V Indonésii vybuchla sopka. Popel zasypal přilehlé vesnice

V Indonésii vybuchla sopka. Popel zasypal přilehlé vesnice
Fotografie: unsplash.com
  • Sopka vybuchla nečekaně v sobotu a zranila desítky lidí
  • Na 1 300 obyvatel bylo evakuováno
  • Stále hrozí pyroklastické proudy, které mohou přijít bez varování

V sobotu vybuchla sopka Mount Semeru v indonéské provincii Východní Jáva. Indonéská rada pro zvládání katastrof (BNPB) v neděli uvedla, že erupce, která zasypala popelem nejbližší vesnice, zranila 56 lidí, z toho 35 lidí je ve vážném stavu. Nejméně 14 lidí zemřelo a pět z obětí doposud nebylo identifikováno, devět se stále pohřešuje. 1 300 obyvatel bylo kvůli erupci přemístěno do evakuačních center. Dále rada uvedla, že byly zničeny stovky domů a 33 škol.


Doporučujeme všem, aby zvýšili ostražitost, protože potencionální ohrožení pyroklastickými proudy je stále vysoké,“ uvedl pro CNN v neděli Liswanto, šéf pozorovací stanice Mount Semeru. Pyroklastické proudy jsou směs žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela a zatím byly na místě zaznamenány dvakrát. Sopečný materiál se valil na vesnici, která již byla v sobotu evakuována. K evakuaci byli vyzváni všichni obyvatelé, kteří žijí v blízkosti do 10 kilometrů od sopky.

Jáva je největším centrem souostroví Indonésie a jeho hlavním městem je Jakarta. Leží mezi dvěma kontinentálními deskami, což vede k vysoké úrovni tektonické a vulkanické aktivity. Mount Semeru s výškou 3 676 metrů je nejvyšší horou na Jávě. Indonéská vláda uvedla, že nyní připravuje přesídlení pro vesničany, kteří přišli o svůj domov a BNPB jim do té doby poskytne finanční pomoc.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze