Vědci chtějí oživit již vyhynulé tasmánské tygry

Vědci chtějí oživit již vyhynulé tasmánské tygry
Fotografie: unsplash.com
  • Poslední zástupce tohoto druhu umřel v roce 1936
  • Vědci chtějí zvíře přivést zpět k životu pomocí nových technologií v genetice
  • Jak dlouho bude vše trvat, není jasné, jelikož bude potřeba vyvinout novou technologii

Poslední tasmánský tygr zemřel 7. září 1936 v Zoo Hobart v Tasmánii. Ačkoliv se jednalo o zoo, samice zemřela na zanedbání. O vyhynutí se tenkrát postaralo samo lidstvo. V 19. století se mělo za to, že tento masožravý vačnatec loví místním obyvatelům ovce a kuřata, a tak se tato zvířata zabíjela po tisících. Původně žil vakovlk tasmánský na území Austrálie, Tasmánie a Nove Guineji a přezdívku tasmánský tygr dostal podle pruhů, které měl na zádech až k ocasu. Téměř 100 let po jeho vyhynutí vědci doufají, že se jim podaří toto zvíře opět přivést k životu díky pokrokům v genetice.

Důrazně prosazujeme, že v první řadě musíme chránit naši biologickou rozmanitost před dalším vymíráním, ale bohužel nezaznamenáváme zpomalení úbytku druhů,“ řekl Andrew Pask, vedoucí výzkumné laboratoře, která tuto iniciativu vede. Dodal také, že moderní technologie nabízí šanci napravit vymírání základních druhů. Tasmánský tygr vymizel z přírody přibližně před dvěma tisíci lety a udržel se pouze na ostrově Tasmánie, kde byl loven až do vyhubení.


A jak chtějí vědci přivést tasmánského tygra zpět k životu? Tým nejprve zkonstruuje podrobný genom zvířete a porovná jej s nejbližším žijícím příbuzným, v tomto případě to bude vakomyš tluscoocasá, což je druh myšího vačnatce. „Pak vezmeme živé buňky z naší vakomyši a upravíme její DNA na každém místě, kde se liší od vakovlka. V podstatě přetvoříme buňky vakomyši tak, aby se staly buňkou tasmánského tygra,“ vysvětlil Pask. Po úspěšné úpravě buněk je poté mohou proměnit v živé zvíře.

Naším konečným cílem s touto technologií je obnovit tento druh do volné přírody, kde hrál naprosto zásadní roli v ekosystému. Takže naše konečná naděje je, že je jednoho dne znovu uvidíte v tasmánských buších,“ řekl Pask pro cnn.com. Jak dlouho ale celý tento projekt bude trvat, to není schopen tým vědců zatím určit, jelikož stále nebyla vyvinuta technologie, která by pozměněné kmenové buňky přeměnila v živé zvíře. S tím ale tým počítá a chce ji v rámci projektu vyvinout.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze