Xiaomi Mi Home Security Camera 360°
test

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Šikovný dozorce nad vaším bytem
1

Zařizování chytré domácnosti je dnes poměrně běžnou záležitostí. Spadají do ní totiž také domácí bezpečnostní kamery, které vám na dálku mohou monitorovat vaši nemovitost, a chránit tak váš majetek. Na atraktivitě jim přidává především velice nízká cena a snadná obsluha přes telefon. To je případ i dnešního zástupce od Xiaomi, který stojí necelou tisícovku.

Xiaomi se během zhruba 10 lety, kdy je značka na trhu spotřební elektroniky, dobře zapsalo, a to díky svému velmi širokému portfoliu. Již dávno totiž neprodává jen chytré telefony, ale v podstatě jakoukoliv chytrou věc do vaší domácnosti. Výjimkou nejsou ani slušně vybavené a designově zdařilé bezpečnostní kamery, které, jak je Xiaomi vlastní, útočí příznivou cenou. Dnes testovaný kousek Mi Home Security Camera láká rovněž na kvalitní obraz, a tak si dal i přímo do názvu přídomek 1080p.

Obsah balení: kde je nabíječka?

Základní balení poskytuje prostor jen tak tak pro samotnou kameru, kromě ní už nic moc nenajdete. Jako správná bezpečností kamera má při sobě i nezbytné součástky pro přichycení na stěnu/strop a nabíjecí kabel, který by však mohl být rozhodně delší. Jenže to už je vše. Nabíječku výrobce nepřibalil. Pokud tedy napájení nevyřešíte jen elegantně přes USB, budete muset pro novou kameru dokoupit i nabíjecí adaptér do sítě.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Konstrukční zpracování: plastová elegance

Tato domácí bezpečnostní kamera vsadila na design pro tato zařízení zcela typický. Tvoří jej tedy pomyslná základna a kulovitý vršek, který připomíná oko bedlivě sledující vše, co se kolem děje. K tomu je zapotřebí pohyb, a to výhradně horní části kamery. Ta se dokáže horizontálně otáčet v rozsahu 360° a její vnitřní modul se samotnou kamerou dokáže provozovat vertikální pohyb. Vzhled se výrobci povedl, je poměrně elegantní a nikde nejsou zbytečné výstřelky. Zamrzet může výhradně bílé zpracování, v černé by se kamera mnohem lépe maskovala v prostoru.

Na těle zařízení najdete také mikrofon a průduchy reproduktorů, které jsou na zadní straně horní části. S kamerou jde tak na dálku komunikovat obrazem i zvukem. Na těle je rovněž slot pro paměťovou kartu microSDHC o velikosti až 64 GB. Najdete jej ovšem až v momentě, kdy nasměrujete čočku kamery zcela nahoru. Ze zadní strany je připraven ještě jediný konektor: nabíjecí microUSB. Přímo vedle napájecího konektoru je ještě resetovací tlačítko, které lze stisknout zcela klasicky a netřeba řešit nějakou pojistku, což se hodí.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°
Líbí se nám spíše menší rozměry.

Líbí se nám spíše menší rozměry celé kamery, které činí 78 × 78 × 117 mm. Díky tomu ji i přes zmíněnou bílou barvu lze poměrně obstojně schovat. Hmotnost se pak zastavila lehce pod čtvrt kilogramem.

Celá kamera je vyrobena z matného plastu, který působí poměrně bytelně, avšak jde jen o plast. Pád z větší výšky by zařízení nemuselo přežít. Na mysli máme především pohyblivý mechanismus, který bude na větší otřesy přeci jen citlivý.

Líbilo se nám
  • příjemné rozměry
  • povedený vzhled
Nelíbilo se nám
  • pouze plastové materiály
  • existuje jen v bílé barvě

Specifikace kamery: Full HD přijde vhod

Nyní je čas zaměřit se na základní specifikace. Xiaomi Mi Home Security Camera 360° se může pochlubit záznamem v rozlišení 1 920 × 1 080 px při velmi dobré světelnosti f/2.1. V praxi se toto rozlišení osvědčilo, je dostatečně jemné a umožní částečné přiblížení, samozřejmě jen digitální. Mezi konkurencí nadprůměrně dobrá světelnost pak zajišťuje výborně použitelné záběry i v noci. Lze využít i 3násobný digitální zoom, při jehož aplikaci však dochází k citelnému snížení kvality obrazu.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Technické parametry Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Rozměry 78 × 78 × 117 mm
Wi-Fi/LAN 802.11 a/b/g/n / ne
Aplikace pro Xiaomi SMart Home pro iOS i Android (zdarma)
Noční vidění Ano, IR diody – až 9 metrů
Kvalita záznamu 1080p, 1 920 × 1 080 px
Rozhled [stupně] 360° horizontálně a 114° vertikálně
Slot pro paměťové karty až 64 GB
Vlastní paměť pro záznam ne
Mikrofon, reproduktor ano/ano
Detekce a sledování pohybu/alarm ano/ano
Cena 899 Kč

Kamera je vybavena osmi infračervenými diodami, které jsou po jejím obvodu. V kombinaci s nočním režimem kamera v noci dobře vidí na vzdálenost zhruba 8 až 10 metrů, což jsou nadprůměrné hodnoty.

Nechybí detekce pohybu ani alarm v případě narušení prostoru. Připojení lze realizovat bezdrátově díky integrované Wi-Fi, ethernet bohužel chybí. Pro záznam slouží slot pro paměťové karty microSD až do velikosti 64 GB. Alternativní možností ukládaní je NAS.

Líbilo se nám
  • dostatečné rozlišení
  • perfektní noční vidění
  • široký záběr
Nelíbilo se nám
  • nemá vlastní paměť
  • chybí ethernet port

Aplikace: přehlednost především

Všechny chytré doplňky pro vaši domácnost Xiaomi sdružuje v aplikaci Xiaomi Home, která existuje ve verzi pro Android a iOS. Aplikace bohužel nekomunikuje česky, avšak je to jediný její závažnější nedostatek. Pokud vládnete alespoň základní angličtinou, nebude pro vás nic problém, a to ani úvodní přístup do aplikace. Vhod samozřejmě přijde i registrace, kterou provedete přes váš mail. Pakliže již máte Xiaomi účet, bude vše mnohem rychlejší.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Párování kamery proběhne pomocí domácí Wi-Fi (po zadání hesla). Párování je velice snadné, za minutu máte hotovo. Po úspěšném spárování kamery s aplikací, respektive s vaší domácí Wi-Fi sítí, se ocitnete na domovské obrazovce. Na té máte přehled o všech vašich chytrých pomocnících v domácnosti a ihned vidíte, který je aktivní a kde se který nachází. Jakmile konkrétní produkt vyberete, v našem případě tedy chytrou kameru, získáte přístup k aktuálnímu živému přenosu. Lze také zapnout zvuk. Uslyšíte dění v místě kamery a lze na dálku i komunikovat.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Ovládací panel, kterým můžete pohybovat kamerou ve všech čtyřech směrech lze skrýt a následně se dostanete k notifikacím, kdy kamera zaznamenala pohyb, a můžete si také prohlédnout zpětně záznamy z vaší historie. Kamera dokáže při správném nastavení nahrávat nepřetržitě a záleží tak jen na velikosti paměťové karty či disku NAS. Během testu jsme využívali pouze malou 4GB kartu a při Full HD rozlišení se vždy uchovalo necelých 12 hodin záznamu. Potěší, že po vyčerpání kapacity paměťové karty dochází automaticky k mazání nejstarších záznamů.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°

Vpravo nahoře je vstup do podrobnějšího nastavení, kde již naleznete vše potřebné. Nejprve jde o nastavení samotné kamery, kde zvolíte kvalitu obrazu, noční vidění a můžete vyřešit i indikační diodu. Ta běžně svítí modře a dává najevo, že je kamera v provozu. Na druhou stranu to může být otravné a vadit, pokud chcete kameru zamaskovat. Naštěstí se dá dioda v nastavení vypnout.

Prostředí aplikace Xiaomi Home

Dále nechybí nastavení alarmů a notifikací, což obnáší citlivost, kdy má kamera hlásit něco neobvyklého a v jakých intervalech. Dále nechybí praktické album, kam si můžete ukládat záznamy, které se nevymažou. Kromě záznamů lze pořídit i fotografii z videa. Nakonec nechybí ani doplňková nastavení, kam už uživatel tak často nechodí. Uznejte sami, že časovou zónu či jméno kamery opravdu netřeba měnit s každým novým dnem.

Líbilo se nám
  • přehledná aplikace
  • snadné nastavení i registrace
  • snadné práce se záznamy
Nelíbilo se nám
  • chybí česká lokalizace

Zhodnocení: za málo peněz hodně muziky

Xiaomi i v segmentu chytrých bezpečnostních domácích kamer neuhýbá ze své cesty a snaží se útočit především velice příznivou cenou. Mi Home Security Cameara pořídíte za zhruba 900 Kč a za tuto cenu nabízí opravdu vynikající možnosti. Dobře vypadá, lze ji umístit skoro kamkoliv a vyniká i kvalitou obrazu. I přes absenci češtiny lze hodnotit dobře doprovodnou aplikaci a její možnosti. Sečteno a podtrženo, hledáte-li zařízení na monitoring své domácnosti a teprve do tajů chytrých kamer pronikáte, je cenově dostupné řešení od Xiaomi takřka ideální volbou.

Xiaomi Mi Home Security Camera 360°
Klady
  • příznivá cena
  • povedený vzhled
  • kvalitní obraz (i v noci)
  • snadná obsluha
  • reproduktor i mikrofon
Zápory
  • chybí ethernetový konektor
  • dodávaný kabel mohl být delší
  • v balení chybí nabíječka
Diskuze ke článku
Alexandra Richterová
Alexandra Richterová
Mohl by mne nekdo prozradit to heslo: "při správném nastavení kamera nahrává celý den" prosím? Protože at dělám, co dělám, nenahraává...nahrává jen po stisku ikonky kamery v appce, a když appku zavřu, tak skončí i nahrávání :) Děkuji za radu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze