Vaření budoucnosti? Lasery a 3D tisk

Vaření budoucnosti? Lasery a 3D tisk
Fotografie: Columbia University
  • Vědci vyvinuli systém, který jídlo tiskne a zároveň jej ohřívá laserem
  • V některých parametrech to překoná klasické vaření
  • K praktickému nasazení však vede ještě dlouhá cesta

Když přijde na vaření a jídlo, jsou lidé neobvykle konzervativní. A nejde jen suroviny a problémy, s jakými je přijímáno například kultivované maso, ale i o samotnou technologii vaření. Spousta lidí stále nedá dopustit na otevřený oheň a další tradiční postupy zahrnující velké množství manuální práce. I zde však existují vědecké postupy, které by jednou mohly nahradit sporáky a vařečky lasery a 3D tiskárnami. Přesně tak totiž vypadá výzkum Kolumbijské univerzity.

Výzkumníci z týmu Digital Food z laboratoře Creative Machines Lab vyvinuli systém, který dokáže pomocí 3D tiskárny tisknout jídlo a zároveň jej ohřívat laserem. Ve výzkumu tým použil jako modelový potravinový systém kuřecí maso a zkoumal různé metody vaření tím, že ho vystavil modrému a infračervenému světlu. V jejich testu bylo kuře vytištěno v kusu, který byl 3 mm silný a velký přibližně 6 čtverečních centimetrů.

Během experimentu bylo zkoumáno několik parametrů vaření, včetně hloubky vaření, vývoje barvy, zachování vlhkosti a chuťových rozdílů mezi potravinami vařenými pomocí laseru a masem vařeným na sporáku. Jedním ze zajímavých zjištění bylo, že potraviny připravené pomocí laseru se smrskly o 50 % méně než maso připravené na sporáku, přičemž si zachovaly dvojnásobný obsah vlhkosti.

Maso si přitom zachovalo chuť podobnou té z klasického vaření. Dalším zajímavým zjištěním při slepých chuťových testech provedených během experimentu bylo, že dva testující dali přednost masu připravenému laserem před vzorky připravenými na sporáku. Taková technologie má však ještě daleko ke komerčnímu uvedení. Největší překážka podle vědců nyní leží v oblasti softwaru. Bude potřeba vyvinout jakýsi „Photoshop na jídlo“, s jehož pomocí by mohli i lidé bez patřičného vzdělání a zkušeností navrhovat chutné a bezpečné potraviny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze