Toyota v Bruselu nainstalovala větrnou turbínu a solární panely k výrobě elektřiny

Toyota v Bruselu nainstalovala větrnou turbínu a solární panely k výrobě elektřiny
Fotografie: toyota.com
  • Zařízení má celkový výkon 10 kW a vyprodukuje až 24 MWh elektřiny ročně
  • V posledních pěti letech pracoviště Toyota prošlo komplexně obnovou s cílem zvýšit energetickou účinnost

Toyota Motor Europe v rámci probíhajícího přechodu na bezemisní obnovitelnou energii v Evropě investovala do dvou nových technologií k lokální výrobě elektřiny v bruselské centrále společnosti. Firma nedávno před svými budovami nainstalovala větrnou turbínu využívající nejnovější technologie. Toyota Motor Europe je první firmou v širší oblasti Bruselu, která ve svém areálu vystavěla soukromou větrnou turbínu. Uvedené zařízení o celkovém výkonu 10 kW vyprodukuje až 24 MWh elektřiny ročně.

Konstrukce větrné turbíny využívá krom jiného vertikální lamely, které umožňují efektivně pracovat s energií větru ze všech směrů, nezvyklá povrchová úprava zase přispívá k potlačování hluku. Díky instalaci ve výšce pouhých 23 metrů je vyloučeno riziko narušování provozu blízkého bruselského letiště Zaventem. Využívání energie z větru je však pouze jednou ze součástí plánu – k dodávkám elektřiny z obnovitelných zdrojů bude sloužit i 1 400 nově nainstalovaných fotovoltaických panelů o úhrnném maximálním výkonu 460 kWp. Očekává se, že tato fotovoltaická sestava vyprodukuje 360 MWh elektřiny ročně.

Čistá energie již řadu let hraje v evropských aktivitách Toyoty velmi důležitou roli, což se v roce 2019 odrazilo ve splnění úkolu spotřebovávat ve všech evropských provozech firmy 100 % elektřiny z obnovitelných zdrojů. Dvojice nových zdrojů v Bruselu zapadá do strategie Toyoty zvyšovat svoji vlastní produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů přímo v provozech Toyota, v návaznosti na podobné investice v dalších evropských lokalitách firmy.

Pracoviště Toyoty v posledních pěti letech prošla komplexní obnovou ke zvýšení energetické účinnosti, včetně instalace LED osvětlení, modernizace systémů klimatizace a nasazení nového systému pro správu budov.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze