V Česku stále dominuje mutace delta a její subvarianty

V Česku stále dominuje mutace delta a její subvarianty
Fotografie: unsplash.com
  • Po celé Evropě se začala objevovat subvarianta AY 4.2
  • Laboratoře v Česku zatím zachytily tři pozitivní vzorky této subvarianty
  • Přibližně 98 % pozitivních případů z PCR testů představuje mutace delta a její subvarianty

V České republice i nadále dominuje mutace delta a její subvarianty. Ve Spojeném království se před nedávnem objevila subvarianta AY 4.2. Nyní se začíná objevovat po celé Evropě. V ČR laboratoře zatím zachytily tři pozitivní vzorky AY 4.2. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se na tuto subvariantu nyní zaměřuje a zjišťuje, zda může být odolnější proti očkování či léčbě.

„Ostře sledované je nyní chování subvarianty AY 4.2, jejíž výskyt mírně narůstá v evropských zemích, například ve Velké Británii. Podle dostupných výsledků studií tato subvarianta vykazuje vyšší transmisibilitu neboli snadnější přenos, ale přibližně stejnou odolnost vůči virus-neutralizačním protilátkám jako ostatní subvarianty delta,“ uvedla ředitelka SZÚ MUDr. Barbora Macková.

V období od 2. 11. do 12. 11. 2021 má Národní referenční laboratoř (NRL) k dispozici data z 56 047 provedených testů diskriminační PCR z celkem 80 laboratoří. Na variantu delta a její subvarianty připadá přibližně 98 % pozitivních případů.

Za rok 2021 bylo k 12. 11. v ČR celogenomově sekvenováno 13 110 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Celkem 1 000 sekvenací se vztahuje k datu odběru mezi 12. říjnem a 12. listopadem. Podíl původní varianty delta za toto období je 9,0 %. A zaznamenáváme nadále nárůst subvariant delta varianty. Největší podíl v pozitivních vzorcích má subvarianta AY.43, na kterou připadá 41,3 % detekcí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze