V Česku nejsou dostupné některé léky. Proč tomu tak je?

V Česku nejsou dostupné některé léky. Proč tomu tak je?
Fotografie: unsplash.com
  • Nejčastěji léky v lékárnách chybí kvůli problémům souvisejícím s výrobním a dodavatelským procesem
  • Nedostupnost předepsaného léku lze ve většině případů řešit náhradním lékem
  • Na stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv si můžete ověřit, zda je daný lék dostupný

Prudký nárůst poptávky, komplikace ve výrobě nebo potíže s distribucí, to vše mohou být důvody, proč pacienti občas nemohou sehnat některé léky. Aby se přerušení nebo ukončení dodávek léčiv dotklo pacientů co nejméně, monitoruje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) každý den situaci na trhu a je v úzkém kontaktu s farmaceutickými firmami, které mají povinnost takovou skutečnost s předstihem nahlásit.

Agenda dostupnosti léčiv je velmi živá, proto neexistuje žádný stabilní seznam léků, které jsou aktuálně nedostupné. To, co platí ráno, už nemusí platit večer, natož druhý den. Aktuální dostupnost daného léčivého přípravku lze však dohledat na stránkách SÚKL ve veřejně přístupné databázi léků či pod záložkou „Výpadky léků“. Nahlášené přerušení dodávek také vždy nemusí znamenat okamžitou nedostupnost daného léku pro pacienty. Pokud jsou v distribuci dostatečné zásoby a přerušení je krátkodobé, pacient jej ani nemusí zaznamenat. „Na SÚKL monitorujeme dostupnost léčiv každý den. Komunikujeme s dodavateli, ověřujeme situaci v zahraničí, identifikujeme rizika a pracujeme s nimi. Jsme v úzké spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR, které může na základě námi poskytnutých dat konat pomocí nástrojů, které mu dává legislativa. Společně tak omezujeme dopady nedostupnosti léčiv na pacienty,“ říká Irena Storová, ředitelka SÚKL.

Proč někdy léky v lékárnách chybí?

Z hlášení, která SÚKL přijímá, vyplývají v posledních letech jako nejčastější důvody problémy související s výrobním a dodavatelským procesem. Problémy ve výrobě jsou buď v rámci výrobního procesu konečné podoby léčivého přípravku (lékové formy) – ty pak obvykle postihují pouze daného výrobce – nebo se jedná o problémy se surovinou (léčivou látkou pro výrobu daného léčivého přípravku) – tato příčina je stále častější a má závažnější dopad na dostupnost léčby nejen v České republice, ale i ve světě.

Dalšími důvody pak mohou být:


  • obchodní/marketingové důvody
  • zánik/zrušení/změna registrace
  • zpoždění dodávky
  • zvýšené prodeje
  • nízká výše stanovené úhrady/maximální ceny

„Nedostupnost předepsaného léku lze řešit generickou alternativou. Lékárníci dokážou ve většině případů najít náhradu nebo náhradní lék připravit. Výpadky, které by nebyly řešitelné, jsou naštěstí zatím výjimečné,“ říká výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel.

Důvody nedostupnosti se pak liší dle typu léčivých přípravků. U receptových i volně prodejných léčiv je nyní nejčastějším problémem dodávka surovin pro výrobu léků, zejména z asijských zemí. U léků na předpis ale hraje v poslední době roli také tlak na cenu ze strany státu a současné vysoké náklady na výrobu a přepravu. U volně prodejných léčiv, do jejichž ceny stát nezasahuje, mohou sezonní výpadky souviset třeba se snahou domácností předzásobit se před zimou.

Co dělat, když v lékárně chybí lék, pro který pacient přišel?

Pokud v lékárně nemají k dispozici konkrétní lék, nemusí to vždy znamenat, že má léčivo výpadek. Ověření situace je snadné jak pro lékaře, tak pro pacienta. Stačí několik kliknutí na webu SÚKL – v přehledech zde lze zadat název léčiva a na obrazovce se ihned objeví aktuální stav dostupnosti, případně informace o přerušení dodávek se zdůvodněním, termín obnovení dodávek a nahrazující léčivé přípravky.

Jaké jsou možnosti pacienta, pokud má lék vázaný na lékařský předpis výpadek?


  1. Záměna – U léčiv vázaných na lékařský předpis může lékárník nabídnout jiný lék se stejnou léčivou látkou, cestou podání a lékovou formou. (Zaměnit lék je možné jen se souhlasem pacienta, a pokud lékař neuvedl výslovně „nezaměňovat“.)
  2. Individuální dovoz – Jde o možnost použití léčivého přípravku, který není registrovaný v ČR, ale který může být alternativou pro registrovaný a aktuálně nedostupný léčivý přípravek. Neregistrovaný léčivý přípravek však může předepsat pouze lékař.
  3. Terapeutická alternativa – Zaměnit předepsaný lék za léčivo s jinou léčivou látkou s obdobnými léčebnými účinky, nebo v jiné lékové formě a síle může lékárník pouze za předpokladu, že s tím pacient souhlasí a záměna je odsouhlasena předepisujícím lékařem.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze