Xiaomi Mi Air Purifier 2S
test

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Každý nádech s radostí

Je to zhruba 2 roky, co jsme vám na fZone.cz představili čističku vzduchu Mi Air Purifier Pro, nyní se nám do redakce dostala varianta Mi Air Purifier 2S. Nejde sice o žhavou novinku, ale o produkt, který nestárne. Jeho schopnostmi vám přitom zpříjemní a zkvalitní pobyt doma, navíc za rozumné finance.

Jsou to už dva roky, kdy jsem se rozplýval nad výkonem čističky Mi Air Purifier Pro od Xiaomi. Po několika měsících používání jsem zjistil, že dýchat kvalitní vzduch opravdu není jen tak, zvláště pokud žijete ve velkém městě. Praha nepatří k těm nejznečištěnějším velkoměstům, přesto tu vzduch po fialkách opravdu nevoní, zvláště pak v zimě.

Nemusíme si nic nalhávat: vzduch je plný škodlivých látek a ať už máte diagnostikovanou alergii, nebo zkrátka jen problémy s dýcháním, čistička se ve většině případů vyplatí. A dnes testovaný model Mi Air Purifier 2S od Xiaomi to navíc díky skvělému poměru cena/výkon potvrzuje.

Technické parametry Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Rozměry 52 × 24 × 24 cm
Hmotnost 4,5 kg
Režimy automatický, oblíbený, noční
Pro prostory 21 až 37 metrů čtverečních
Objem vyčištěného vzduchu za hodinu až 310 metrů krychlových
Displej kruhový, OLED, nedotykový
Bezdrátová konektivita Wi-Fi
Výměna EPA filtru zhruba 1× za půl roku
Cena EPA filtru cca 1 000 Kč
Aplikace Mi Home Android/iOS
Cena cca 3,6 tisíce korun

Obsah balení: stále základ

Když poprvé dostanete krabici s Mi Air Purifier 2S, řeknete si, že buď si z vás někdo udělal legraci a poslal zmenšenou verzi, nebo musí čistička přesně kopírovat vnitřní rozměry krabice. Naštěstí se jedná o druhý případ. Xiaomi si opravdu dalo záležet na každém milimetru vyplnění místa. Uvnitř tak nalezneme pouze čističku, která je dobře zabalena v ochranném vaku a v rozích je podepřena polystyrenem. Kabel do elektrické sítě, manuál i filtr výrobce schoval do vnitřních prostorů komory na filtr, což je nejenom praktické, ale rovněž také účelné.

Konstrukční zpracování: stále nás baví

Netřeba dlouze přemýšlet, kde se Xiaomi inspirovalo vzhledem a zpracováním. Jedná se o model Pro, akorát zmenšený, což se dalo očekávat – proč měnit něco, co funguje? Xiaomi za vzhled chválíme, neztratí se totiž ve starších, ale ani supermoderních interiérech, všude bude vypadat jako doplněk, ne jako „stroj na řešení problémů“, v našem případě na zachytávání nečistot ve vzduchu.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S je elegantní kus hardwaru

Rozměry Mi Air Purifier 2S činí 52 × 24 × 24 centimetrů (pro srovnání, u Mi Air Purifier Pro je to 73,5 × 26 x 26 cm), je tedy mnohem nižší než verze Pro. Nižší je rovněž hmotnost, která činí zhruba 4,5 kilogramu včetně vloženého filtru částic. Oproti modelu Pro jde o zhruba poloviční hmotnost a už to může být důvod, proč by někdo přemýšlel o pořízení Mi Air Purifier 2S: lépe se přenáší i se s ní lépe manipuluje v prostoru.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S
Vrchní a čelní pohled

Stejně jako v případě modelu Pro použilo Xiaomi pouze plastové materiály, čistička je bílá a povrch matný, není tedy magnetem na otisky prstů/vlasové škrábance. Čistička se dá označit slovem elegantní.

Čistička se dá označit slovem elegantní.

Čelní stranu bychom mohli pomyslně rozdělit na dvě části. Nahoře je kulatý OLED displej, který má za úkol informovat o všem potřebném. Není dotykový, ovládá se pomocí tlačítka na vrchní ploše, kde je zároveň pod průchody i ventilátor, který žene čistý vzduch směrem nahoru. Tlačítko je dostatečně velké a i když není podsvícené, orientovat se budete snadno.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Škodliviny z ovzduší čistička nasává ze spodní strany, která je po svém obvodu děrovaná. Je to stejný princip jako (nejenom) u Mi Air Purifier Pro, jde o běžný standard. Na zadní straně jsou pak rozměrná dvířka, která odkryjí pohled na předinstalovaný filtr. Interval jeho výměny záleží na tom, jak často je v pohotovosti a v jakých prostorech je. Kupříkladu ve starším rodinném domě, kde jsme vzduch intenzivně (a bez přestávky) čistili měsíc a půl v kuse, klesla kapacita filtru z 99 % na 72 %. Lze tedy očekávat, že výměna bude zapotřebí vždy jednou za půl roku.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Kromě dvířek je na zadní straně dostatečně velké resetovací tlačítko, které využijete, pokud budete chtít vyměnit filtr. V případě souběžného stisknutí s tlačítkem na vrchní straně se čistička vyresetuje pro použití s novou Wi-Fi sítí, což se hodí, pokud kupříkladu měníte internet, případně se z jakéhokoliv důvodu odmítá připojit k vaší domácí síti.

Mezi resetovacím tlačítkem a víkem pro přístup k filtru jsou speciální dvířka, ve kterých se ukrývá laserový senzor částic a také teplotní čidlo. Laserový senzor snímá bez přestání zamoření částic v místnosti a pokud vyhodnotí, že je třeba sepnout na výkonnější režim, učiní tak.

Displej: informuje o všem

Jak už jsme zmínili, na přední straně se nachází kulatý OLED displej informující nejenom o počtu nebezpečných částic ve vzduchu, ale také o vnitřní teplotě a vlhkosti, zároveň indikuje připojení skrze Wi-Fi a informuje o zvoleném režimu (automatický, noční, oblíbený). Vzhledem k barevnému pruhu na displeji (zelená, oranžová, červená) hned poznáte, jak moc zlé to se vzduchem v místnosti je. Oproti Mi Air Purifier Pro informační displej není orámovaný, na druhou stranu je tento typ odlišení výraznější.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Displej je díky použité technologii dobře viditelný i na přímém světle a i když není dotykový, snadno jej ovládáte díky kulatému tlačítku na vrchní vodorovné ploše Tím čističku nejenom zapnete (například když vyměníte filtr), ale také změníte navolený režim. Na režim Oblíbený se však přepnete jen v případě, že předem v aplikaci nastavíte požadovaný výkon. Při přepínání režimů se daný symbol zvětší přes celý displej, aby vás náležitě upozornil na aktivaci. Displej může svítit bez přestávky, i to navolíte skrze aplikaci. V opačném případě po pár vteřinách nečinnosti pohasne a neruší vás tak ani v noci.

Výkon: pro středně velké místnosti

Nebudeme chodit okolo horké kaše, výkon dostačuje pro místnosti o velikosti 21 až 37 metrů čtverečních. Ano, rozptyl je poměrně velký, jde o to, zda musí neustále pracovat na plný výkon, nebo čistí na manuální režim. V běžném bytě/domě, ve kterém je stav ovzduší v normě, lze očekávat, že si poradí i větším prostorem. Pokud však jde o zamořený prostor o velikosti 37 metrů, například velkou kuchyni či menší dílnu, lze očekávat, že i když že by čistička fungovala na plný výkon, takto velkou místnost by plnohodnotně nevyčistila. Jde tedy o to, kde bude její místo. V přímém srovnání s Mi Air Purifier Pro je výkon zhruba poloviční, za což mohou i menší rozměry.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Kromě velikosti plochy, kterou je schopno Xiaomi obsloužit, nás zajímá také objem vzduchu, jenž dokáže vyčistit během jedné hodinky. V případě Mi Air Purifier 2S lze počítat až s hodnotou 310 metrů krychlových.

O zachycení nečistot se stará třívrstvý 360stupňový EPA filtr, který kromě prachu a větších poletujících částic (například vlasů) dokáže zachytit i částice o velikosti mikronů a také patogenní bakterie. Třetí vrstva uhlíkového filtru dokáže účinně vstřebat škodlivé látky, mj. formaldehyd, a zachytit zápach. Originální filtr vyjde na zhruba tisíc korun (v akci méně, u některých obchodníků více) a nákup originálního výrobku je pro bezproblémovou funkčnost nezbytný.

O zachycení nečistot se stará třívrstvý 360stupňový EPA filtr.

Výhodou čističky je, že v běžném provozním režimu spotřebuje pouze 4,8 W, provoz vám tak průvan v peněžence určitě neudělá. Jmenovitý výkon činí 29 W. Po přímém přepočtu, kdyby čistička jela na maximální výkon 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, za rok provozu zaplatíte zhruba 1 000 Kč. Reálně se však dostaneme na částku podstatně nižší.

Aplikace: to již známe

Aplikace Mi Home, ke které se čistička Mi Air Purifier 2S páruje, je nám již dobře známá, funguje prakticky stejně jako před 2 lety. Mírně se změnil design prostředí, ovšem styl párování a aktivace různých režimů probíhá stejně.

Inovované prostředí aplikace Xiaomi Mi Home

Pokud se chcete o aplikaci dozvědět více, navštivte naší recenzi Mi Air Purifier Pro, jen doplníme, že Mi Air Purifier 2S lze ovládat i vzdáleně, prakticky odkudkoli na světě. Stačí mít přístupové údaje a být připojen k internetu, samozřejmostí je i nutnost, aby čistička byla po celou dobu připojena skrze Wi-Fi k domácí síti s přístupem na internet.

Stáhnout Mi Home

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zkušenosti a zhodnocení: palec nahoru

Čističku jsem používal zhruba měsíc a půl a za tu dobu mohu bez obav její nákup doporučit. Citlivost laserového snímače je na vysoké úrovni a na nové nečistoty v prostoru reaguje téměř okamžitě, do pár vteřin. Stejně tak základní provozní režim je téměř neslyšitelný. To znamená, že v 90 % případů přístroj neuslyšíte. Pokud samozřejmě začnete vařit/větrat na místech, kde se nové částečky dostanou dovnitř, čistička se na pár minut spustí na maximum a veškeré problémy eliminuje. Z našich zkušeností mohu říci, že na maximální režim se rozjede jen velmi zřídka.

Xiaomi Mi Air Purifier 2S

Kladně hodnotím také aplikaci, přes kterou lze nastavovat i různé automatizace, například automatické spuštění nočního režimu, v němž vás 100% nebude rušit.

Samozřejmě, pokud máte větší dům/byt, nevyhnete se nákupu dvou čističek, případně výkonnějšího modelu Mi Air Purifier Pro. Ten stojí cca 5,5 tisíce korun, od doby našeho testu tedy výrazně zlevnil. To dnes testovaný Mi Air Purifier 2S vyjde ně něco přes 3,5 tisíce korun, je tedy jen na vás, zda oceníte menší rozměry a nižší cenu výměnou za nižší výkon, nebo investujete do dražšího a výkonnějšího řešení. Doporučit totiž můžeme obě.

Klady
  • výkon, přesto malá spotřeba
  • elegantní design a kvalitní zpracování
  • snadné párování s aplikací Mi Home
  • velmi citlivý laserový senzor
  • snadné ovládání i výměna filtru
  • přívětivá cena
Zápory
  • v porovnání s cenou přístroje dražší filtry
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze