Seriály, které se vám dostanou do hlavy

To nejlepší z Netflixu
Seriály, které se vám dostanou do hlavy
Fotografie: Netflix
  • Minulý týden jsme se podívali na nejlepší seriálové klasiky
  • V druhém díle vybereme nejlepší dramatické a psychologické seriály, které se vám dostanou do hlavy

Máme tu druhý díl našeho seriálu „To nejlepší z Netflixu“. Naposledy jsme se zaměřili na seriálové klasiky, které zná téměř každý. Dnes vás možná i překvapíme. Podíváme se na nejlepší psychologické a a dramatické seriály, které vám i po skončení zanechají více či méně otázek v hlavě. Jste zvědaví?

A nezapomeňte, od minulého týdne máme na fZone.cz také seriál Tajemství nejúspěšnějších společností. Naposledy jsme se podívali na zoubek SpaceX, ve čtvrtek se můžete těšit na další díl. Teď už se ale podíváme na dnešní výběr.

TIP: Jak vybrat televizi ve 4K pro nejlepší zážitek ze seriálů a filmů na Netflxu, vám poradí velký test na covybrat.cz.

TY (You)

Psychologický thriller, který se inspiroval knižní předlohou. Autory seriálu jsou Greg Berlanti a Sera Gamble. První série byla původně odvysílána na stanici Lifetime. Pro velký úspěch seriál dostal i druhou sérii a přesunul se na Netflix, kde jsou k dispozici obě série. Od listopadu loňského roku se již natáčí i třetí série, takže pokud vás první dvě navnadí, máte se na co těšit!

Příběh sleduje život Joea Goldberga (Penn Badgley), který pracuje jako manažer v knihkupectví v New Yorku. Jednoho dne přijde do knihkupectví Beck Guinevereová. Joe se do ní zamiluje, ale láska náhle přerůstá v posedlost. Udělal by cokoli, aby Beck byla jen jeho, navíc jí chce pomoct v cestě za vysněnou kariérou. Cesta to ovšem je poněkud trnitá.

Zajímavosti

  • Představitel hlavní role Joea (Penn Badgley) se netají tím, že postavu nemá rád. Ale na druhou stranu říká, že pro něj byla výzva vzít takovou roli.
  • První série seriálu byla velmi úspěšná, na Netflixu ji sledovalo přes 43 miliónů diváků.
  • Chcete navštívit knihkupectví, ve kterém Joe pracoval? Ano, můžete. Knihkupectví se ve skutečnosti jmenuje Logos a sídlí na Manhattanu.

Pro mě osobně je tento seriál už „silná káva“. Tak či tak, v jednu chvíli Joea nenávidíte a pár vteřin na to mu zase fandíte. Jeho stalking je už ale místy velice nátlakový. Seriál ale doporučuji, během prvních dvou dílů se rozhodnete, jestli stojí za další sledování, nebo ne. Upozornění pro vás – jen pro silné žaludky.

Dabing: ano, české titulky: ano.

Proč? 13× proto (13 Reasons Why)

Jde o seriál Netflixu inspirovaný knižní předlohou. Scénář napsal Brian Yorker. První sérii, která má 13 dílů, uvedl Netflix 31. března 2017. Následně pak byly zveřejněny ještě další tři série. V loňském roce Netflix odvysílal čtvrtou sérii, která seriál ukončila. Seriál dostal několik ocenění.

Student střední školy Clay Jensen je docela obyčejný kluk. Jednoho dne, když se vrátí domů ze školy, najde u dveří domu krabici, na které je napsané jeho jméno. Po jejím otevření najde sedm audiokazet, které nahrála Hannah Bakerová, jeho bývalá spolužačka. Nebyla to jen jeho spolužačka, ale i tajná láska, která před dvěma týdny spáchala sebevraždu. Na kazetách Hannah nahrála třináct důvodů, proč sebevraždu spáchala.

Zajímavosti

  • Tvůrci změnili způsob sebevraždy. Chtěli totiž, aby pro diváky byla tato scéna více emotivní. V knize se postava předávkovala, a to podle nich nebylo tolik zajímavé.
  • Všimli jste si někdy, že Clay a Hannah mají ve svých pokojích stejný plakát?
  • Věděli jste, že někteří herci si po skončení seriálu nechali udělat stejné tetování? Mají vytetovaný středník, který většinou symbolizuje ukončení těžkého období v životě, kdy lidé přemýšleli i nad sebevraždou, ale rozhodli se bojovat a svůj život neukončit.

Tento seriál ve mně zanechal hodně myšlenek a špatných snů. Pro některé není jednoduché se dívat na seriál plný šikany, znásilňování a znevýhodňování slabších. Zvláště, když si ho budete srovnávat s reálným životem. Seriál umí pohltit tak, že ho nedokážete přestat sledovat. Spolu s hlavní hrdinkou chcete, aby ty špatné dostihl trest.

Dabing: ano, české titulky: ano.

Elita (Élite)

Další ze sbírky původních seriálů Netflixu. Španělský thriller se začal vysílat v roce 2018. Zatím jsou na Netflixu první tři série, ale my už se teď těšíme na čtvrtou a pátou.

V seriálu se ocitáme v prostředí elitní střední školy, kam chodí pouze děti z bohatých rodin. Ale na začátku nového školního roku na tuto školu nastoupí i tři studenti z chudých rodin díky stipendiu. Události, které se po celý školní rok odehrávaly, a konflikty studentů vedly až k vraždě jednoho z nich.

Zajímavosti

  • O roli Samuela se ucházelo více herců. Například Arón Piper, který nakonec v seriálu hraje postavu Andereho.
  • Až do poloviny třetí série nevíme, ve které části Španělska se vlastně seriál odehrává. Až v díle Doba pohřešování: 84 hodin, kde zjistí, že je Cayetana podvodnice, je řečeno, že jsou v Madridu.

Tento seriál dokázal rozdělit diváky na dvě skupiny. Buď konkrétní postavu milujete, nebo ji nenávidíte. Například krásná blondýnka Carla. Její jméno u diváků vzbudí buď pozitivní, nebo negativní emoce, nic mezi tím. Nebo láska Nadiy a Guzmána. Při sledování jejich společných scén se vám rozbuší srdce. Po shlédnutí prvního dílu jste přesvědčeni, že přesně víte, jak se seriál bude odvíjet dál. Opak je ale pravdou. Díl od dílu se do děje čím dál více zamotáváte a chcete vědět pravdu stejně jako hrdinové tohoto seriálu. Zda se ji nakonec dozvíte, to vám neprozradíme, ovšem máte se na co těšit.

Dabing: ne, české titulky: ano.

Krasotinky (Tiny Pretty Things)

Jeden z nejnovějších dramatických seriálů Netflixu vyšel 14. prosince 2020 a zatím si můžeme pustit jen první sérii. Režie se ujal Gary Fleder, který má na svědomí třeba oblíbený dívčí seriál The Bold Type.

Studentku elitní baletní školy v Chicagu se někdo pokusí zabít. Škola za ni musí přijmout náhradnici. Ta se ale hned po nastoupení setká s nelítostnou konkurencí. Škola je propletená lží a tajemstvími studentů. Jedno z největších a snad i nejhorších tajemství skrývá ředitelka školy. Každý díl je úplně jiný a když už si myslíte, že postavy znáte, změní se.

  • Ohlasy na herce nebyly od diváků úplně pozitivní. Všichni si toho jsou vědomi a existuje i jasné vysvětlení. Hlavní představitelé nejsou totiž profesionální herci, ale tanečníci.
  • I když z většiny scén poznáme Chicago, některé scény se natáčely v Kanadě.

Tento seriál nebude pro každého, ale podle mě stojí za pozornost. Sledujeme několik zajímavých dějových linek – pokus o vraždu, homosexualitu nebo hodně řešené téma poruchy příjmu potravy. Pokud vás nezaujme samotný příběh, ujišťuji vás, že taneční scény určitě ano. Právě proto, že herci jsou hlavně tanečníci, jsou baletní scény dechberoucí. Nyní netrpělivě čekáme, zda tvůrci přinesou i druhou sérii, kterou by si seriál určitě zasloužil.

Dabing: ne, české titulky: ano.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze