Vaše peníze chce Volač a Klikač. Jak se jim ubráníte?

Vaše peníze chce Volač a Klikač. Jak se jim ubráníte?
Fotografie: ČSOB
  • Víte, jak se liší phishing, vishing a smishing?
  • V podstatě to ani znát nemusíte, typologie podvodů na internetu je mnohem jednodušší
  • Volač a Klikač ukazují, že jde stále dokola o totéž

Tisková konference, kterou pořádala ČSOB a Policie České republiky, začala jednou neradostnou statistikou. Množství trestných činů spadajících do kolonky „kyberkriminalita“ letos prudce narostl. Zatímco nárůsty z předcházejících dvou let šlo schovat za covidovou pandemii, kdy se muselo řešit „on-line“ více věcí než obvykle, tentokrát už čísla mluví jasně. Tito opravdoví zločinci už nečíhají v temných průjezdech, ale přesunuli se jako většina ekonomických aktivit právě do kyberprostoru.

Kyberkriminalita

Příběhy o tom, jak se jim podařilo uspět, slyšíme z médií prakticky denně. Začíná to podvody pojmenovanými jako „reverzní prodej“, kdy se jim podaří přesvědčit prodávajícího na inzertních serverech, že je potřeba někam zadat číslo kreditní karty pro ověření. Za tím následují sofistikovanější podvody ve stylu „váš účet je ohrožen, musíte okamžitě vybrat celý zůstatek a vložit jej do nejbližšího automatu na kryptoměnu“. Smetánkou kybergalerky jsou pak podvodníci, kteří dokážou pochopit fungování dodavatelských řetězců a na to správné místo propašovat upravené faktury. A k tomu samozřejmě podvody na seznamkách a další jevy, které vypadají jako ukázka lidské hlouposti, ale občas do nich může ve slabší chvilce spadnout každý z nás.

Zajímavé je, že i tento druh trestné činnosti má své sezónní zákonitosti. Když se řekne, že kapsáři mají největší „žně“ před Vánoci kvůli zaplněným obchodním domům a hromadné dopravě, asi to nikoho nepřekvapí. Totéž ale platí i pro on-line podvody, prakticky ze stejného důvodu: lidé hodně nakupují, utrácejí a snaží se toho před koncem roku stihnout co nejvíce. Proto se banka společně s policí snaží apelovat na naši ostražitost.

Kromě řady opakovaných rad připojuje i dva krátké klipy, které rozhodně stojí za vidění. Vypadají jako scénky z absurdního dramatu, které ale popisují přesně, jak takové podvody probíhají. Gangsteři kybersvěta jsou zde jenom dva: „Volač“ a „Klikač“. Ten první se vám bezchybnou češtinou snaží vsugerovat pocit, že je váš účet v nebezpečí, nebo naopak prodat nějakou výhodnou investici. Ten druhý všechny okolo náhodně bombarduje zprávami ve snaze vás přimět k zadání osobních údajů nebo k instalaci pochybného software, který udělá většinu špinavé práce za něj.

5 základních rad, jak nenaletět Volačovi a Klikačovi

  1. Mějte na paměti, že umí napodobit jakékoliv číslo i e-mail
  2. Dejte pozor, vydávají se za bankéře i policisty a působí věrohodně
  3. Nikomu nesdělujte citlivé informace
  4. Vaše banka nepotřebuje znát váš PIN, ale Volač a Klikač ano
  5. Buďte obezřetní – nenechte se vmanipulovat do časové tísně a vše si ověřujte z více zdrojů

Vedle těchto zásadních rad je potřeba myslet i na detaily.

  • Obzvlášť pozor si dejte, když něco děláte na telefonu. Malá obrazovka v kombinaci s rušivým prostředím dokáže dokonale odvést vaši pozornost a ostražitost.
  • Nemyslete si, že když nic nemáte, nikdo si nic nevezme. Většina internetových bankovnictví umožňuje sjednání úvěru ve značné výši, který pak budete splácet vy.
  • Udržujete si ve věcech pořádek. Kupříkladu teď před Vánoci, kdy objednáváte dárky na mnoha obchodech. Snažte si držet přehled co odkud a za kolik má přijít. Případní podvodníci pak budou mít menší šanci vylákat z vás „clo“ za balíček ze zahraničí nebo jiné smyšlené poplatky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze