Tokijská společnost vyšle na Měsíc dva malé rovery

Tokijská společnost vyšle na Měsíc dva malé rovery
Fotografie: ispace
  • Společnost ispace vyšle na Měsíc lander, který bude obsahovat dva malé rovery
  • Jeden rover bude provozován agenturou JAXA, druhý Spojenými arabskými emiráty
  • Předpokládá se, že rover Rashid 1 bude na Měsíci 14 dní, během nichž nasbírá potřebná data

Společnost ispace se zabývá průzkumem Měsíce a chce rozšířit lidskou přítomnost ve vesmíru. Na Měsíci se chce především zaměřit na vodu, kterou bude možné rozložit na kyslík a vodík, čímž vznikne palivo. Mission 1 bude prvním letem pro ispace na Měsíc. Původně měla raketa odstartovat v těchto dnech, kvůli delší přípravě byl však start posunut nejdříve na 22. listopadu. „Toto aktualizované cílové datum startu umožňuje nejlepší přípravu na misi, včetně plnění paliva do landeru a dostupnosti data startu,napsala společnost.

Mise bude zahájena na nosné raketě Falcon 9 od SpaceX v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě a na Měsíc by měl přistávací modul nazvaný Hakuto-R dorazit v březnu příštího roku. Lander v sobě obsahuje jak komerční, tak vládní náklad a dva malé rovery. Jeden je provozován agenturou JAXA (Japonská vesmírná agentura), druhý byl vyvinut ve vesmírném středisku Mohammeda Bin Rashida ve Spojených arabských emirátech (SAE) a dostal pojmenování Rashid 1.


Rashid 1 je asi 10kg malý rover poháněný solárními panely, který by měl zkoumat Měsíc pouze jeden lunární den, což představuje asi 14 pozemských dní. V tomto časovém rozmezí však nashromáždí obrovské množství dat. Obsahuje několik různých kamer, mikroskopický zobrazovač a Langmuirovy sondy, které se používají pro určení elektronové teploty a hustoty – mohly by tak objasnit, proč je měsíční povrch elektricky nabitý.

Tato mise bude historicky první nejen pro naši společnost, ale také pro rozvoj cislunárního hospodářství,“ řekl Takeshi Hakamada, zakladatel a generální ředitel společnosti ispace. Po startu bude mise plně řízena z řídícího střediska v Tokiu, kde bude tým monitorovat přistávací modul, jeho provozní stav, posílat mu příkazy a přijímat snímky. K tomu využije síť pozemních stanic od Evropské kosmické agentury (ESA). Společnost ispace plánuje již nyní druhou misi, ke které však zatím podrobnosti neuvedla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze