Tetování rychle a bezbolestně? To bude již brzy možné

Tetování rychle a bezbolestně? To bude již brzy možné
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Tetování probíhá za pomocí náplastí, na kterých jsou umístěné mikrojehličky s barvou
  • Technika je bezbolestná, navíc ušetří hodně času
  • Tento způsob by mohl mít také lékařské využití
  • Barva v mikrojehlách může být trvalá, ale i dočasná

Bezbolestná tetování bez ztráty kapky krve? Ano, i to je možnost, která bude velmi brzy nabídnuta veřejnosti. Tato technika ale není primárně určená lidem, kteří se bojí jehel a chtějí si na své tělo nechat vytvořit umělecké dílo. Podle vědců bude mít takový způsob tetování hlavně lékařské a kosmetické využití. Bezbolestné tetování funguje jako náplast, která má na povrchu mikrojehličky. Ty jsou naplněné inkoustem, který se po nalepení náplasti dostane do kůže stejným způsobem, jako když jdete na klasické tetování. Jedinou změnou je, že tato aplikace je bezbolestná. „Toto by mohl být způsob, jak učinit tetování dostupnější. Zatímco někteří lidé jsou ochotni akceptovat bolest a čas potřebný k tetování, mysleli jsme si, že jiní by mohli dát přednost tetování, které se jednoduše přitiskne na kůži a nebolí,“ uvedl pro theguardian.com profesor Mark Prausnitz, který vedl výzkum na Georgia Institute of Technology.


Vědci, kteří pracují v laboratoři profesora Prausnitza, nejprve zkoumali využití mikrojehel k podávání vakcín, ale v průběhu práce si uvědomili, že by se tato technika daleko více hodila k aplikaci tetování. K tetování se obvykle používají velké jehly, které pomocí tetovacího strojku udělají 50 až 3 000 vpichů do kůže za minutu, aby se inkoust uložil pod povrch. Tento proces je časově náročný, navíc na některých místech těla i velice bolestivý. Mikrojehličky jsou na náplasti umístěné do požadovaného obrazce a jedno nalepení stačí k uložení barvy do kůže.

Podle lékařů by mohla mít tato technika daleko lepší využití. Může zakrýt například jizvy nebo se může použít k optické náhradě bradavek po rakovině prsu. Tetování lze také použít ke sledování vážných nemocí, jako je cukrovka, epilepsie nebo alergie. Nebo ke značkování domácích mazlíčků a jiných zvířat.

Studie ukázala, že tetování pomocí náplasti vydrží na kůži minimálně rok, ale může být i trvalé. Mikrojehličky se však mohou naplnit také barvou pro dočasné tetování. „Našim cílem není nahradit klasický způsob tetování. Chceme pouze vytvořit novou možnost pro pacienty, domácí mazlíčky a lidi, kteří chtějí bezbolestné tetování se snadnou aplikací,“ dodal profesor Mark Prausnitz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze