora 3D
  • velmi tichý provoz
  • automatické nastavení ostrosti
Nelíbilo se nám
  • chybí automatická korekce zkreslení
  • světelnost ideální pro zatemněné místnosti

Prostředí operačního systému: Android přítomen

Prostředí XGIMI Z6 Polar je stejně jako u XGIMI H2 a H1 postaveno na Androidu, konkrétně verzi 6. U projektoru to tolik nevadí, přesto jsme očekávali novější verzi, na druhou stranu je novější než v případě H2 (5.1.1). Stejně jako u H2 je základní domovská obrazovka velice jednoduchá. Tvoří jí hlavní část, kde naleznete předinstalované aplikace od výrobce, odkaz na HDMI či USB zdroje a také pruh s vámi nainstalovanými aplikacemi. Ty můžete nainstalovat skrze aplikaci Aptoide, ovšem zde jich bohužel moc nenajdete.

Prostředí je přehledné

Určitě vás napadlo, že půjde nainstalovat aplikace skrze .apk balíček přímo ze správce souborů, jako tomu bylo u původní generace. Bohužel to takto jednoduché není, musíte zvolit stejně krkolomný postup, který jsme absolvovali u XGIMI H2, předinstalovaný správce souborů vám .apk balíčky totiž neukáže. Samozřejmě jsme se nevzdali a vyzkoušeli různé možnosti. Nakonec postačí, když ve webovém prohlížeči, který je předinstalován, zadáte název libovolné aplikace pro Android. Po rozkliknutí odkazu se nabídne možnost otevření v Obchodě Play, který se tváří stejně jako ten z Android TV. Obchod Play je však defaultně skrytý a je tedy nutné se na něj odkázat právě touto cestou. Následně stačí nainstalovat libovolnou aplikaci či pokročilého správce souborů (například File Commander) a pak již budete moci instalovat i přímo skrze .apk balíčky.

XGIMI H2
XGIMI se dokáže tvářit i jako Apple TV

Je pravdou, že zpočátku může tento postup působit zmatečně a možná si stejně jako my kladete otázku, proč není cesta k Obchodu Play jednodušší, ale jde o lepší variantu, než kdybyste si jakoukoliv další aplikaci nemohli nainstalovat vůbec. Takto se sice musíte snažit, ovšem nakonec se dočkáte. My jen dodáme, že jsme nainstalovali několik aplikací, které často používáme (Kodi, SledovaniTV, Kuki, ...) a všechny pracovaly dle předpokladů.

Umí zrcadlit obsah i z produktů Apple.

Líbí se nám také možnosti bezdrátového zrcadlení obsahu z jiného zařízení. XGIMI si rozumí i s produkty Applu, protože se tváří jako Apple TV. Kladně hodnotíme i přehlednost prostředí a nastavení, avšak musíte ovládat anglický jazyk. Bohužel stejně jako u doprovodné aplikace pro mobilní zařízení podpora češtiny chybí.

Líbilo se nám
  • možnost instalace libovolné aplikace
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • skrytý Obchod Play
  • prostředí pouze v angličtině
  • chudá nabídka obchodu Aptoide

Zhodnocení: dojem nezkazil

Projektory od značky XGIMI vnímáme jako velice kvalitní a jsme rádi, že ani Z6 Polar nás nezklamal. Naopak, v takto kompaktním těle se nachází velký výkon, určitě potěší nejenom ty, kteří se chtějí dívat doma, ale také ty, kteří rádi cestují a chtějí si dopřát opravdu velký obraz.

Projektor XGIMI Z6 Polar nás potěšil

Ano, Z6 Polar není H2, výkon je nižší, kontrast horší, za to vše ale zaplatíte podstatně méně, zhruba o 8 až 9 tisíc korun. A to už není zanedbatelná částka. Nákup projektoru můžeme bez obav doporučit.

Za zapůjčení projektoru XGIMI Z6 Polar a originálního příslušenství v podobě podlahového stojanu a 3D aktivních brýlí děkujeme oficiálnímu zastoupení společnosti XGIMICZ.cz.
Klady
  • nadprůměrná kvalita zobrazení
  • kompaktní rozměry
  • slušný světelný tok
  • dobrý zvukový výstup
  • podpora 3D
  • snadné ovládání, přehledné prostředí
  • elegantní design
Zápory
  • horší kontrast
  • pouze základní konektivita
  • absence automatického zkreslení
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze