Ve Francii bude povinností instalovat solární panely na velká parkoviště

Ve Francii bude povinností instalovat solární panely na velká parkoviště
Fotografie: unsplash.com
  • Tamní senát schválil zákon, který udává povinnost instalovat solární panely na parkoviště s více jak 80 místy
  • Zákon začne platit příští rok, majitelé však budou mít na instalaci i několik let
  • Francie se také pracuje na solárních panelech podél železnic a výstavbě větrných elektráren

Ve Francii před několika dny schválil senát povinnost instalovat fotovoltaické panely na velká venkovní parkoviště. Tímto krokem chtějí navýšit obnovitelné zdroje energie. Podle francouzské vlády by tato solární pole mohla dosáhnout až 11 gigawattů, což odpovídá ekvivalentu asi 10 jaderných reaktorů. Návrh zákona schválil senát 4. listopadu a začne platit od 1. července příštího roku. Parkoviště ale budou mít čas solární panely instalovat v závislosti na jejich velikosti. Například parkoviště, které bude mít více jak 400 parkovacích míst, musí splnit podmínku do tří let od data platnosti.

Zákon se bude vztahovat na všechna parkoviště, která mají kapacitu větší jak 80 míst. Původně se návrh zákona vztahoval na metry čtvereční – solární panely by musela mít všechna parkoviště s rozlohou větší než 2 500 m². Nakonec se však senátoři rozhodli pro určení počtu míst, jelikož stejná rozloha nemusí znamenat stejný počet parkovacích míst. Ze zákona byla některá parkoviště vyloučena – jedná se například o parkoviště umístěná v památkových či chráněných oblastech, případně parkoviště pro nákladní vozidla nad 7,5 tuny.


Pokud daná parkoviště nerozmístí solární panely do určeného data, vystavují se vysoké pokutě. Podle publicsenat.fr bude pokuta stanovena měsíčně – 50 eur za místo. Parkoviště o 80 místech by tak za rok dostalo pokutu ve výši 48 000 eur (1,2 milionu korun).

Francie také zvažuje výstavbu solárních polí kolem dálnic a železnic, případně na zemědělských pozemcích. Francouzská národní železniční služba má již v plánu naistalovat do roku 2025 solární panely na 156 stanicích, což by mělo zabrat přibližně 190 000 m². Do roku 2030 pak chce pokrýt solárními panely 1,1 milionu m². Do roku 2050 chce francouzská vláda podle electrek.co postavit na 50 větrných elektráren na moři. První by měla vzniknout u ostrova Oléron s kapacitou asi 1 000 MW.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze