V Kanadě byla objevena unikátně zachovalá mumie mamutího mláděte

V Kanadě byla objevena unikátně zachovalá mumie mamutího mláděte
Fotografie: unsplash.com
  • Zlatokopové objevili tělo mamuta srstnatého z doby ledové
  • Jedná se o nejkompletnější mumifikované zvíře, které kdy bylo objeveno v Severní Americe
  • Mamutí samička zemřela před více než 30 000 lety

Hledali zlato na zlatých polích Klondike na území Trʼondëk Hwëchʼin, ale místo toho objevili to, o čem kanadští vědci říkají, že je to nejkompletnější mumifikované zvíře z doby ledové nalezené v Severní Americe. Horníci, kteří pracují v nalezištích zlata, objevili zmrzlé mládě mamuta srstnatého. Starší obyvatelé kmene Trʼondëk Hwëchʼin, kteří žijí podél řeky Yukon po tisíce let, pojmenovali mamuta Nun cho ga, což v jazyce hän znamená „velké zvířecí mládě“.


Mamutí samička zemřela během doby ledové před více než 30 000 lety. Podle cnn.com ostatky mláděte mamuta byly objeveny na Aljašce už v roce 1948. Tentokrát se ale jedná o téměř kompletní a zachovalé tělo. „Je to úžasné. Vyrazilo mi to dech, když jsem mládě viděl poprvé. Všichni k ní musíme přistupovat s respektem,“ uvedla náčelnice kmene Trʼondëk Hwëchʼin Roberta Joseph.


„Jako paleontolog zabývající se dobou ledovou bylo jedním z mých celoživotních snů setkat se tváří v tvář se skutečným mamutem. Tento sen se dnes stal skutečností. Nun cho ga je nádherná. Je to také jedno z nejneuvěřitelnějších mumifikovaných zvířat z doby ledové, jaká kdy byla na světě objevena. Těším se, až ji poznám víc,“ uvedl paleontolog z Yukonu Grant Zazula.

Vědci věří, že mamuti, kteří putovali Severní Amerikou společně s divokými koňmi, jeskynními lvy a obřími bizony, vyhynuli až před 4 000 lety. V dospělosti mohla Nun cho ga vyrůst až do výšky 13 stop.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze