Těžba ve vesmíru? Češi modelují vodní gejzíry Saturnova měsíce

Těžba ve vesmíru? Češi modelují vodní gejzíry Saturnova měsíce
Fotografie: unsplash.com
  • Fyzici a chemici Akademie věd ČR jsou součástí evropského týmu, který vyvíjí přístroje pro výzkum složení vesmírných těles
  • Na červnovém setkání v Berlíně společně pracovali na konstrukci přístroje pro analýzu iontů, které produkuje laboratorní aparatura napodobující vodní gejzíry Saturnova měsíce Enceladu
  • Unikátní aparatura má umožnit posun v porozumění analýzám částic pocházejících z meteoritů, komet nebo planet a jejich měsíců

Enceladus je šestý největší měsíc planety Saturn. Celý jej pokrývá led, přičemž na pólech se nachází více než stovka gejzírů prudce vyvrhujících vodu s obsahem organických látek. Tým Jána Žabky a Miroslava Poláška z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR vyvíjí světově unikátní hmotnostní spektrometr s vysokým rozlišením, určený pro analýzy vesmírných částic, jako je například právě vodní organická směs z Enceladu.

Ján Žabka u laboratorního verze přístroje HANKA
Ján Žabka u laboratorního verze přístroje HANKA

Saturnův měsíc Enceladus je předpokládaným cílem budoucích vesmírných misí. Náš přístroj, vyvíjený společně s partnery ze Svobodné univerzity Berlín, Univerzity Orléans a Univerzity v Lipsku, umožní lépe porozumět údajům získaným v průběhu budoucích misí k měsíci Enceladus a dalším vesmírným objektům,“ říká Miroslav Polášek z oddělení iontů v plynné fázi Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR. Ačkoli vědecký tým na dálku spolupracuje již od roku 2018, kvůli pandemii COVID-19 měl možnost znovu se setkat až tento měsíc v Berlíně.

Přístroje tohoto typu poptává NASA i ESA

Aparatura pro modelování vodních gejzírů Enceladu se skládá z několika částí. Jádrem je iontový zdroj, v němž vysokou rychlostí protéká tenký proud vody, jenž ozařují laserové pulzy. Tím vznikají ionty, které procházejí do analyzátoru, kde se zjišťuje, jaký druh iontů vznikl a jaké látky tedy proud vody obsahuje. „Každý člen našeho mezinárodního týmu má velmi úzkou specializaci, jejich znalosti se překrývají jen z malé části. Proto je tým takto sestavený velmi výkonný a velmi dobře se nám spolupracuje. Během čtyřech společně strávených dní v berlínské laboratoři jsme projekt výrazně posunuli,“ říká Ján Žabka, další člen české části týmu.

Hmotnostní analyzátory s vysokým rozlišením jsou již v hledáčku NASA i ESA (Evropská kosmická agentura), a to kvůli řádově vyšší přesnosti určení složení neznámého kosmického materiálu. Obě agentury plánují v příštích deseti letech mise, u kterých lze předpokládat, že jejich součástí budou tyto přístroje pro analýzu vesmírných plynů a prachových částic či mikrometeoritů. Vesmír totiž nabízí lidstvu řešení neklesající poptávky po nerostných surovinách. Na planetách v naší Sluneční soustavě a asteroidech se nachází mnoho druhů vzácných materiálů.

HANKA se chystá na start v 2027

Česká republika se v plánech vesmírné těžby zasloužila ještě o jednu výraznou stopu. Tým Jána Žabky a Miroslava Poláška pokročil ve vývoji světově unikátního hmotnostního spektrometru s vysokým rozlišením, nazvaného HANKA (Hmotnostní ANalyzátor pro Kosmické Aplikace). HANKA bude součástí plánované mise SLAVIA s předpokládaným startem v roce 2027. Cílem mise SLAVIA je analýza mikrometeoritů s následnou možnou aplikací pro výzkum nerostného bohatství v meziplanetárním prostoru.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze