Tokamak ITER neboli umělé Slunce, které řeší klimatickou krizi

Tokamak ITER neboli umělé Slunce, které řeší klimatickou krizi
Fotografie: iter.org
  • Vědecký projekt tokamak ITER je druhým nejdražším projektem na světě
  • Na stavbě jaderného reaktoru se podílí 35 zemí

Slyšeli jste někdy o jaderné elektrárně, která funguje na stejné bázi jako naše Slunce? Přesně takový má být tokamak ITER. Díky BBC víme, že se jedná o největší termojaderný fúzní reaktor na světě a v současné době se ve Francii pracuje na jeho instalaci. Pokud půjde vše podle plánů, stavba má být dokončena už za pět let, tedy v roce 2025.

Klíčový komponent ITER je protikladem běžných elektráren. Při jaderné fúzi se má tvořit rozpálená plazma a jádra se nemají štěpit, ale naopak slučovat. To, že jsou tyto schopnosti totožné s reakcí, která probíhá ve většině hvězd, pro nás znamená čistou a bezpečnou energii bez jaderného odpadu. Pokud hledáte odpověď na problémy klimatické krize, tokamak ITER je možným řešením, protože elektrárna mimo jiné spotřebovává paliva, kterých máme na Zemi dostatek. Reaktor pohání směs deuteria a tritia a obě tyto složky se dají získat z mořské vody a lithia.


Výše zmíněný model reaktoru sice už existuje, ale ITER je v mnoha ohledech zcela výjimečný. Mělo by se jednat o první tokamak, který získá z paliva více energie než sám spotřebuje, a to je jak pro nás, tak pro planetu klíčové.

I přestože je tento vědecký projekt pouze testovací a samotný rozvod elektřiny v plánu není, cílem je se co nejvíce přiblížit ke klasickému komerčnímu reaktoru. Na jeho stavbě se podílí jedny z nejvyspělejších zemí světa a pokud se ukáže, že lidstvo zvládne vyrobit spolehlivý a funkční termojaderný reaktor, pravděpodobně se každý stát pokusí postavit vlastní.

ITER Member flags

Jestli je to možné, je ale zatím jen ve hvězdách. Jisté je, že by nás v takovém případě potkal technologický zlom a některé ekologické problémy by byly zažehnány.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze