WHO: útoků na zdravotnická zařízení na Ukrajině přibývá

WHO: útoků na zdravotnická zařízení na Ukrajině přibývá
Fotografie: unsplash.com
  • V zemi dochází životně důležitý zdravotnický materiál
  • Na Ukrajině dochází zásoby kyslíku, inzulín, chirurgické potřeb i krevní zásoby
  • ECDC vyzvalo země, které v současné době hostí ukrajinské uprchlíky, aby začaly očkovat proti obrně a spalničkám

Počty útoků na nemocnice, ambulance a další zdravotnická zařízení na Ukrajině v posledních dnech rapidně vzrostly. V zemi navíc dochází životně důležitý zdravotnický materiál. Informovala o tom v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO).

Organizace spojených národů (OSN) uvedla, že při 16 útocích na zdravotnická zařízení od začátku ruské invaze na Ukrajině zemřelo nejméně devět lidí. Kdo byl za útoky zodpovědný, organizace neuvedla. Catherine Smallwoodová z evropské sekce Světové zdravotnické organizace uvedla, že mezi útoky se také počítají zabavené sanitky pro jiné než zdravotní účely. „Budeme pokračovat v aktualizaci těchto čísel. V posledních dnech se poměrně rychle zvyšují,“ uvedla na tiskové konferenci.


Podle reuters.com OSN pracuje na rychlém dodání zdravotnického materiálu na Ukrajinu, kde dochází zásoby kyslíku, inzulín, chirurgické potřeby, krevní zásoby a další. Mezi nejdůležitější zásoby pro Ukrajinu podle WHO patří kyslík a dětské vakcíny proti obrně.


Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) vyzvalo země, které v současné době hostí ukrajinské uprchlíky, aby začaly očkovat proti obrně a spalničkám. Podle ECDC není populace dostatečně proti těmto nemocem naočkovaná. „Mnoho lidí schovaných v protileteckých krytech a v přijímacích střediscích by mohlo usnadnit propuknutí epidemie spalniček,“ uvedla OSN.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze