V Evropě se za posledních 15 let častěji objevují vichřice

V Evropě se za posledních 15 let častěji objevují vichřice
Fotografie: unsplash.com
  • Z dlouhodobého hlediska se ale počty větrných bouří v Evropě naopak snižují
  • Meteorologové nedokáží říct, zda bude silných vichřic přibývat i v Česku
  • V Evropě odborníci rozlišují dva hlavní typy větrných bouří

Podle meteorologa a klimatologa Radima Tolasze z oddělení klimatické změny Českého hydrometeorologického ústavu se za posledních 15 let zvýšil výskyt vichřic. Z dlouhodobého hlediska se počty větrných bouří v Evropě naopak snižují. Meteorologové nedokáží říct, zda bude silných vichřic přibývat i v Česku.


V Evropě odborníci rozlišují dva hlavní typy větrných bouří. První typ, který přichází hlavně v teplejší části roku, je spojený s bouřkami. Druhý typ, který se objevuje od října do března, je spojený s hlubokými tlakovými nížemi, také známými jako cyklony. Ty většinou nezpůsobují větrnou bouři. „Problém je, když se taková cyklona silně zahloubí, takže tlak vzduchu směrem od jejího středu prudce roste, a tím i rychlost větru, která je rozdílu tlaku přímo úměrná. Může za to teplotní kontrast, který může přetrvávat i delší dobu, takže dochází k takovému řetězení věrných bouří jako v těchto dnech,“ uvedl pro ČTK Miloslav Müller z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Meteorologové mohou větrné bouře s hlubokými cyklonami předpovědět několik dnů dopředu. Díky tomu mohou včas upozornit obyvatele zasažených oblastí a vydat příslušná opatření. Podle Radima Tolasze je úspěšnost předpovědi vichřic v Česku vysoká. Výskyt vichřic a silný vítr může ovlivňovat i změna klimatu. Změny klimatu mají vliv na výměny vzduchových hmot také ve střední Evropě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze