V Anglii začali s novou léčbou srpkovité anémie

V Anglii začali s novou léčbou srpkovité anémie
Fotografie: pixabay.com
  • Po více jak 20 letech začali s novou léčbou srpkovité anémie v Anglii
  • Infuze se podává pouze jednou měsíčně a léčba by měla přinést pro pacienty lepší život s touto nemocí

Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění, které způsobuje deformaci červených krvinek, které poté ucpávají cévy a omezují přívod kyslíku. Tyto stavy jsou velmi bolestivé a mohou způsobit selhání orgánů. Nyní pacienti začali dostávat novou léčbu po více jak 20 letech. S léčbou začali v Anglii s monoklonální protilátkou Crizanlizumab, která se váže na protein na krevních buňkách a zabraňuje jejich shlukování. Výhodou také je, že pacienti na infuzi budou docházet pouze jednou měsíčně.

V Anglii bylo zřízeno deset specializovaných léčebných center, kam mohou lidé se srpkovitou anémii docházet. Jedna lahvička léku vyjde na 1 000 liber (necelých 30 000 Kč). Dle BBC však Národní zdravotnická služba (NHS) vyjednala slevu, kterou veřejně nesdělila a doufá, že příští tři roky ošetří na 5 000 pacientů.


Je fantastické, že našim prvním pacientům byla poskytnuta tato průlomová léčba srpkovité anémie – první za více než dvě dekády,“ řekla doktorka Bola Owolabi, ředitelka NHS pro zdravotní nerovnosti a praktická lékařka. Očekává také, že tato nová léčba přinese lepší život pro pacienty se srpkovitou anémií a méně časté návštěvy u lékařů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze