V sousední galaxii byla objevena skrytá černá díra

V sousední galaxii byla objevena skrytá černá díra
Fotografie: unsplash.com
  • Byla objevena v galaxii Velkého Magellanova mračna
  • Od Země je vzdálena 160 000 světelných let
  • Je to poprvé, kdy astronomové objevili takto mladou černou díru

Nově objevená černá díra se vyskytuje v naší sousední galaxii, která je nazývaná Velká Magellanova mračna. Černá díra je od Země vzdálena 160 000 světelných let a je 11krát těžší než Slunce, jak uvádí CNN. Astronomové ji našli pomocí Evropské jižní observatoře v Chile a pozorují, do jaké míry ovlivňuje gravitace černé díry pohyb blízké hvězdy, která je asi 5krát větší než naše Slunce. Tento způsob pro objevování černé díry byl použit poprvé, mohl by tak pomoci při odhalování dalších černých děr v naší Mléčné dráze i v ostatních galaxiích.


Čím více budou mít astronomové informací o černých dírách, tím lépe mohou tyto obtížně rozpoznatelné vesmírné objekty pochopit. Vyzařují však rentgenové záření ve chvíli, kdy pohlcují okolní hmotu, nebo vytvářejí gravitační vlny, když do sebe narazí, případně se srazí s neutronovými hvězdami.

Je to poprvé, kdy astronomové objevili takto mladou černou díru, která je asi 100 milionů let stará. To je na poměry vesmíru velmi málo. V budoucnu by tak astronomové mohli tuto metodu využívat k nalezení dalších mladých černých děr, aby pochopili jejich vývoj a porovnali je s většími černými dírami, které už známe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze