Umělá robotická kůže nově vnímá i dotek díky speciálnímu čipu Loihi

Umělá robotická kůže nově vnímá i dotek díky speciálnímu čipu Loihi
Fotografie: intel.la
  • Díky neuromorfnímu čipu Loihi může umělá kůže detekovat dotek mnohem rychleji než člověk
  • Automatické robotické operace i pečující roboti se mohou stát skutečností

Vědci z National University of Singapore (NUS) vyvinuli umělou kůži, která robotům umožňuje rozpoznat dotek 1 000× rychleji než lidský senzorický systém. Toto je možné díky neuromorfnímu čipu Loihi od společnosti Intel. Aby toho nebylo málo, systém také dokáže identifikovat tvar, strukturu a tvrdost objektů 10× rychleji, než trvá mrknutí oka. Tyto aspekty by podle vědců mohly posunout interakci člověka s roboty na vyšší úroveň a zrealizovat úkony jako automatické robotické chirurgie.

Jako první vědci naučili robotickou ruku potaženou umělou kůží číst Braillovo písmo. Ruka následně předala zpracovávaná data čipu Loihi, který je přeložil s přesností více než 92 %. Kromě toho čip spotřeboval 20× méně energie než klasická Von Neumannova architektura počítače.

Po čtení Braillova písma zkombinovali vědci hmatový a vizuální systém. Následně naučili ruku rozpoznávat různé objekty pomocí umělé kůže a záznamové kamery. Data odeslali ke zpracování jak čipu GPU, tak Loihi – díky tomu zjistili, že kombinace hmatu a vizuálu znamená o 10 % přesnější systém, než kdyby se spoléhali jen na samotný obraz.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze