V Austrálii testují nosní sprej proti koronaviru. Obsahuje heparin

V Austrálii testují nosní sprej proti koronaviru. Obsahuje heparin
Fotografie: University of Oxford
  • Heparin je již schválený lék využívaný pří poruchách srážlivosti krve
  • Testování bude ukončeno příští rok
  • Účinnost spreje testuje 400 domácností

Vědci v Austrálii aktuálně provádějí testy nosního spreje s obsahem heparinu. Cílem je udělat z infekční osoby neinfekční, čehož by se mělo dosáhnout stříknutím spreje do nosu. Celosvětově jsou testovány i jiné spreje do nosu proti onemocnění COVID-19, avšak tento jako první využívá heparin. Jedná se o lék, který je podávaný osobám s poruchami srážlivosti krve. Testování skončí v polovině příštího roku a pokud bude lék účinný, mohl by pomoci při léčbě onemocnění.

Vědci uvedli, že pokud je heparin vdechován, nedostane se do krevního řečiště, ale usadí se v nose. Virus se tak zachytí na něm, místo na lidských buňkách. BBC uvedlo, že vláda státu Victoria zafinancovala první testy na lidech ve výši 4,2 milionu australských dolarů (67 milionů korun). Jedná se o 400 domácností, které byly vystaveny koronaviru. Nakažení si 2krát denně stříknou do nosu a poté se prověřuje, zda se zabránilo přenosu na zdravou osobu.


Jednou z úžasných věcí na heparinu je, že je již na trhu dostupný jako schválený produkt pro jiný účel, nevyžaduje chlazení a lze jej skladovat v plastových lahvičkách, takže může být velmi široce a efektivně distribuován,“ uvedla profesorka Michelle McInthosh, výzkumnice týmu. Další vědecký pracovník, profesor Cambell, uvedl, že sprej používá již 20 měsíců a doposud neměl žádné vedlejší účinky.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze