Xiaomi Mi Box 3
test

Xiaomi Mi Box 3

Mozek vaší televize
5

Přednedávnem testovaná Apple TV 4K není jedinou možností, jak z vaší televize udělat multimediální centrum lusknutím prstu. Pokud se s iOS a macOS příliš nekamarádíte a doma vám vládne zelený robot, vyplatí se poohlédnout se po novince na tuzemském trhu, respektive po Mi Box 3 od Xiaomi. Multimediální centrum promění vaši televizi v chytrou, stačí jeden HDMI konektor a zábava může vypuknout.

I když se dnes prodává více chytrých televizí, než těch bez „smart“ funkcí, stále se v našich domácnostech nachází mnoho televizorů, které chytré nejsou, případně postrádají přístup k internetu pomocí Wi-Fi. Pokud začnete přemýšlet nad tím, že vaší televizi vdechnete nový život, nabízí se hned několik řešení. V případě, že u vás doma frčí iOS a macOS, zřejmě sáhnete po Apple TV 4K. Pokud jste však pod nadvládou operačního systému Android, nabízí se Android TV Box.

Mi Box 3

Za zapůjčení Xiaomi Mi Box 3 děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Jedním z kvalitních zástupců je Mi Box od Xiaomi, který se do České republiky dostal ve své poslední verzi, obecně označované jako Mi Box 3. Nová generace přináší pár funkcí navíc, ekosystém a hlavní filosofie však zůstává beze změny a pod taktovkou operačního systému Android, samozřejmě v upravené podobě. V dnešní recenzi se podíváme na to, zda má smysl investovat zhruba 2,5 tisíce korun do oživení vaší staré televize, nebo zda není lepší popřemýšlet o pořízení nové.

Obsah balení: základ, který neurazí

I když se Xiaomi produkty čas od času rády inspirují těmi s nakousnutým jablkem ve znaku, balení Mi Box 3 je o trochu bohatší, než jak tomu je u Apple TV. Kromě samotného TV boxu naleznete v balení nabíječku s proprietárním kulatým konektorem (avšak naštěstí s evropskou koncovkou) a propojovací HDMI–HDMI kabel, který v balení Apple TV chybí. Xiaomi tak ušetřilo budoucím majitelům starosti i peníze. Kromě kabeláže nalezneme v balení i dálkový Bluetooth ovladač a návod v anglickém jazyce s elegantním obrázkovým průvodcem pro ty, kteří si s anglickým jazykem netykají. Jediné, co v balení postrádáme, jsou dvě mikrotužkové AAA baterie, které slouží pro napájení ovladače.

Konstrukční zpracování: elegantní těžítko

Ihned jakmile Mi Box vybalíte a poprvé uchopíte, budete překvapeni hmotností. I když je „krabička“ opravdu malá (101 × 101 × 19,5 mm), hmotnost činí nemalých 177 gramů. Mi Box tak na první pohled a potěžkání působí jako elegantní těžítko – od takto malého zařízení byste všeobecně čekali hmotnost nižší.

Mi Box 3

Samozřejmě, hmotnost nás v případě TV boxu nezajímá, krabičku obvykle položíte na TV stolek, případně ji schováte za televizi. Pokud se rozhodnete, že Mi Box schovávat nebudete, oceníte elegantní design se zaoblenými rohy a postupně se svažujícím půdorysem. Černou barvou Xiaomi rovněž nic nepokazilo, Mi Box se bude vyjímat i v moderní domácnosti.

Konektivita: HDMI a USB

Jak už jsme zmínili, propojení Mi Boxu je zajištěno pomocí HDMI kabelu, postačí tedy, pokud je vaše stávající televize tímto konektorem vybavena. Pokud ano, stačí spojit dodávaným kabelem televizi a Box a zapojit napájecí adaptér do sítě. Kromě HDMI konektoru je na těle Mi Boxu přítomen i USB port pro flash disk, případně USB čtečku karet, snadno můžete zapojit i drátovou klávesnici nebo myš. Pokud vám jeden USB adaptér stačit nebude dostačovat, bude nutné sáhnout po rozbočovači, respektive USB hubu. Na těle nalezneme i standardizovaný 3,5milimetrový jack a SPDIF optický audio výstup v jednom. Z bezdrátové konektivity můžeme zmínit přítomnost Wi-Fi (2,4 i 5 GHz) a Bluetooth 4.0.

Mi Box 3

Mi Box 3 je osazen čtyřjádrovým procesorem Cortex A53 s taktem 2 GHz a grafickým akcelerátorem Mali-450, nabídne 2 GB operační paměti RAM a 8 GB interní paměti. Z toho je pro uživatele dostupná zhruba polovina. Trochu zamrzí, že Mi Box 3 není osazen Ethernet portem, případně čtečkou microSD karet. Obojí lze dodat „externě“ pomocí USB, avšak v takovém případě přijdete o jediný dostupný port. Mi Box je zkrátka koncipovaný pro bezdrátové připojení, což však nemusí být vždy možné.

Dálkový ovladač: multifunkční ovladač

Ovládání Mi Boxu je zajištěno pomocí přiloženého dálkového ovladače s rozměry 15 × 3,8 × 1,5 cm a váhou 64 gramů, na kterém nalezneme hned 11 tlačítek, některá jsou však na první pohled skryta. Hlavní ovládací prvek je křížový volič (vpravo, vlevo, nahoru, dolů) ve tvaru kruhu s prostředním tlačítkem, které slouží pro potvrzení výběru. Pod směrovým tlačítkem se nachází šipka zpět, tlačítko pro návrat do hlavního menu a tlačítko, které vyvolá hlasové zadávání. Úpravu hlasitosti provede tlačítkem pod tím, jde o jakousi kolébku, kdy jedno tlačítko plní obě změny. Pro vypnutí a zapnutí Mi Boxu slouží červené tlačítko v levém horním rohu.

Oproti ovladači, který je přiložen u Apple TV, můžeme postrádat dotykovou plošku, která slouží jako elegantní touchpad. Prostoru je na ovladači stále více než dost, zařízení by však tento detail mohl prodražit.

Uživatelské prostředí: Android TV jak se patří

Uvnitř chytré krabičky od Xiaomi nalezneme operační systém Android TV ve verzi 6 bez speciální nadstavby, která je jinak pro produkty značky Xiaomi typická. Systém je pochopitelně uzpůsoben pro zobrazení na velkých zobrazovačích, typicky televizích. Hned na úvod je dobré zmínit, že prostředí je v českém jazyce. Xiaomi se spolehlo na launcher od Googlu, který je vcelku přehledný a navíc svižný. I když ovladač nabídne jen pár tlačítek, snadno vyřídíte vše důležité. Pro zadávání textu využijete buď hlas (český jazyk), nebo postupné vyťukávání pomocí ovladače. Alternativně lze připojit i Bluetooth klávesnici.

Mi Box 3

Chytré a multimediální funkce: můžete více

I když pro Android TV není tolik aplikací, základní jsou již předinstalovány. Jde například o YouTube, Netflix a samozřejmě Obchod Play. Ten nabídne jen speciálně upravené aplikace. Pokud však chcete doinstalovat své vlastní *.apk balíčky (a experimentovat tak s funkčností), můžete tak činit skrze správce souborů, který rovněž doinstalujete z Google Play. Nám se po chvíle námahy podařila nainstalovat i aplikace Skype, což mohou ocenit především rodiny s dětmi daleko za hranicemi. Po připojení kompatibilní webkamery se televizor rázem změní v obrovský monitor a „skypovat“ tak může celá početná rodina.

U aplikací, které nepochází z Google Play pro Android TV, je však nutné počítat s tím, že ani po úspěšné instalaci nemusí fungovat, případně je lze ovládat pouze pomocí Bluetooth klávesnice a myši. Aplikace pro dotykové displeje zkrátka nejsou pro ovládání ovladačem připravené, a tak je nutné zkoušet a testovat možnosti. Nainstalované aplikace mimo Google Play se navíc nezobrazí v pruhu náhledů na úvodní obrazovce Android TV launcheru, je nutné navštívit speciální záložku „Aplikace“, případně nainstalovat alternativní launcher.

Mi Box 3

Úvodní obrazovka vám kromě pruhu nainstalovaných aplikací zobrazí také návrhy z těch aplikací, které si sami určíte. Snadno se tak můžete odkázat například na doporučované video z YouTube, nebo na aktuální pořad v TV, pokud využijete služeb aplikace pro sledování televizního vysílání. V našem případě jsme televizi propojili s aplikací Sledovani.tv, která fungovala bez problémů a rovněž zvládla zobrazit doporučení na základě chování uživatele.

Vzhledem k výkonu si můžete zahrát i méně náročnou hru, která se dá ovládat dálkovým Bluetooth ovladačem. Náročnější hry nemají na Android TV příliš co pohledávat, ovládání by navíc bylo velmi komplikované. V testu AnTuTu získal Mi Box 3 necelých 40 tisíc bodů – i to zodpoví otázku, zda je Mi Box 3 vhodný pro herní nadšence.

Mi Box 3

Přehrávač videa má dostatečný výkon na všechny videoformáty včetně H.265 a HDR, zvuk podporuje v DTS 2.0+ Digital Out a Dolby Digital Plus. Nejnovější generace Mi Boxu nabídne navíc i podporu 4K videoklipů při 60 FPS.

Mi Box 3 samozřejmě poslouží i jako Chromecast, který Google jinak prodává separátně. V případě sdílení obsahu se tak můžete spolehnout i na tento standard, což potěší.

Mi Box 3 samozřejmě poslouží i jako Chromecast

Možná se ptáte, proč byste si vlastně měli Mi Box 3 pořizovat. Z vlastních zkušeností můžeme říci, že Mi Box se skvěle hodí ke konzumaci obsahu, ať už skrze YouTube, Netflix, nebo doinstalované aplikace (VLC, Kodi), Google Cast a další služby. Pokud chcete ukázat své návštěvě fotografie z dovolené, Mi Box 3 vám to umožní během pár vteřin. Vaší postarší televizi můžete bez problému využít i jako webový prohlížeč, a to po doinstalování příslušného prohlížeče, například Chromu. Potěší také množství videokodeků, které Mi Box 3 přehraje. Čas od času potěší také možnost zahrát si odpočinkovou plošinovou hru.

Zhodnocení: malé tělo, velký duch

Xiaomi Mi Box 3 nás překvapil. Očekávali jsme, že krabička bude umět vše, ale jen na půl – nakonec se potvrdil opak. Mi Box 3 sice neumí „psí kusy“, co ale umí, to umí perfektně a bez záseků. Konzumace obsahu je snadná, rychlá. Pokud netrpíte na pomalý internet, překážkou nebude ani chybějící Ethernet konektor, jehož absence je pro nás snad jediné větší negativum.

Mi Box 3

Za danou cenu se jedná o zařízení, které vás nezklame, zvláště pak pokud vaše televize již něco pamatuje. Pokud chytrou televizi vlastníte, ale nachází se v ní starší verze firmwaru, který již nelze aktualizovat, zřejmě jste se již setkali s tím, že například YouTube již na vaší televizi nefunguje. Než aby se kvůli pár chybějícím aplikacím pořizovala nová televize, stačí pořídit Mi Box a vrátit tak vaší televizi „chytrého ducha“.

Za zapůjčení Xiaomi Mi Box 3 děkujeme internetovému obchodu Xiaomimobile.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Na závěr jedno doporučení: kupujte vždy a jen výhradně globální verzi, ideálně od tuzemských distributorů. Jen tak se můžete spolehnout na podporu českého jazyka prostředí a přítomnost Google Play. V případě nákupu čínské verze lze sice pár korun ušetřit, avšak funkčnost bude značně omezena.

Diskuze ke článku
Mário
Zdravím .. chcem sa spýtať či sa na Mi Box 3 dá v Google play stiahnuť app BOMBUJ.EU a ak nie či sa dá ísť na BOMBUJ.eu cez napr app GOOGLECHROME ak sa teda dá stiahnuť v Google play na Mi Box 3
Ďakujem
nazdar
Jde to. Stahni si program do PC raccoon apk downloader - ten umi stahnou jakekoli apk soubory z oficialniho google storu. Jak obsluhovat Raccoon najdes na svetandroida nebo internetu . Potom stazene apk se souborem bombuj ,nahraj na flasku a nainstaluj pres ES commander,ten si stahnes normalne ve storu v MI boxu..Pozor upozornuju ze Bombuj nejde ovladat pres ovladac MI boxu. Musis si pripojit klavesnici nebo myš. Je vyzkouseno zeklavesnice Logitech K400 funguje super a potom pujde ovladat program bombuj pres klavesnici .)
Daniel
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, který USB LAN adaptér jste testoval? Příp., zda máte ověřeno, že toto zaří tyto USB LAN adaptéry podporuje?

Reaguji na větu z recenze

"...a budete odkázáni na dokoupení USB LAN adaptéru."


Jelikož toto zařízení mám a bohužel MiBox má problém se stabilitou wifi, tento USB LAN adapter by mohl být ideální řešení (pokud to tedy bude MiBox podporovat a trochu se obávám toho, že nebude).
hdcz
Ahoj.. Prosím tě můžeš otestovat skylink live TV a o2 TV jestli funguje? Nikde ani zmínka o tom. Dekuju moc Danieli.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze