V Česku je hlášeno 35 případů opičích neštovic. Nejvíce nakažených je z Prahy

V Česku je hlášeno 35 případů opičích neštovic. Nejvíce nakažených je z Prahy
Fotografie: unsplash.com
  • Všichni nakažení opičími neštovicemi jsou muži ve věku od 17 do 44 let
  • Opičí neštovice se vyskytly v 6 krajích
  • Celkem 27 případů pochází z Prahy
  • 11 osob se nakazilo po vycestování ze země, ostatní lidé se nakazili v Česku

V České republice je k 11. srpna 2022 nahlášeno celkem 35 případů opičích neštovic. Světová zdravotnická organizace (WHO) zdůrazňuje potřebu zapojit a chránit ohrožené rizikové komunity a zintenzivnit dozor i opatření v oblasti veřejného zdraví. „Případy z České republiky se v rámci národního systému surveillance hlásí přes elektronický Informační Systém Infekční Nemoci (ISIN). Ke dni 11. srpna 2022 je nahlášeno celkem 35 případů onemocnění opičími neštovicemi. Podle analýzy evidovaných údajů se zatím všechna onemocnění vyskytla u mužů ve věku od 17 do 44 let,“ upřesňuje zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí MUDr. Kateřina Fabiánová, PhD.


V Česku se jedná zatím o sporadický výskyt onemocnění. Ze zmíněných 35 hlášených případů jde, podle věkových skupin, konkrétně o 2 případy ve věku 15 až 19 let, 2 případy 20 až 24 let, 12 případů 25 až 34 let a 19 případů ve skupině 35 až 44 let. Výskyt případů byl zaznamenán celkem v 6 krajích, nejvíce případů bylo šetřeno Hygienickou stanicí hlavního města Praha – celkem 27.

U 11 případů byla v rámci epidemiologického šetření zjištěna cestovatelská anamnéza v zahraničí (Belgie, Španělsko, Portugalsko, Francie, Německo, Rakousko, Řecko a Maďarsko), u zbylých 24 případů došlo k nákaze v České republice. 7 nemocných bylo hospitalizováno. Nejvíce jde o případy v partnerské souvislosti, kdy k přenosu nákazy došlo převážně při úzkém osobním a intimním kontaktu. První případ byl nahlášen v květnu, dalších 7 případů v červnu, 15 v červenci a zatím 12 v srpnu 2022.

„V České republice je potřeba zvýšit především povědomí veřejnosti o rizicích nákazy tak, aby se každý člověk mohl vědomě chránit svým odpovědným chováním. Z tohoto důvodu také spolupracuje Státní zdravotní ústav s regionální kanceláří Světové zdravotnické organizace na přípravě a šíření osvětových materiálů, které srozumitelnou formou pomohou lidem pochopit problematiku,“ dodává ředitelka Státního zdravotního ústavu MUDr. Barbora Macková.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze