V Černobylu je abnormální úroveň radioaktivity

V Černobylu je abnormální úroveň radioaktivity
Fotografie: unsplash.com
  • Abnormální úroveň radioaktivity je nejspíše způsobená pohybem těžké techniky v Černobylu
  • Dnes si připomínáme 36. výročí od černobylské katastrofy
  • MAAE situaci každý den pečlivě sleduje

Generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes varoval, že úroveň radioaktivity v elektrárně Černobyl je abnormální. Informace přichází právě v den, kdy si připomínáme výročí katastrofy v Černobylu v roce 1986. O situaci informovala Agentura AFP na Twitteru a mirror.co.uk.


Podle generálního tajemníka je úroveň abnormální po týdnech bojů, kdy se na místech elektrárny pohybovala těžká technika. „Situace byla velmi, velmi nebezpečná. Úroveň radiace je abnormální. Úroveň stoupla ve chvíli, kdy se na těchto místech pohybovala těžká technika,“ uvedl Ragael Grossi novinářům. Nevyužívaná elektrárna byla v roce 1986 místem nejhorší jaderné katastrofy v historii a stále slouží jako úložiště radioaktivního odpadu. Rafael Grossi uvedl, že situaci sledují pečlivě každý den.

Organizace spojených národů (OSN) si dnes připomíná 36. výročí od černobylské katastrofy, ke které došlo v důsledku špatné konstrukce reaktoru, který navíc obsluhoval nedostatečně vyškolený personál.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze