V Česku převažuje mutace delta až z 90 %

V Česku převažuje mutace delta až z 90 %
Fotografie: unsplash.com
  • Varianta delta dominuje na celém území z 80 – 90 %
  • Tato mutace je o 60 % nakažlivější oproti variantě alfa
  • SZÚ také eviduje podezření na případy varianty delta plus

Dle kumulativních celorepublikových dat dostupných za poslední dva týdny bylo v 71 laboratořích napříč Českou republikou vyšetřeno celkem 2 186 COVID-19 pozitivních vzorků a určena příslušnost k variantě viru. Na základě kombinovaných dat z celogenomové sekvenace a diskriminačního PCR lze konstatovat, že varianta delta dominuje na celém území ČR, a to z 80 – 90 %. Nově Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje také podezření na záchyt případů varianty delta plus, která se dosud v ČR potvrdila pouze v jediném případě. Toto podezření na další výskyt musí ještě potvrdit sekvenace.

Mutace delta je dle Public Health England zhruba o 60 % nakažlivější oproti variantě alfa, která je v České republice na ústupu. Vývoj dat ve Spojeném Království ukazuje, že varianta delta tam byla ve větší míře přítomná již od dubna 2021, ale masivní rozvolnění opatření vyvolalo v červenci novou epidemickou vlnu. „Na místě je tedy nepodceňovat prevenci a dodržovat veškerá hygienická opatření. Každý z nás může pomoci zodpovědným přístupem omezovat šíření COVID-19 v České republice, a to například i tím, že se nechá očkovat,“ připomíná ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Na základě hlášení PCR dat SZÚ zaznamenal také 20 pozitivních vzorků, které mohou odpovídat nové variantě delta plus. Vzorky zachytila laboratoř z Karlovarského kraje a odeslala je na celogenomovou sekvenaci, kde se příslušnost k variantě buď definitivně potvrdí, nebo vyvrátí. Nelze tedy zatím s jistotou říci, zda skutečně jde o tuto variantu. Nyní ústav čeká na výsledky. Prozatím klinická praxe ani neposkytuje dostatečná data o tom, jak se chování varianty delta plus liší od původní varianty delta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze