V Číně byl objeven nový henipavirus Langya

V Číně byl objeven nový henipavirus Langya
Fotografie: unsplash.com
  • Ve východočínských provinciích se nakazilo 35 lidí
  • Nikdo nezemřel ani není ve vážném stavu
  • Mezi příznaky patří horečka, kašel a únava

Vědci sledují na východě Číny nový henipavirus Langya, známý také jako LayV. Nešíří se však mezi lidmi, na člověka se může přenést od zvířat. Nový virus LayV byl objeven u 35 pacientů ve východočínských provinciích Šan-tung a Chaj-nan. Mezi příznaky, které se u pacientů objevily, patří horečka, kašel a únava.


Doposud neexistují žádné důkazy o tom, že by se virus mohl přenášet mezi lidmi. Vědci detekovali virus převážně u rejsků. Informovali o tom odborníci ze Singapuru, Číny a Austrálie prostřednictvím studie, která byla publikovaná v New England Journal of Medicine. Žádný pacient není ve vážném stavu. Hlášená nebyla ani žádná oběť. „Není třeba panikařit,“ uvedl pro bbc.com výzkumník Wang Linfa z Lékařské univerzity v Singapuru.

Vir byl nalezen u 27 % testovaných rejsků, 5 % psů a 2 % koz. LayV je zoonotický virus, který se může přenášet mezi zvířaty, ale také ze zvířat na lidi. Některé zoonotické viry mohou být pro člověka potenciálně smrtelné. Patří mezi ně virus Nipah, který se šíří mezi zvířaty a lidmi v Asii, a virus Hendra, jenž byl poprvé zjištěn u koní v Austrálii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze