V Dubaji otevřeli novou knihovnu: nechybí sbírka rarit ani humanoidní robot pro děti

V Dubaji otevřeli novou knihovnu: nechybí sbírka rarit ani humanoidní robot pro děti
Fotografie: www.mbrl.ae
  • Knihovna stála v přepočtu 6,7 miliard korun a obsahuje přes milion tištěných i digitálních knih
  • Vstupné je pro všechny zdarma
  • V oddělení rarit jsou vzácné rukopisy, mapy i první vydání literárních děl

Dubaj je známá pro honosné designové budovy tvořící nákupní centra, hotely, ale i klasické byty. Novým designovým kouskem je pak Knihovna Mohammeda Bin Rashida, která byla otevřena v červnu. Nejedná se však jen o klasickou knihovnu – najdete v ní vzácné rukopisy, audioknihy, kavárnu, knihy v Braillově písmu, ale i robota, který předčítá dětem. Vstup je navíc pro všechny zdarma – je však potřeba si jej zarezervovat.

Podle cnn.com stála knihovna miliardu dirhamů (6,7 miliard korun) a na rozloze 54 000 metrů čtverečních nabízí přes 1,1 milionu tištěných i digitálních knih. Tvar budovy má připomínat otevřenou knihu a vnitřní část je rozdělena do devíti samostatných knihoven, z nichž každá je věnována jinému zaměření, jako jsou knihy pro děti, obchodní tituly, mapy a atlasy, sbírka cenných archivních podkladů a další. Kromě toho mají návštěvníci možnost přečíst více jak 6 milionů disertačních prací, 73 tisíc hudebních partitur nebo mají k dispozici na 75 tisíc videí.


Dubaj je známá jako centrum pro podnikání, obchod a cestovní ruch, ale nyní tato ikonická budova dává poselství, že kulturní zázemí v Dubaji skutečně existuje a není nic lepšího než knihy, které toto poselství předají,“ uvedl Jamal Al Shehhi, člen správní rady knihovny. A návštěvu knihovny neocení jen dospělý – Dětská knihovna je určena pro děti od 5 do 11 let a najdete v ní kromě skluzavek a lezecké stěny i humanoidního robota jménem Pepper, který vypráví pohádky.

Oddělení rarit nacházející se v sedmém patře je spíše muzeem než knihovnou, jelikož obsahuje vzácné rukopisy, kaligrafické nástroje, první vydání známých literárních děl, jako je kniha Jak je důležité míti Filipa od Oscara Wildea nebo mapa Arabského poloostrova z roku 1662. Díla jsou vystavena na podstavcích za sklem, aby nedošlo k poškození.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze