V Berlíně se připravují na odstávku ruského plynu výstavbou termální nádrže

2
V Berlíně se připravují na odstávku ruského plynu výstavbou termální nádrže
Fotografie: Vattenfall
  • Nádrž pojme až 56 milionů litrů teplé vody
  • Pokud dojde k odstávce ruského plynu, pomůže s vytápěním domů v Berlíně
  • Nádrž bude udržovat vodu téměř na bodu varu pomocí elektřiny ze solárních panelů a větrných elektráren

V průmyslovém areálu v Berlíně roste 45metrová termální nádrž, která pojme až 56 milionů litrů horké vody. Švédská energetická společnost Vattenfall, která bude nádrž provozovat, uvedla, že pokud dojde k vypnutí dodávek plynu z Ruska, je věž schopna v zimě pomoci s vytápěním domů v Berlíně.

Je to obrovská termoska, která nám pomáhá uchovávat teplo, když ho nepotřebujeme,“ řekla Tanja Wielgoss, která vede tepelnou jednotku švédské společnosti v Německu. Dodala také, že ačkoliv se spotřebitelé v Německu nemusí bát nedostatku tepla, vyzvala je, aby i přesto šetřili energií. Při vytápění uhlím/plynem není možné teplo akumulovat a spalování fosilních paliv navíc přispívá ke globálnímu oteplování. Oproti tomu bude nová termální nádrž udržovat vodu téměř na bodu varu pomocí elektřiny ze solárních a větrných elektráren rozmístěných po celém Německu.


Termální věž bude fungovat jako baterie, která místo elektřiny bude shromažďovat teplo. Nádrž za 50 milionů eur (1,2 miliardy korun) bude mít tepelný výkon 200 megawattů. To je dostačující k pokrytí většiny spotřeby teplé vody v Berlíně v letních měsících a asi 10 % spotřeby v zimě. Nádrž dokáže udržet horkou vodu až po dobu 13 hodin, což je dostatek času pro případ špatného počasí nebo bezvětří.

Zásobník na vodu by měl být podle techxplore.com dokončen na konci tohoto roku a další se již plánuje v Nizozemsku. „Válka na Ukrajině a energetická krize nás učí, že musíme být rychlejší. Za prvé se stát klimaticky neutrální a za druhé, být nezávislí na dovozu energie,“ řekla senátorka pro životní prostředí, mobilitu, ochranu spotřebitele a klimatu v berlínské zemské vládě Bettina Jarasch.

Diskuze ke článku
Václav Beránek
Václav Beránek
Paní Lásková, kdybyste se na chviličku vrátila někam na základku do hodiny fyziky, zjistila byste, že tepelná kapacita čehokoliv nemůže být 200 megawattů. To prostě nejde. A nebo případně překládejte texty, které dávají smysl... Jinak jde o zajímavý projekt!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze